Pleci în vacanţă? Nu uita medicamentele!

1 2 jpg jpeg

Cine n-a avut parte de „mici surprize” cum ar fi durerile de cap, diareea sau arsurile solare? Nu te baza pe faptul că vei cumpăra toate medicamentele pe drum, pentru că, exact când ai nevoie, farmacia e ori închisă, ori prea departe.

Ai grijă, nici să nu iei mai multe decât trebuie! Unele necesită condiţii speciale de păstrare, fără de care îşi pot reduce termenul de valabilitate. Constipaţie şi diaree Una mai chinuitoare ca alta, aceste neplăceri apar mai ales în vacanţă, pentru că atunci schimbi alimentaţia şi mediul, bei mai puţine lichide sau nu ai mereu acces la toaletă.

Un laxativ - supozitor, tablete sau sirop - folosit maximum două zile, va stopa constipaţia, mai ales dacă bei mai multă apă şi mănânci fructe uscate sau cereale.

Pentru diaree, există o gamă largă de medicamente, tablete, capsule sau pulbere (Furazolidon, Loperamid, Smecta). Pe unele le poţi lua chiar şi în perioadele de sarcină şi de alăptare.

În timpul vacanţei rişti să suferi din cauza meselor copioase. Aici intervin medicamentele care stimulează digestia (Motilium, Metoclopramid).

Luate cu 30 de minute înainte de masă, previn tulburările digestive. Contra balonărilor alege un medicament pe bază de cărbune medicinal. Arsurile le stingi numai dacă iei, la o oră după masă, un antiacid sau un antisecretor (Rennie, Dicarbocalm, Omez).

Răceală şi dureri

Adaugă şi un analgezic în trusa de prim ajutor (Antinevralgic, Aspirină, Algocalmin sau Paracetamol). Îţi vor ameliora febra şi orice durere (musculară, dentară, de ciclu menstrual). Evită variantele efervescente! Pot absorbi umezeala, devenind astfel ineficiente.

Răul de maşină, de înălţime, de mare, mâncatul cu poftă şi în cantităţi mari pot fi cauze ale stărilor de greaţă şi ale vărsăturilor.

Când te confrunţi cu aşa ceva, e bine să ai deja în bagaj medicamente care să le atenueze. Cele mai eficiente sunt numite şi antivomitive (Metoclopramid, Motilium). Reţine că unele pot da somnolenţă, oboseală, ameţeli!

Un medicament din gama antihistaminicelor este de ajutor, dacă ştii că ai alergie la înţepăturile de insecte, la polen sau la părul de animale (Claritine, Cetrine, Aerius). Atenţie, însă, unele dintre ele au efecte adverse, dau somnolenţă şi ameţeală.

Citeşte prospectul înainte de a le lua sau administrează-le numai la culcare! Avantajul lor este că stopează eliberarea histaminei, o substanţă „de răspuns” la

reacţia alergică.

Arsuri ale pielii

Chiar dacă foloseşti o loţiune de plajă, se poate întâmpla să-ţi apară arsuri solare, iritaţii sau mâncărimi. Aşa că nu uita acasă unguentul, fie cu propolis, fie cu aloe vera, gelul calmant sau alcoolul mentolat. Îţi vor salva pielea, mai ales dacă mergi prima dată în acest an la ştrand sau pe litoral.