Stai mult în picioare? Poţi să faci varice

1 2 jpg jpeg

Insuficienţa venoasă cronică este caracterizată prin dilatarea permanentă a venelor de la picioare, atât a celor profunde, cât si a celor superficiale, acestea din urmă apărând la nivelul pielii sub forma varicelor.

De ce apar?

Cauza apariţiei varicelor este slăbirea peretelui venos, iar ca factori favorizanţi sunt predispoziţia familială, utilizarea contraceptivelor orale, obezitatea, sarcina, sedentarismul, statul în picioare.

Care sunt simptomele bolii?

Senza┼úia de greutate ├«n gambe, de durere surd─â la nivelul gleznelor ┼či umflarea picioarelor mai ales seara sunt primele semne ale varicelor. ├Än stadiile avansate apar umfl─âturi permanente pe tot parcursul zilei (edeme), eczeme ale pielii, modific─âri de culoare a pielii de deasupra varicelor ┼či r─âni la nivelul gambelor.

Cum putem preveni apariţia varicelor?

Evit─â factorii care ├«ngreuneaz─â curgerea s├óngelui precum statul ├«n picioare pentru perioade ├«ndelungate, pozi┼úia picior peste picior, pantofii cu toc prea ├«nalt, pantalonii prea str├óm┼úi, surplusul de kilograme ┼či fumatul.

Alimenta┼úia bogat─â ├«n vitamina C care contribuie la ├«nt─ârirea pere┼úilor veno┼či ┼či exerci┼úiile fizice regulate contribuie la men┼úinerea suple┼úii pere┼úilor veno┼či ┼či ├«mpiedic─â formarea varicelor.

Cum putem trata această afecţiune?

Dac─â varicele sunt mici ┼či sub┼úiri, se poate apela la scleroterapia varicelor (injectare de substan┼úe speciale numite substan┼úe sclerozante, care distrug varicele) sau la terapia laser. ├Än stadiile avansate se poate recurge la interven┼úia chirurgical─â de eliminare a varicelor.

├Än cazul apari┼úei ulcerului de gamb─â, tratamentul se efectueaz─â sub supravegherea medicului ┼či necesit─â pansamente speciale hidrocoloidale care gr─âbesc vindecarea ┼či previn infectarea.

3 remedii naturale

Castanele îmbunătăţesc circulaţia

Se face o tinctur─â care ├«mbun─ât─â┼úe┼čte circula┼úia sanguin─â ├«n venele bolnave din 50 g flori uscate sau fructe de castan m─ârun┼úite, se macereaz─â ├«n 1/2 l de ┼úuic─â timp de 14 zile, la ├«ntuneric ┼či c─âldur─â, agit├óndu-se zilnic. Se consum─â c├óte 30-40 de pic─âturi, de 3-4 ori pe zi, timp de 3 s─âpt─âm├óni.

Masează zona cu oţet de mere

O┼úetul de mere amestecat cu miere poate fi un mijloc terapeutic ├«n ameliorarea varicelor. Se maseaz─â picioarele de jos ├«n sus, diminea┼úa ┼či seara, ├«n fiecare zi, timp de 1-2 luni.

Dup─â fiecare frec┼úionare, picioarele se ├«nvelesc ├«n prosoape ├«mbibate ├«n o┼úet de mere ┼či se st─â cu ele ridicate, timp de 30 de minute.

Bea zilnic suc de ceap─â ro┼čie

Amestec─â 500 ml suc de ceap─â ro┼čie cu 250 ml miere de albine. Ia c├óte 50 g ├«nainte sau dup─â mesele principale de 3 ori pe zi. Leacul ac┼úioneaz─â favorabil asupra circula┼úiei periferice venoase.