Ponturi să previi indigestia după masa de Paşte
Evită să mănânci prea repede O altă suferinţă care apare frecvent la sărbători este balonarea, acumularea excesivă a gazelor intestinale. Ştii cât de inconfortabilă este, motiv pentru care Raluca Nan, medic cu specializare în diabet zaharat şi boli de nutriţie la Institutul „N. C. Paulescu”, din Bucureşti, îţi dă câteva sfaturi pentru a o evita: - încearcă să nu bei nimic în timpul meselor, pentru că lichidele, mai ales cele acidulate, diluează sucurile gastrice şi astfel mâncarea nu mai este digerată bine; - încearcă să mesteci cât mai încet; - după masă, nu te aşeza în pat, ci ieşi la o plimbare de aproximativ o jumătate de oră.
Odată terminat postul, cel mai bine este să revii treptat la alimentaţia normală, mâncând la început cantităţi mici de lactate, ciorbe, carne slabă, legume şi fructe.
„Pentru a nu avea de suferit, mai ales dacă ai ţinut postul, consumă câte puţin din fiecare şi la un interval de două-trei ore”, te sfătuieşte specialistul. Alte trucuri simple sunt:
- să mănânci pasca şi cozonacul la micul - dejun, cu o cană cu lapte, cu ceai sau cu cafea;
- să nu consumi mai mult de două ouă pe zi;
- să nu pui prea mult drob şi friptură de miel în farfurie;
- să nu depăşeşti zilnic două pahare cu vin sau cu altă băutură care conţine alcool.
Una dintre cele mai comune probleme de sănătate cu care te poţi confrunta la mesele de Paşte este indigestia.
De aceea, medicul Raluca Nan te sfătuieşte să nu uiţi nici acum că alimentele trebuie să-ţi aducă energie şi nutrienţi esenţiali. De asemenea, bea apă în cantităţi suficiente - circa doi litri şi jumătate pe zi!
„Indigestia se poate evita prin limitarea alimentelor bogate în grăsimi de origine animală, sosuri, precum şi prăjituri preparate cu cantităţi mari de ciocolată, cacao, ouă sunt doar câteva exemple”, spune medicul.
Iată şi alte ponturi antiindigestie:
- fracţionează porţiile mari în unele mai mici, pe care le mănânci pe tot parcursul zilei la un interval de două-trei ore şi nu la o singură masă;
- limitează-ţi aportul de alimente hipercalorice (carnea de miel, oaie, raţă, vânat, carne grasă de porc);
- alege să bei „tăriile” întotdeauna după mese şi nu înainte, cum se obişnuieşte;
- înlocuieşte pe cât posibil produsele de cofetărie şi panificaţie cu fructe proaspete.