Produsele de curăţat ne pot îmbolnăvi

1 2 jpg jpeg

Un studiu efectuat de Centrul American pentru Controlul Bolilor arată că micuţii, cei mai vulnerabili în faţa microbilor, vin zilnic în contact cu peste 330.000 de bacterii. Conform specialiştilor, pe podeaua din baie există aproximativ 160.000 de microorganisme, iar pe cea din bucătărie peste 1.600.

„Podelele, atât cele din baie, din bucătărie, cât şi cele din restul casei sunt de obicei pline de bacterii care pot produce, mai ales în rândul copiilor mici, boli precum enterocolite, infecţii respiratorii, infecţii cutanate sau alte tipuri de boli în funcţie de microorganismul prezent“, afirmă doctorul pediatru Ana Culcer, şeful Secţiei de Neonatologie a Spitalului din Municipal Bucureşti.

Igiena, esenţială Înmulţirea şi răspândirea virusurilor, bacteriilor şi a ciupercilor pot fi prevenite prin menţinerea unei igiene stricte. Însă specialiştii trag un serios semnal de alarmă cu privire la folosirea produselor de curăţat, cu atât mai mult cu cât unele pot fi extrem de toxice. „Trebuie să acordăm o atenţie sporită conţinutului de substanţe active din aceste produse şi instrucţiunilor de utilizare oferite de producător. O combinaţie nefericită de agenţi activi sau clătirea necorespunzătoare a suprafeţelor pot fi, de asemenea, periculoase pentru sănătate“, adaugă doctorul Ana Culcer.

Conform rapoartele centrelor americane de control al substanţelor periculoase, anual aproximativ 20.000 de copii cu vârste sub 6 ani suferă de intoxicaţii şi boli provocate de inhalarea vaporilor de clor din casă, substanţă ce se regăseşte în componenţa a sute de produse pentru curăţenie. Inhalarea vaporilor sau înghiţirea accidentală a substanţei poate duce la apariţie unor infecţii respiratorii sau digestive.

Risc crescut pentru gravide şi copii

Specialiştii recomandă femeilor însărcinate, celor care au copii mici, persoanelor sensibile sau alergice să evite folosirea produselor de curăţat şi dezinfectat care conţin clor şi să stea în camerele curăţate cu produse care conţin substanţe toxice la un interval scurt după folosirea acestora. În general, în cazul în care se folosesc produse de menaj cu un conţinut de substanţe iritante, purtarea mănuşilor este obligatorie, încăperile trebuie bine ventilate, iar obiectele bine limpezite. De asemenea, este contraindicată amestecarea produselor care conţin clor cu cele care au în conţinut amoniac sau acizi puternici.