Pastilele trebuie ferite de umezeală

1 2 jpg jpeg

Un studiu citat de site-ul www.webmd.com arată că primii paşi pentru conservarea eficienţei suplimentelor vitaminizante e ferirea acestora de căldură şi de un mediu umed.Cele mai comune tipuri de vitamina C, folosite în suplimentele nutritive şi în alte produse de fortifiere, pot fi supuse unui proces numit delicvescenţă.

Aceasta înseamnă că, într-un mediu cu umezeală crescută, substanţele care sunt solubile în apă încep să se dizolve şi îşi pierd forma.

6 “Închiderea şi deschiderea ambalajului vor schimba atmosfera din interiorul acestuia. Da- că deschizi şi închizi un recipient în baie, adaugi puţină umezeală de fiecare dată”, spune cercetătorul Lisa Maurer, profesor asociat la Universitatea americană Purdue.

“Dacă umezeala se instalează, ingredientele încep să se dizolve, iar produsul îşi va pierde calităţile nutritive. În foarte scurt timp (aproximativ o săptămână), unele pastile pot pierde complet vitamina C din compoziţie, datorită procesului de delicvescenţă”.

Vitamina C e unul dintre cele mai utilizate elemente nutritive în suplimentele vitaminizante. Aceasta este instabilă la factori de mediu, precum umiditate şi temperatură crescută. De aceea, ea este utilizată ca un indicator al termenului de garanţie pentru alimente şi suplimente nutritive.

O modalitate de a afla dacă un asemenea produs mai este bun de folosit e să urmăriţi gradul de deteriorare a vitaminei C.

Primul semn al degradării produsului e dat de apariţia punctelor maro pe suprafaţa pastilei, mai ales la vitaminele pentru copii.

Prof. Maurer recomandă să aruncaţi orice supliment cu vitamine dacă acestea prezintă astfel de semne de degradare.