Statul pe scaun te îmbătrâneşte

1 2 jpg jpeg

Recent, un studiu efectuat la o Universitate din California, a demonstrat că persoanele care stau pe scaun mai multe ore pe zi, fără să facă orice fel de mişcare riscă să îmbătrânească prematur.

Respectivul studiu a fost efectuat pe un eşantion de 1500 de femei cu vârste cuprinse între 64 şi 95 de ani. Concluzia a fost aceea că statul pe scaun mai mult de 10 ore pe zi şi lipsa celor 30 de minute de mişcare zilnică, le-a făcut să arate cu 8 ani mai în vârstă decât persoanele de aceiaşi etate cu ele, dar mult mai active din punct de vedere fizic.

„Studiul nostru arată că sedentarismul conduce la îmbătrânirea mai rapidă a celulelor. Astfel, vârsta cronologică nu se mai potriveşte cu cea biologică. Am observat că femeile care petrec mai mult timp stând pe scaun nu mai aveau probleme cu lungimea telomerilor dacă făceau mişcare cel puţin 30 de minute pe zi, aşa cum este recomandat de specialiştii din întreaga lume. Ar trebui să ne obişnuim să facem mişcare încă de la vârste fragede şi să continuăm să avem acest obicei chiar şi la 80 de ani”, a precizat medicul Aladdin Shadyab, autorul studiului.

Risc crescut de hemoroizi, diabet şi boli cardiovasculare

Corpul uman este făcut pentru a se mişca, stând mai multe ore pe scaun se ard mai greu caloriile şi creşte riscul de obezitate. Sedimentarismul poate duce la apariţia diabetului zaharat de tip 2, a bolilor vasculare şi chiar la deces prematur.

Citeşte AICI despre hemoroizi

Imediat după ce te-ai aşezat pe scaun sau pe canapea, activitatea electrică de la muşchii picioarelor se opreşte, iar activitatea enzimelor ce se ocupă cu arderile caloriilor scade cu până la 90%.

Statul la televizor te îmbolnăveşte

În afara celor 7-8 ore din timpul nopţii când este important să te odihneşti pentru ca organismul să îşi încarce bateriile, statul mai mult de o oră la televizor creşte riscul apariţiei bolilor cardiace cu 11%.

Poziţia vicioasă

Când vorbim despre statul pe scaun la birou, trebuie să ştii că poziţia vicioasă poate să îţi favorizeze şi afecţiuni ale coloanei vertebrale. De la hernie până la tasarea vertebrelor. Fără a mai aduce în discuţie cifozele, lordozele sau chiar şi scoliozele, afecţiuni ce apar când menţii perioade îndelungate în poziţii vicioase spatele sau picioarele.