Simptome care anunţă diabetul

1 2 jpg jpeg

Mai ├«nt├ói de toate, trebuie s─â ┼čtii c─â diabetul este o boal─â cronic─â ce se traduce prin nivelul ridicat al glucozei ├«n s├ónge. Aceast─â stare este cunoscut─â ├«n termenii de specialitate drept hiperglicemie. Boala se declan┼čeaz─â atunci c├ónd pancreasul nu produce suficient─â insulin─â ori c├ónd corpul corpul devine rezistent la ac┼úiunea ei.

Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii ┼či tineri. I se mai spune diabet de tipjuvenil sau insulino- dependent.

Diabetul zaharat de tip 2, careapare la persoane trecute de 40 de ani, este caracterizat printr-o secre┼úie insuficient─â de insulin─â, precum ┼či un deficit ├«n utilizarea acesteia (insulinorezisten┼ú─â). De regul─â, diabetul de tip 2 se declan┼čeaz─â la cei cu sindrom metabolic (obezitate abdominal─â, nivel ridicat al colesterolului ┼či hipertensiune).

O glicemie peste 200 mg/dl în orice moment al zilei este un criteriu de diagnostic al diabetului.

Setea excesiv─â ┼či nevoia de a urina des

O persoan─â cu diabet resimte foarte des nevoia de a bea ap─â, iar acest lucru antreneaz─â ┼či mers mai des la toalet─â. Rinichii produc mai mult─â urin─â pentru a ├«ncerca s─â elimine surplusul de glucoz─â din s├ónge. Dac─â observi aceste simptome la copil, nu le neglija. ┼×i faptul c─â bea foarte mult─â ap─â ├«ntr-un timp relativ scurt este un simptom c─â poate suferi de diabet de tip 1. Nevoia de a bea foarte mult─â ap─â vine de la faptul c─â odat─â ce elimin─â foarte des lichidele, corpul se deshidrateaz─â ┼či cere mult─â ap─â, cre├óndu-se un cerc vicios.

Oboseala ┼či foamea intense

Dac─â organismul nu produce suficient─â insulin─â, glucoza nu poate p─âtrunde ├«n interiorul celulelor, iar acest lucru este responsabil de st─ârile de oboseal─â. Aceast─â stare este ├«n leg─âtur─â ┼či cu distrugerea proteinelor musculare prezent─â atunci c├ónd exist─â valori foarte mari ale glicemiei. ┼×i foamea permanent─â este sugestiv─â pentru diabetul zaharat.

Usc─âciunea gurii ┼či pielea iritat─â

Fiindc─â organismul folose┼čte toate fluidele din cauza urin─ârii excesive ┼či nu mai exist─â substan┼úe care s─â ajute la umidificarea pielii, se produce deshidratarea. Prin urmare, epiderma va deveni uscat─â, cu risc mai mare de irita┼úii.

Vederea neclar─â

┼×i ochii, pentru a-┼či putea exercita pe deplin func┼úia de organ al v─âzului, au nevoie de un nivel optim de fluide. ├Än cazul diabetului, vederea este perturbat─â de concentra┼úia de particule din lichidele oculare, care afecteaz─â cristalinul ┼či retina. Dup─â ani de evolu┼úie a diabetului, pot ap─ârea complica┼úii precum retinopatia diabetic─â.

Variaţii de greutate

O persoan─â cu diabet poate sl─âbi mult ├«ntr-un timp scurt, chiar dac─â m─ân├ónc─â normal. Asta se ├«nt├ómpl─â deoarece corpul nu-┼či poate lua energia din hrana zilnic─â ┼či va ├«ncepe s─â ard─â masa muscular─â ┼či gr─âsimile pentru a ob┼úine energia de care are nevoie ca s─â func┼úioneze ├«n parametri normali. Alteori, boala este ├«nso┼úit─â de surplus de kilograme, mai ales ├«n cazul celor cu diabet de tip 2.

Cum se manifestă complicaţiile bolii

├Än cazul ├«n care diabetul evolueaz─â, apar ┼či alte simptome, ca urmare a dezechilibrelor pe care le produce ├«n organism glicemia constant crescut─â. Printre acestea, se num─âr─â: furnic─âturile, amor┼úelile, tulbur─ârile sexuale (cauzate de afectarea vaselor de s├ónge), miros de aceton─â, deshidratare sever─â ┼či ulcera┼úii la nivelul picioarelor. Cea mai grav─â complica┼úie este cetoacidoza diabetic─â, frecvent─â mai ales ├«n diabetul de tip 1. Tratamentul de urgen┼ú─â presupune administrare de insulin─â ┼či fluide intravenoase.

Info: Bolile ┼či analizele medicale pe ├«n┼úelesul tuturor

Autor: Dr. Ioan N─âstoiu, Ed. Niculescu

2 jpg jpeg

Semnele ini┼úiale ale diabetului nu pot fi recunoscute de c─âtre bolnav. Deseori, boala se descoper─â ├«nt├ómpl─âtor, cu ocazia analizei s├óngelui sau a urinei. ├Äntr-o faz─â ├«naintat─â, bolnavul are senza┼úia de foame ┼či sete nepotolit─â. Ca urmare a consumului mare de lichide, se elimin─â ┼či un volum mare de urin─â, de c├ó┼úiva litri pe zi. Nedescoperirea la timp sau netratarea corect─â a diabetului duce la instalarea comei diabetice datorit─â hiperglicemiei care dep─â┼če┼čte trei grame la litru. Totu┼či sl─âbirea exagerat─â la un copil, ca ┼či ├«ngr─â┼čarea adultului, mai ales dac─â bolnavii au ├«n familie diabetici, sunt semne probabile de diabet. ├Än aceste situa┼úii se recomand─â un examen medical ┼či analiza s├óngelui ┼či urinei.