Probleme digestive ale omului modern! Ce păţim dacă suntem stresaţi sau dacă mâncăm prea mult

1 2 jpg jpeg

Din păcate trăim într-o eră a vitezei care nu ne mai ”permite” să mâncăm sănătos sau să luăm masa în linişte cel puţin 30 de minute. Doctorul Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterolog, ne explică ce duce la apariţia ulcerului sau la bolile ce ţin de aparatul digestiv.

”Ulcerul reprezintă o realitate constantă a bolilor digestive. Practic este cunoscută de 200 de ani şi este generată de obiceiuri care ţin de lumea relativ modernă, fumatul, utilizarea unor medicamente, sunt unii dintre factorii care duc la ulcer. Sunt şi factori infecţioşi, Helicobater pylori de exemplu.

Boala de reflux gastro esofagian nu este periculoasă, dar extrem de deranjantă pentru că generează dureri şi arsuri retrosternale. O cauză majoră este obezitatea, consumul exagerat de alimente, stresul, urbanizarea.

Infecţia cu Helicobater pylori se transmite foarte uşor de aceea este important ca toţi membrii familiei să fie testaţi. Poate cauza gastrită, ulcer, limfom sau chiar cancer gastric. Tratamentul durează 10-12 zile şi apoi trebuie dovedită eradicarea infecţiei. O altă afecţiune a lumii moderne, extrem de frecventă, este sindromul de intestin iritabil, mai ales că stresul este un factor de risc major”.

Tratează ulcerul prin dietă!