Ce trebuie s─â ┼čtii despre ANOSMIE, unul dintre simptomele COVID-19

1 miros jpg jpeg

Printre semnele observate la pacien┼úii cu coronavirus este anosmia. ├Än acest caz, este un simptom trec─âtor. Afl─â ce este aceast─â tulburare, de ce apare ┼či care sunt recomand─ârile speciali┼čtilor.

Anosmia reprezintă diminuarea semnificativă sau pierderea mirosului, unul dintre cele 5 simţuri ale omului. Acestă tulburare este asociată cu o alterare a celulelor mucoasei olfactive, a nervului olfactiv sau a centrului nervos olfactiv.

Mai exact, persoana afectat─â de anosmie are dificult─â┼úi ├«n a percepe o arom─â sau un miros. Anosmia poate s─â apar─â din na┼čtere (congenital─â) sau ├«n timpul unei afec┼úiuni, ├«n acest ultim caz fiind, ├«n general, tranzitorie.

De ce apare

Anosmia este adesea asociată cu alte anomalii ale percepţiei mirosului.

Există mai multe cauze ale apariţiei anosmiei. Printre acestea, se numără:

  • Administrarea unui tratament medicamentos precum cel din cancer
  • Un traumatism sau o interven┼úie chirurgical─â
  • Intoxica┼úii (poluan┼úi industriali sau substan┼úe nocive din mediul profesional, de exemplu)
  • O afec┼úiune neurologic─â precum boala Alzheimer, Parkinson sau epilepsia
  • O tumora localizata la baza craniului
  • Prezen┼úa polipilor
  • Infec┼úii respiratorii, rinit─â, sinuzit─â

Ce complicaţii are

De┼či nu este o tuburare grav─â, anosmia poate avea urm─âri ├«n via┼úa de zi cu zi. Astfel, persoana afectat─â poate avea greut─â┼úi ├«n ceea ce prive┼čte percep┼úia mirosului de gaze, de pild─â, ceea ce ├«i poate pune via┼úa ├«n pericol.

Leg─âtura cu COVID-19

Tot mai mul┼úi speciali┼čti infec┼úioni┼čti ┼či oreli┼čti au constatat c─â anosmia este unul dintre simptomele ap─ârute la pacien┼úii infecta┼úi cu coronavirus. De asemenea, este ├«nso┼úit─â ┼či de pierderea gustului.

Indiferent care este cauza anosmiei, nu te trata singur! Potrivit speciali┼čtilor, la pacien┼úii cu COVID-19, anosmia este temporar─â. De asemenea, speciali┼čtii nu recomand─â corticoterapia, pentru c─â poate s─â scad─â imunitatea. Nici sp─âl─âturile nazale nu sunt recomandate, pentru c─â exist─â riscul ca virusul s─â fie ÔÇ×trimisÔÇŁ din mucoasa nazal─â ├«n pl─âm├óni.