Chirugia cu laser în tratamentul varicelor

1 2 jpg jpeg

Chirurgia laparoscopic─â este un tip de interven┼úie care utilizeaz─â laserul pentru a face t─âieturi f─âr─â s├ónge ├«n ┼úesuturi sau pentru a ├«ndep─ârta tumori, fiind folosit─â ┼či pentru varice.

Chirurgia cu laser este utilizat─â mai ales ├«n caz de apendicit─â, ulcer perforat, hernie ┼či chisturi ovariene, ├«ns─â este ┼či metod─â de tratare a hemoroizilor sau a varicelor.

Venele varicoase sunt vene m─ârite ┼či r─âsucite, de cauz─â genetic─â, ├«n general ├«n zona picioarelor, deoarece statul ├«n picioare cre┼čte presiunea ├«n partea inferioar─â a corpului. ├Än afar─â de istoricul familial, al┼úi factori de risc pentru apari┼úia varicelor sunt v├órsta ├«naintat─â, sexul (femeile sunt mai predispuse la aceast─â afec┼úiune), sarcina, obezitatea ┼či un loc de munc─â ├«n care persoana st─â mult timp ├«n picioare. Odat─â ap─ârute, varicele nu vor disp─ârea pur ┼či simplu, ci au nevoie de un tip de tratament. Pentru a evita apari┼úia lor, efectueaz─â exerci┼úii fizice, p─âstreaz─â-┼úi o greutate corporal─â adecvat─â, renun┼ú─â la hainele foarte str├ómte ┼či la b─âile fierbin┼úi.

Pentru anumite persoane, varicele sunt deranjante doar din punct de vedere estetic. Altele resimt nepl─âceri precum crampe musculare, umflarea picioarelor ┼či m├ónc─ârime ├«n zona varicelor sau chiar dureri dac─â stau prea mult timp fie ├«n picioare, fie a┼čezate. Durerile pot fi diminuate prin exerci┼úii fizice ┼či ciorapi compresivi, dar, pentru a nu se ajunge la apari┼úia cheagurilor de s├ónge, a ulcera┼úiilor sau a spargerii venelor, se recomand─â consultul medical pentru recomandarea celui mai potrivit tratament. Op┼úiunile de tratament sunt scleroterapia (injectarea de solu┼úie salin─â), stripping-ul (procedur─â clasic─â de ├«ndep─ârtare chirurgical─â a venei), flebectomia (├«ndep─ârtarea por┼úiunilor dilatate prin incizii) ┼či tratamentul cu laser.

Chirurgia cu laser pentru varice, metod─â minim invaziv─â

Laserul poate trata varicele ├«n mod minim invaziv, deoarece venele nu mai sunt rupte cu totul, ca ├«n metoda clasic─â, ci mic┼čorate ┼či ├«nchise cu ajutorul acestei interven┼úii. Laserul produce c─âldur─â, deci trebuie ca vena s─â fie ├«nchis─â repede, pentru a nu declan┼ča daune termice. Opera┼úia e pu┼úin mai complicat─â la pacien┼úii care au venele ridicate la suprafa┼úa pielii, a┼ča c─â se folose┼čte apa ├«ntre ven─â ┼či piele, pentru ca ┼úesuturile din jur s─â se r─âceasc─â.

ÔÇ×Nu exist─â t─âieturi, compresia dup─â opera┼úia de varice efectuat─â cu laser este de 2 s─âpt─âm├óni, ├«n timp ce pentru procedura clasic─â e vorba de 6 s─âpt─âm├óni. Se poate face ├«n orice perioad─â a anului ┼či, din punct de vedere cosmetic, nu r─âm├ón urme. Dac─â opera┼úia se efectueaz─â diminea┼úa, pacientul poate p─âr─âsi spitalul dup─â-amiaza. Pe o scar─â de la 0 la 10, durerea e ├«ntre 0 ┼či 2, iar rata complica┼úiilor precum inflama┼úia este foarte sc─âzut─â, tocmai datorit─â ├«nject─ârii unui lichid care s─â r─âceasc─â ┼úesutul. Pacientul ar mai trebui v─âzut de medic ├«nc─â o dat─â, la 2-3 zile dup─â opera┼úie, pentru a se asigura c─â totul e ├«n regul─â. Varicele sunt transmise genetic, iar factorii favorizan┼úi pentru apari┼úia lor sunt sarcina ┼či kilogramele ├«n exces. ├Än aria operat─â nu se vor reface varicele, dar pot ap─ârea ├«n alt─â zon─âÔÇŁ, spune dr. Thomas Filiptsch, expert ├«n chirurgie laser la Wiener Privatklinik.