Semne care te avertizeaz─â c─â ai probleme cu fierea

1 2 jpg jpeg

Vezica biliar─â, numit─â ┼či colecist, este un organ ├«n form─â de par─â, legat de ficat, care colecteaz─â secre┼úia hepatic─â (bil─â), ┼či, ├«n procesul de digestie, o elibereaz─â la nivelul intestinului sub┼úire.

Ajunge să provoace neplăceri atunci când este suprasolicitată sau când întâmpină dificultăţi de eliminare a bilei în timpul procesului de digestie, cum ar fi depunerile sau pietrele pe traseul de evacuare a secreţiei biliare.

Durerea în partea dreaptă

├Än cazul ├«n care se formeaz─â calculi sau pietre la nivelul vezicii biliare, mai mici sau de dimensiuni mai mari, primul semn este durerea ascu┼úit─â resim┼úit─â ├«n partea dreapt─â a abdomenului ┼či ├«n um─ârul drept. Poate s─â dureze un sfert de or─â sau mai multe ore ├«n ┼čir. Durerea ├«ngreuneaz─â respira┼úia ┼či perturb─â somnul. Aceasta este cauzat─â de blocajul de pe traseul canalului prin care se vars─â bila. Poate persista de-a lungul mai multor ore dup─â mas─â, apar ┼či alte simptome precum febra, grea┼úa, v─ârs─âturile.

Info

Unele persoane care au calculi biliari e posibil să nu aibă niciun simptom care să-i alarmeze, caz în care nu necesită intervenţie chirurgicală.

Crampele discontinue

Dac─â ai bila lene┼č─â, e posibil s─â te confrun┼úi cu crampe ┼či o durere pu┼úin pronun┼úat─â, ├«n partea dreapt─â, sub coast─â, ambele asociate cu grea┼ú─â uneori. Ele apar la pu┼úin timp dup─â o mas─â copioas─â. Contrac┼úiile repetate ┼či dureroase ale vezicii biliare se r─âresc dac─â stai ├«ntins pe dreapta.

Dac─â te confrun┼úi cu a┼ča ceva, suferin┼úa ta are un nume: dischinezie biliar─â.

Ce se petrece de fapt? Bila, secreţia pe care vezica biliară o varsă în intestinul subţire în procesul de digestie, stagnează la nivelul vezicii, iar aceasta se contractă în mod repetat, în încercarea de se elibera de conţinut.

V─ârs─âturile

Atunci c├ónd se formeaz─â o piatr─â de-a lungul tubului prin care bila trece din vezica biliar─â ├«n intestinul sub┼úire, se produce ┼či o inflama┼úie a zonei, ceea ce cauzeaz─â afec┼úiunea numit─â colecistit─â.

Grea┼úa, v─ârs─âturile, febra ┼či durerea intens─â sunt semnele care anun┼ú─â aceste disfunc┼úionalit─â┼úi. Aproximativ ├«n 20% din cazuri, vezica biliar─â inflamat─â este invadat─â de bacterii de la nivelul intestinului sub┼úire, ajung├óndu-se la apari┼úia unei infec┼úii.

Febra

Observi c─â ┼úi-a crescut temperatura, ai pielea palid─â, frisoane, ┼úi-ai pierdut pofta de m├óncare? Sunt semne care pot s─â indice o infec┼úie la nivelul vezicii biliare ca urmare a form─ârii unei pietre. Acestor simptome li se pot ad─âuga ┼či altele, mai rare: urina de culoare ├«nchis─â ┼či scaunele deschide la culoare.

Cum s─â previi o criz─â biliar─â

- P─âstreaz─â-┼úi calmul! Criza poate s─â fie declan┼čat─â ┼či pe sistem nervos.

- La primele simptome, adreseaz─â-te unui medic ┼či urmeaz─â o diet─â u┼čoar─â cu br├ónz─â de vaci, p├óine pr─âjit─â, cartofi cop┼úi sau fier┼úi.

- Nu uita să bei mai multă apă când e caniculă sau după ce ai luat o cafea, un ceai verde sau negru, pentru că apa joacă un rol important în procesul de digestie, implicit în cel de secreţie a bilei.

- Practică gimnastică sau alt sport preferat de 3-4 ori pe săptămână, în reprinze de minimum o jumătate de oră.