Tuse uscat─â ┼či sufocare? Poate fi o fibroz─â pulmonar─â!

1 2 jpg jpeg

C├ónd pl─âm├ónii no┼čtri sunt supu┼či unei agresiuni severe, apare inflama┼úia, un mecanism de ap─ârare folosit de organism pentru a se proteja de un agresor. Efectul inflama┼úiei cronice este apari┼úia unui ┼úesut cicatrizat ├«n pl─âm├óni. Ei ├«┼či pierd elasticitatea, devin rigizi, iar pere┼úii sacilor alveolari se ├«ngroa┼č─â. Ca urmare, el va ├«mpiedica trecerea oxigenului ├«n s├ónge ┼či expirarea CO2 ┼či va afecta alveolele, bronhiile mici (tuburile prin care trece aerul pentru a ajunge ├«n pl─âm├óni) ┼či vasele sangvine pulmonare.

Fibroza pulmonar─â poate fi benign─â, c├ónd prezint─â doar c├óteva simptome. Dar, ├«n unele cazuri, sufer─â o evolu┼úie constant─â ┼či duce la complica┼úii grave, cum sunt hipertensiunea pulmonar─â, cre┼čterea presiunii ├«n vasele de s├ónge ale pl─âm├ónilor. Riscul de atac de cord, de accident vascular cerebral ┼či de contactare a unor infec┼úii respiratorii este, de asemenea, crescut. Poate fi cauzat─â de infec┼úiile virale Exist─â o mare varietate de cauze care pot duce la fibroza pulmonar─â. Unele persoane - cum sunt agricultorii sau minerii - contracteaz─â boala la locul lor de munc─â, prin inhalarea unor particule mici de minerale sau a altor particule care lezeaz─â alveolele. Alte afec┼úiuni care pot provoca fibroz─â sunt sarcoidoza, tuberculoza ┼či infec┼úiile virale, diabetul, poliartrita reumatoid─â ┼či, rareori, lupusul. ┼×i unele medicamente puternice, radioterapia sau gazele industriale pot duce la formarea de leziuni pulmonare.

Persoanele cu risc de dezvoltare a fibrozei pulmonare sunt cele care respir─â sau care au fost expuse la: praf anorganic (de exemplu, silicoz─â, azbestoz─â, berilioz─â), agen┼úi organici (f├ón muceg─âit, ├«ngr─â┼č─âminte de pas─âre), gaze toxice (aerosoli, vapori, fum), radia┼úii (radioterapie), unele medicamente sau droguri.

├Än general, aceast─â boal─â se manifest─â ├«n jurul v├órstei de 50 de ani. La debut, apar, de obicei, 2 semne, care ├«ngreuneaz─â stabilirea diagnosticului, deoarece se reg─âsesc ├«n mai multe alte afec┼úiuni ale pl─âm├ónilor: sufocare neobi┼čnuit─â ├«n timpul efortului fizic, care se permanentizeaz─â, ┼či o tuse uscat─â. Aceste simptome semnaleaz─â debutul fibrozei, dar pot fi prezente ┼či altele: pierderea rezisten┼úei ├«n timpul activit─â┼úilor fizice sau zilnice, o diminuare a apetitului, oboseal─â, pierdere ├«n greutate, o durere difuz─â ├«n piept.

Cu timpul, mai pot ap─ârea: probleme de respira┼úie ├«n orice moment al zilei, chiar dac─â nu depunem un efort fizic, cianoza (colorarea albastr─â a buzelor, unghiilor ┼či, uneori, a pielii, cauzat─â de oxigenarea insuficient─â a ┼úesuturilor), o deformare a degetelor.

Tratamentul fibrozei pulmonare depinde de cauza bolii. Terapia include ┼či corticosteroizii, meni┼úi s─â stopeze reac┼úia inflamatoare care afecteaz─â pl─âm├ónii, s─â previn─â apari┼úia de cicatrici sau de ┼úesut fibrotic ┼či s─â ├«ncetineasc─â evolu┼úia bolii. ├Än func┼úie de caz, uneori sunt indicate ┼či alte tratamente, pentru ameliorarea anumitor simptome.

Iat─â ce mai po┼úi face dac─â e┼čti expus riscului de a dezvolta fibroz─â pulmonar─â sau ai fost diagnosticat ┼či dore┼čti s─â ├«┼úi ├«mbun─ât─â┼úe┼čti calitatea vie┼úii:

- Nu mai fuma.

- Tratează rapid orice infecţie respiratorie.

- Adopt─â o diet─â bogat─â ├«n fructe ┼či legume.

- Vaccineaz─â-te ├«mpotriva gripei ┼či a pneumococului.

Sfatul specialistului

Pentru diagnosticarea fibrozei pulmonare se iau ├«n considerare anamneza am─ânun┼úit─â, examenul clinic, evaluarea func┼úiei pulmonare ┼či rezultatele investiga┼úiilor imagistice. ├Än func┼úie de factorul etiologic, se recomand─â ┼či alte investiga┼úii. De exemplu, sarcoidoza se recunoa┼čte cu ajutorul unui lavaj pulmonar.

Diagnosticul de certitudine al fibrozei pulmonare se pune pe baza analizei histopatologice a unei probe de ┼úesut (biopsie). ├Än timpul opera┼úiunii de prelevare de ┼úesut, se poate introduce la nivel pulmonar un microscop de dimensiuni mici, care permite vizualizarea parenchimului pulmonar ┼či a modific─ârilor sale (investiga┼úia se nume┼čte bronhoscopie).