Semne care te avertizează că ai probleme cu fierea

1 2 jpg jpeg

Vezica biliară, numită şi colecist, este un organ în formă de pară, legat de ficat, care colectează secreţia hepatică (bilă), şi, în procesul de digestie, o eliberează la nivelul intestinului subţire.

Ajunge să provoace neplăceri atunci când este suprasolicitată sau când întâmpină dificultăţi de eliminare a bilei în timpul procesului de digestie, cum ar fi depunerile sau pietrele pe traseul de evacuare a secreţiei biliare.

Durerea în partea dreaptă

În cazul în care se formează calculi sau pietre la nivelul vezicii biliare, mai mici sau de dimensiuni mai mari, primul semn este durerea ascuţită resimţită în partea dreaptă a abdomenului şi în umărul drept. Poate să dureze un sfert de oră sau mai multe ore în şir. Durerea îngreunează respiraţia şi perturbă somnul. Aceasta este cauzată de blocajul de pe traseul canalului prin care se varsă bila. Poate persista de-a lungul mai multor ore după masă, apar şi alte simptome precum febra, greaţa, vărsăturile.

Info

Unele persoane care au calculi biliari e posibil să nu aibă niciun simptom care să-i alarmeze, caz în care nu necesită intervenţie chirurgicală.

Crampele discontinue

Dacă ai bila leneşă, e posibil să te confrunţi cu crampe şi o durere puţin pronunţată, în partea dreaptă, sub coastă, ambele asociate cu greaţă uneori. Ele apar la puţin timp după o masă copioasă. Contracţiile repetate şi dureroase ale vezicii biliare se răresc dacă stai întins pe dreapta.

Dacă te confrunţi cu aşa ceva, suferinţa ta are un nume: dischinezie biliară.

Ce se petrece de fapt? Bila, secreţia pe care vezica biliară o varsă în intestinul subţire în procesul de digestie, stagnează la nivelul vezicii, iar aceasta se contractă în mod repetat, în încercarea de se elibera de conţinut.

Vărsăturile

Atunci când se formează o piatră de-a lungul tubului prin care bila trece din vezica biliară în intestinul subţire, se produce şi o inflamaţie a zonei, ceea ce cauzează afecţiunea numită colecistită.

Greaţa, vărsăturile, febra şi durerea intensă sunt semnele care anunţă aceste disfuncţionalităţi. Aproximativ în 20% din cazuri, vezica biliară inflamată este invadată de bacterii de la nivelul intestinului subţire, ajungându-se la apariţia unei infecţii.

Febra

Observi că ţi-a crescut temperatura, ai pielea palidă, frisoane, ţi-ai pierdut pofta de mâncare? Sunt semne care pot să indice o infecţie la nivelul vezicii biliare ca urmare a formării unei pietre. Acestor simptome li se pot adăuga şi altele, mai rare: urina de culoare închisă şi scaunele deschide la culoare.

Cum să previi o criză biliară

- Păstrează-ţi calmul! Criza poate să fie declanşată şi pe sistem nervos.

- La primele simptome, adresează-te unui medic şi urmează o dietă uşoară cu brânză de vaci, pâine prăjită, cartofi copţi sau fierţi.

- Nu uita să bei mai multă apă când e caniculă sau după ce ai luat o cafea, un ceai verde sau negru, pentru că apa joacă un rol important în procesul de digestie, implicit în cel de secreţie a bilei.

- Practică gimnastică sau alt sport preferat de 3-4 ori pe săptămână, în reprinze de minimum o jumătate de oră.