Ce tip de test COVID e util în această perioadă?

1 testare covid 19 sanador jpg jpeg

În perioadele de maximă circulaţie în comunitate a infecţiei cu SARS-CoV-2, când riscul de a intra în contact cu o persoană infectată este foarte ridicat, aplicarea cu rigurozitate a măsurilor de prevenţie (portul măştii fiind măsura cea mai eficace) şi depistarea persoanelor infectate sunt esenţiale pentru a limita răspândirea infecţiei. Fie că e vorba de testarea periodică a angajaţilor expuşi unui risc crescut de infectare ori de testarea tuturor persoanelor care prezintă simptome, fie ele şi uşoare, doar recunoaşterea rapidă a infecţiei şi izolarea persoanelor infectate poate reduce circulaţia virusului în comunitate.

Pentru identificarea persoanelor infectate, cea mai utilă testare COVID este cea de tip RT-PCR, care identifică ARN-ul viral din exsudatul nazofaringian prin tehnici de biologie moleculară. Testul RT-PCR este cel mai performant test disponibil pe piaţă şi poate recunoaşte chiar şi cantităţi foarte mici de virus SARS-CoV-2. Testele antigenice rapide sunt, de asemenea, utile. Acest tip de testare are, în general, rolul de screening, iar un rezultat pozitiv trebuie, de regulă, confirmat prin testare de tip RT-PCR. Aceste teste au o specificitate mare (puţine rezultate fals pozitive), dar sensibilitatea este redusă în comparaţie cu metoda RT-PCR (mai multe rezultate fals negative).

SANADOR vine în sprijinul tuturor celor interesaţi să afle dacă sunt infectaţi cu noul coronavirus, prin oferirea unor preţuri speciale pentru testarea COVID. Astfel, testul RT-PCR este disponibil la 195 de lei, iar testul antigenic rapid la 72 de lei.

Pentru testul COVID RT-PCR, rezultatul este disponibil în maximum 24 de ore şi poate fi vizualizat pe site-ul SANADOR. Pe baza unui rezultat negativ, se poate obţine certificatul verde valabil timp de 72 de ore de la testare (acesta este generat prin platforma certificat-covid.gov.ro). Testarea RT-PCR se realizează doar cu programare prealabilă la 021.9699 – Call Center disponibil nonstop sau prin completarea formularului de programare de pe site. Laboratorul SANADOR este acreditat RENAR (organismul naţional de acreditare) pentru detecţia si determinarea SARS-CoV-2 prin metoda Real-Time PCR.

Pentru testele antigenice rapide, rezultatul este disponibil în aproximativ 20 de minute şi poate fi vizualizat online. Pe baza unui rezultat negativ, se poate obţine certificatul verde valabil timp de 48 de ore de la testare. Testele antigenice rapide se pot realiza fie cu programare prealabilă prin Call Center – 021.9699, disponibil nonstop, fie direct prin prezentarea la unul din punctele de recoltare COVID, în timpul programului de lucru.

Recoltarea pentru testarea COVID este disponibilă în mai multe puncte de recoltare şi clinici:

  • Laboratorul SANADOR din Calea Plevnei nr. 172;
  • Punctul de recoltare SANADOR din Şoseaua Ştefan cel Mare nr. 29;
  • Clinica SANADOR Buzeşti;
  • Clinica SANADOR Victoriei Corp B.

Pe lângă testele de identificare a virusului, la SANADOR îţi poţi doza anticorpii neutralizanţi (anti-spike RBD). Aceştia apar fie după vaccinare, fie după trecerea prin infecţia cu noul coronavirus. Titrul de anticorpi poate ajuta la evaluarea statusului imunitar după vaccinare sau post-COVID. Aceşti anticorpi sunt dozaţi din ser, iar recoltarea de sânge se poate face în orice clinică sau punct de recoltare SANADOR, fără programare prealabilă, în timpul programului de lucru. Până la 30 noiembrie, poţi beneficia de un discount de 25% pentru testul de dozare cantitativă a anticorpilor anti-SARS-CoV-2 IgG (anti-spike RBD). Rezultatul se obţine în maximum 24 de ore şi poate fi accesat online.