Prim─âvara este sezonul VARICELEI

1 2 jpg jpeg

Cum debuteaz─â?

Incuba┼úia dureaz─â de obicei 14 zile, cu varia┼úii de 10-21 de zile. Ini┼úial apar durerile de cap, febra, durerile musculare, lipsa poftei de m├óncare ┼či o u┼čoar─â senza┼úie de m├ónc─ârime la nivelul pielii.

Cum se manifest─â?

Apare o erup┼úie alc─âtuit─â din pete ro┼čii de 2-5 mm la nivelul c─ârora apar vezicule cu lichid care dureaz─â ├«n jur de 2 s─âpt─âm├óni, ap─âr├ónd ├«n valuri succesive. ├Än timp veziculele se deprim─â, se turtesc ┼či ├«┼či reduc con┼úinutul, iar ├«n final se usuc─â, form├ónd o crust─â. Erup┼úia e ├«nso┼úit─â de prurit (m├ónc─ârimi) intens. Se interzice sc─ârpinatul ├«ntruc├ót infectarea veziculelor las─â cicatrici pentru toat─â via┼úa.

Care sunt zonele afectate?

Veziculele pot ap─ârea ├«n orice zon─â a corpului, at├ót la nivelul pielii trunchiului, membrelor, fe┼úei sau scalpului, c├ót ┼či ├«n gur─â sau la nivelul regiunii genitale sau anale, unde riscul de suprainfec┼úie este mai ridicat.

Ce ne recomand─â medicul?

Izolarea la domiciliu în vederea limitării transmiterii bolii sau a suprainfectării veziculelor.

Administrarea de medicamente antiinflamatoare în cazul apariţiei febrei.

Se evită administrarea aspirinei la copii, întrucât pot apărea complicaţii.

Pentru a evita suprainfectarea leziunilor cutanate ca urmare a scărpinatului, se recomandă tăierea foarte scurtă a unghiilor de la mâini.

În anumite cazuri, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente antivirale.

Pentru sc─âderea intensit─â┼úii m├ónc─ârimilor se pot administra medicamente antihistaminice sau se pot aplica local lo┼úiuni antipruriginoase (calamin─â); se pot aplica ┼či comprese cu ap─â plat─â, dar acestea trebuie s─â fie foate curate ┼či sp─âlate ├«ntre utiliz─âri.

Baia completă se reia odată cu dispariţia ultimelor vezicule.

Evitarea alimentelor solide care pot produce leziuni ale mucoasei orale.

Se recomand─â alimentele lichide sau semilichide bogate ├«n nutrien┼úi ┼či vitamine: supe de pui, supe de legume, sucuri naturale, compoturi.

Copiii ├«ntre 5 ┼či 9 ani,cei mai expu┼či

Boala este atribuit─â, ├«n majoritatea cazurilor, copil─âriei, micu┼úii cu v├órste cuprinse ├«ntre 5 ┼či 9 ani fiind cei mai expu┼či la infec┼úie. Circa 90% dintre persoane ajung s─â fac─â varicel─â la un moment dat ├«n via┼ú─â.

Vaccinul ajut─â la prevenirea bolii

Varicela genereaz─â imunitate permanent─â, astfel ├«nc├ót persoanele care au f─âcut v─ârsat de v├ónt nu vor repeta episodul. ├Än urma varicelei, virusul r─âm├óne ├«n organism ┼či, odat─â cu sc─âderea imunit─â┼úii, la v├órsta adult─â, cauzeaz─â apari┼úia zonei Zoster, afec┼úiune determinat─â de acela┼či virus ca ┼či varicela.

Exist─â, ├«ns─â, vaccinul, care previne boala ├«n 70 p├ón─â la 90% din cazuri. Cei care fac v─ârsat de v├ónt dup─â vaccinare au simptome mult mai u┼čoare ┼či o erup┼úie cutanat─â redus─â. Se administreaz─â injectabil dup─â v├órsta de 1 an.