Simptome de cancer, care trec neobservate. La ce să fii atent!

Unele tipuri de cancer pot să nu prezinte simptome în stadiile incipiente. Acest lucru înseamnă că sunt foarte greu de detectat, ceea ce face diagnosticul și tratamentul mult mai dificile, informează The Sun.

Simptomele inițiale sunt similare cu cele ale altor afecțiuni de sănătate mai puțin grave, lucru care întârzie diagnosticul, iar potrivit Cancer Research UK, depistarea bolii cât mai devreme salvează vieți.

„Când cancerul care este diagnosticat într-un stadiu incipient, când nu este prea mare și nu s-a răspândit, este mai probabil să fie tratat cu succes”, a spus un purtător de cuvânt Cancer Research UK.

cancer jpg

Depistarea precoce crește eficiența tratamentului și șansa la viață. Foto: Shuttertock

Dar unele tipuri de cancer sunt mai ușor de detectat decât altele. De exemplu, multe tipuri de cancer de piele pot fi depistate căutând modificări ale pielii, ceva ce poți observa ușor, dar alte forme ale bolii se pot forma și dezvolta nedetectate timp de 10 ani sau mai mult, așa cum a constatat un studiu, ceea ce face tratamentul mai dificil.

Deși nu sunt total asimtomatice, semnele inițiale sunt similare cu cele ale altor afecțiuni de sănătate mai puțin grave.

Iată trei tipuri de cancer care sunt greu de identificat în stadiile incipiente, după cum informează The Sun.

Cancer intestinal

Prezintă adesea simptome slabe, sau deloc, la început.

Semnele bolii includ sângerare în scaun sau modificări ale mișcărilor normale ale intestinului, cum ar fi scaun mai moale, mai des sau constipație.

Medicii pot simți uneori un nodul în rect sau burtă, de obicei în partea dreaptă.

A simți că în continuare ai nevoie să mergi la toaletă pentru a defeca, chiar după ce ai făcut asta, ar putea fi, de asemenea, un semn. Pierderea rapidă în greutate și durerea la nivelul burții sau spatelui ar putea indica, de asemenea, boala.

Cancer pancreatic

Cancerul pancreatic are cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate tipurile de cancer, cu mai mult de jumătate dintre pacienți decedând în decurs de trei luni de la diagnostic.

Pancreasul este o glandă mare care face parte din sistemul digestiv, situată în spatele stomacului și sub ficat.

Cele cinci semne ale bolii care ar putea fi confundate cu o altă afecțiune sau duc la neclaritate includ dureri persistente de stomac, dureri de spate, indigestie, scădere inexplicabilă în greutate și modificări ale obiceiurilor intestinale.

Alte simptome care ar putea fi mai evidente includ icter, dificultăți la înghițire și vărsături.

Pacienții pot suferi, de asemenea, simptome ale diabetului, deoarece boala pancreatică oprește producția de insulină.

Cancer ovarian

Detectarea timpurie este cheia pentru a învinge ucigașul tăcut, deoarece simptomele evidente se dezvoltă adesea doar atunci când a atins un stadiu avansat, spun experții de la Harvard Medical School.

Deși ar trebui să fim întotdeauna conștienți de orice schimbări noi în corpul nostru, NHS spune că există două simptome ale bolii pe care le puteți observa la toaletă. Atât constipația, cât și diareea sunt semne ale bolii.

Potrivit Cancer Research UK, problemele digestive ar putea fi din cauza faptului că cancerul s-a răspândit la colon sau pentru că presiunea cancerului este puternică.