Operaţia de cataractă cu laser

1 2 jpg jpeg

Cataracta este o afec┼úiune a ochiului, care se manifest─â prin sc─âderea progresiv─â a vederii cauzat─â de pierderea transparen┼úei cristalinului. Cataracta poate fi congenital─â sau dob├óndit─â. Studiile au ar─âtat c─â 70% dintre persoanele cu v├órste peste 65 de ani sufer─â de cataract─â, dar nu este exclus s─â apar─â ┼či la persoanele mai tinere. ├Än general, afec┼úiunea afecteaz─â ambii ochi, iar netratat─â poate duce la complica┼úii grave. Riscul de a dezvolta aceast─â boal─â cre┼čte odat─â cu expunerea excesiv─â la raze UV. Pacientul acuz─â sc─âderea vederii sau ├«nce┼úo┼čarea acesteia. Persoanele care au aceast─â afec┼úiune la un ochi, dac─â nu o trateaz─â, riscul de a dezvolta cataract─â ┼či la ochiul s─ân─âtos este foarte mare. A schimba ochelarii de nenum─ârate ori nu este o solu┼úie practic─â, cea mai bun─â solu┼úie este opera┼úia cu laser. Opera┼úia de cataract─â cu laser se face atunci c├ónd dispare confortul vizual. P├ón─â s─â apar─â laserul, pacien┼úii cu cataract─â a┼čteptau ani de zile s─â se m─âreasc─â pentru a putea fi operat─â. ├Än momentul ├«n care vederea ├«┼úi face probleme, vezi din ce ├«n ce mai prost sau ├«nce┼úo┼čat este momentul s─â mergi la un consult oftalmologic.

Pregătirea pentru operaţia de cataractă cu laser

├Än func┼úie de ce fel de cataract─â ai ┼či ├«n ce stadiu este, la recomandarea medicului se pot face urm─âtoarele analize: examen c├ómp vizual, ecografie ocular─â, tomografie de nerv optic, test Shirmer, biometrie ultrasonic─â, tomografie retinian─â, tomografie cornean─â.

Dac─â faci tratamente medicamentoase sau suferi ┼či de alte boli, trebuie s─â ├«i spui medicului. Oricum, ┼či se vor face analize la s├ónge, EKG ┼či analiza secre┼úiei conjunctivale ├«nainte de opera┼úie.

Cu dou─â zile de opera┼úie, cel mai probabil, vei ├«ncepe un tratament cu antibiotic, sub form─â de pic─âturi ┼či pastile, pe care ├«l vei continua dup─â opera┼úie.

Alimenta┼úia ├«nainte de opera┼úia de cataract─â cu laser trebuie s─â fie u┼čoar─â, s─â nu m─ân├ónci ├«n exces, s─â nu bei prea multe lichide ┼či foarte important, s─â nu bei cafea, deoarece poate influen┼úa negativ anestezia.

Opera┼úia de cataract─â cu laser ┼či pre┼ú

├Än func┼úie de num─ârul de dioptrii ┼či grosimea corneei exist─â mai multe tipuri de tratament cu laser: Laser Excimer (PRK), LASIK sau LASEK, iar alegerea metodei de opera┼úie cu laser e decis─â de medic, care ┼čtie mai bine anatomia ┼či m─âsurile ochiului pacientului. ├Än func┼úie de laser se poate schimba durata opera┼úiei.

Oricum principiul este acela┼či, a┼čadar tehnica de opera┼úie cu laser a cataractei se face prin aplicarea spotului laser pe cornee. Acesta sub┼úiaz─â corneea propor┼úional cu num─ârul de dioptrii ┼či nu ├«i sl─âbe┼čte rezisten┼úa acesteia. Practic, laserul remodeleaz─â curbura corneei ┼či corecteaz─â dioptriile.

Anestezia se face cu pic─âturi, iar opera┼úia se face la ambii ochi ├«n aceea┼či ┼čedin┼ú─â, care dureaz─â 7-10 minute la fiecare ochi. La finalul opera┼úiei de cataract─â se pune o lentil─â de contact de protec┼úie timp de 4-5 zile, care ajut─â la limitarea simptomatologiei postoperatorii.

Imediat dup─â opera┼úie po┼úi pleca, de aceea este important s─â fii ├«nso┼úit. Dup─â opera┼úia de cataract─â trebuie s─â evi┼úi timp de 2 s─âpt─âm├óni efortul fizic, activitatea sexual─â, ridicarea greut─â┼úilor mai mari de 5 kg ┼či evit─â s─â stai aplecat. Timp de 1 lun─â este bine s─â nu frecventezi mediile unde este mult praf.

Operaţia de cataractă cu laser. Preţ orientativ

Tratarea bolilor oculare cu ajutorul laserului a devenit o practic─â extrem de cunoscut─â, datorit─â ei mii de oameni au putu s─â renun┼úe la purtarea ochelarilor ┼či s─â ├«┼či recapete vederea clar─â. Laserul Excimer se pare c─â este cel mai bun pentru opera┼úia de cataract─â, av├ónd toate procedurile computerizate, dup─â modele matematice specifice fiec─ârei afec┼úiuni ┼či adaptate ochiului fiec─ârui pacient ├«n parte. Razele laser se mai numesc ┼či lumina rece, datorit─â faptului c─â evit─â supra├«nc─âlzirea corneei ┼či efectele nepl─âcute nu au cum s─â apar─â (cicatrici).

Pre┼úul unei astfel de opera┼úii difer─â de afec┼úiune, metoda de tratament ┼či variaz─â ├«ntre 1500 ┼či 5000 lei, plus analizele ┼či ecografiile dinaintea opera┼úiei.