Cinci metode pentru a preveni durerea de spate

1 k1 jpg jpeg

Durerea de spate este un simptom ce poate fi întâlnit la toate categoriile de vârstă, cu preponderenţă la adulţi şi în special în cazul vârstelor mai înaintate. Aceasta poate avea multiple cauze şi poate prezenta diferite grade de severitate.

De multe ori, durerea de spate este rezultatul activităţilor pe care le întreprindem şi a obiceiurilor pe care le adoptăm. Chiar dacă uneori moştenirea genetică poate fi un factor în riscul de apariţie al durerii de spate în decursul vieţii noastre, majoritatea cauzelor pot fi prevenite şi acest risc poate fi scăzut considerabil.

1. Adoptarea unei rutine de exerciţii fizice

Nu degeaba exerciţiile fizice sunt incluse în aproape orice set de metode de prevenţie împotriva dezvoltării unei multitudini de afecţiuni. Durerea de spate nu este o excepţie de la regulă, ci chiar se află printre primele condiţii medicale care se bucură de această măsură profilactică.

Prin întocmirea unei rutine de exerciţii fizice, nu numai că îţi poţi creşte masa musculară de la nivelul spatelui, ci poţi menţine o postură corectă datorită creşterii capacităţii muşchilor de a susţine coloana vertebrală. Poţi încerca pentru început o serie de exerciţii de stretching pentru spate.

În cazul în care nu eşti sigur ce tipuri de exerciţii ar trebui să efectuezi pentru a preveni durerea de spate, cea mai bună variantă este să frecventezi cel puţin câteva şedinţe de kinetoterapie pentru a-ţi eficientiza rutina.

2.Menţinerea unei posturi corecte

Întărirea musculaturii spatelui este un pas profilactic extrem de important. Totuşi, pentru a obţine efectul maxim dorit, această musculatură trebuie folosită cu scopul de a menţine o postură corectă a spatelui.

Dacă menţii o postură corectă la nivelul spatelui, şansele ca o cifoză, lordoză sau scolioză să devină cauzele durerii de spate scad considerabil.

3.Asigurarea unui somn odihnitor, într-o poziţie corectă

Probabil ai păţit cel puţin o dată în viaţă să te trezeşti cu o durere de spate ca urmare a unei poziţii vicioase menţinute în timpul somnului.

Somnul este un proces extrem de important pentru buna funcţionare a întregului organism. Nu numai orele suficiente de somn contribuie la acest fapt, ci şi calitatea acestuia contează sau chiar primează.

Asigură-te că salteaua şi perna sunt potrivite pentru tine şi îţi facilitează adoptarea unei poziţii corecte pe parcursul nopţii. Astfel, nu numai că te vei simţi suficient de odihnit, ci vei fi şi lipsit de durerile de spate care îţi pot afecta confortul pe timp de zi.

4.Asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare

Aproape toţi nutrienţii necesari dezvoltării organismului şi bunei funcţionări a acestuia provin din alimentele pe care le consumăm. Dacă acestea nu ne aduc necesarul zilnic de macronutrienţi, vitamine şi minerale, acest fapt se poate traduce prin mai multe probleme de natură medicală.

Printre cele mai importante implicaţii ce pot apărea ca urmare a unei alimentaţii incorecte se află supraponderabilitatea (sau chiar obezitatea).

Kilogramele în plus nu fac decât să adauge o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, cu durere asociată în majoritatea cazurilor. Astfel, este crucial să adopţi o dietă sănătoasă pentru a putea preveni această complicaţie.

5.Renunţarea la obiceiurile dăunătoare

Uneori, poţi avea anumite obiceiuri nesănătoase şi să nu cunoşti toate implicaţiile pe care acestea le pot avea. Unul dintre cele mai bune exemple este fumatul. Cu toate că intuitiv poţi considera că fumatul afectează doar sistemul respirator, acest obicei este capabil să aibă repercusiuni şi asupra celorlalte sisteme ale organismului.

Astfel, renunţarea la fumat şi la oricare alte obiceiuri dăunătoare este un pas important nu numai pentru prevenţia apariţiei durerii de spate, ci pentru starea ta de sănătate per total.

Durerea de spate este un simptom cu care probabil cu toţii ne vom confrunta cel puţin o dată pe parcursul vieţii. Cu toate acestea, aplicarea unor măsuri preventive pentru a scădea cât mai mult riscul apariţiei unei dureri cronice de spate reprezintă o metodă utilă nu numai împotriva acestui simptom neplăcut, ci şi pentru starea de sănătate a întregului organism.

Sursa foto: Shutterstock