Posibile cauze ale transpiraţiei nocturne

2 jpg jpeg

Menopauza

Bufeurile care însoţesc menopauza se pot petrece în cursul nopţilor, producând o transpiraţie abundentă. Este o cauză frecventă a apariţiei transpiraţiei nocturne în rândul femeilor care au atins vârsta de 50 de ani.

Infecţiile

Una dintre infec┼úiile asociate cu transpira┼úia abundent─â este tuberculoza. ┼×i alte tipuri de infec┼úii num─âr─â printre simptome transpira┼úiile.

Este vorba despre infecţiile bacteriene, endocardita, o infecţie a valvelor inimii. osteomielita, inflamaţie a oaselor.

Cancerul

Transpira┼úiile nocturne pot reprezenta unul dintre primele semne ale declan┼č─ârii evolu┼úiei unui tip de cancer, cum este limfomul sau cancerul limfatic.

Depistarea lui precoce permite tratarea cu ajutorul radioterapiei sau chimioterapiei ┼či cre┼čterea speran┼úei de via┼ú─â la circa 10 ani. Al─âturi de acest simptom, mai pot fi observate febr─â ┼či o sc─âdere inexplicabile ┼či rapide a greut─â┼úii corporale.

Tratamentele medicamentoase

┼×i medicamentele pot da transpira┼úii nocturne. ├Än aceast─â categorie se ├«nscriu acelea care au ca scop reducerea febrei, cum sunt aspirina sau acetaminofenul (paracetamol). ┼×i persoanele care sufer─â de diabet zaharat ┼či au tratament oral sau fac injec┼úii cu insulin─â pot avea o sc─âdere a glicemiei pe parcursul nop┼úii ├«nso┼úit─â de transpira┼úie.

Dezechilibrele hormonale

Hipertiroidia este un tip de tulburare hormonal─â care se manifest─â prin transpira┼úie abundent─â ├«n timpul somnului. Transpira┼úia apare ├«n zona capului ┼či a bra┼úelor, mai ales pe palme. Mai pot da astfel de simptome sindromul carcinoid, cauzat de prezen┼úa unor tumori neuroendocrine localizate cel mai des ├«n tractul gastrointestinal, sau feocromocitomul, un tip de tumoare suprarenal─â manifestat─â ┼či prin hipertensiune.

Atenţie!

Apariţia bruscă a transpiraţiilor poate indica:

- intoxicaţie,

- infact miocardic,

- sc─âderea brusc─â a glicemiei la diabetic,

- hipertensiune.