Simptomele celor mai frecvente boli de oase

1 2 jpg jpeg

Oasele sunt un element esenţial al organismului uman, iar când apar dezechilibre la nivelul masei osoase întreg corpul are de suferit. Astfel că pot apărea fracturile, imposibilitatea de deplasare sau de a te descurca pe cont propriu.

Important este faptul că boala oaselor fragile poate fi prevenită!

Dintre cele mai comune afecţiuni ale oaselor fac parte atât osteoporoza cât şi boala Paget.

Din ce cauză apar bolile de oase

Cauzele sunt variate, pot fi datorite contactării anumitor virusuri, din cauze genetice sau pentru că masa musculară nu este suficient de dezvoltată pentru a susţine masa osoasă.

Din păcate, semnele ce anunţă o problemă la nivelul masei osoase sunt variate şi diferie de la om la om, însă este important să le identifici şi la primul semnal să mergi la medicul specialist.

Află dacă osteoporoza poate afecta mai mulţi membri ai familiei AICI

Boala Paget

Această afecţiune are o evoluţie destul de îndelungată caracterizată prin creşterea anormală a oaselor. Practic ţesutul osos pe măsură ce este distrus şi absorbit de corp este înlocuit continuu prin reconstrucţie osoasă. Pentru a face faţă ritmului de distrugere osoasă organismul va accelera procesul de reconstrucţie, astfel noua masă osoasă creată de către organism va fi mult mai fragilă şi mai slabă, predispusă la fracturi.

Potrivit jurnaliştilor de la site-ul mayoclinic.com, această afecţiune se regăseşte în cele mai multe cazuri la pacienţii cu vârste peste 50 de ani şi adesea nu prezintă simptome.

Dacă te confrunţi cu dureri de oase, deformări, afecţiuni ale cartilajelor şi fracturi frecvente consultă un medic specialist care pe baza unei radiografii poate să pună diagnosticul corect al afecţiunii.

Osteoporoza

Boală a oaselor ce se caracterizează prin reducerea densităţii osoase, ce predispune osul al fracturi în urma unui traumatism de intensitate mică sau chiar şi în lipsa acestuia.

Nici în cazul acestei afecţiuni simptomele nu sunt evidente, iar diagnosticul se poate pune pe baza unui test al densităţii minerale ale oaselor.

Ce este osteogeneza imperfectă

Cauza slăbirii şi fracturării cu uşurinţă a oaselor, ce poate fi provocată de o simplă tuse sau un strănut. În plus, această afecţiune este responsabilă de pierderea auzului, slăbirea musculaturii sau chiar probleme dentare.

Este important de precizat faptul că fiecare afecţiun se manifestă diferit de la individ la individ, astfel că pot apărea modificări ale formei osoase, la nivel ocular în ceea ce priveşte albul ochiului, la nivelul coloanei sau chiar probleme de respiraţie.

Această afecţiune nu poate fi diagnosticată doar cu o simplă analiză sau un test, pentru a pune acest diagnostic este necesar un examen radiologic, fizic şi investigarea istoricului familial.