Operaţia de cataractă cu laser

1 2 jpg jpeg

Cataracta este o afecţiune a ochiului, care se manifestă prin scăderea progresivă a vederii cauzată de pierderea transparenţei cristalinului. Cataracta poate fi congenitală sau dobândită. Studiile au arătat că 70% dintre persoanele cu vârste peste 65 de ani suferă de cataractă, dar nu este exclus să apară şi la persoanele mai tinere. În general, afecţiunea afectează ambii ochi, iar netratată poate duce la complicaţii grave. Riscul de a dezvolta această boală creşte odată cu expunerea excesivă la raze UV. Pacientul acuză scăderea vederii sau înceţoşarea acesteia. Persoanele care au această afecţiune la un ochi, dacă nu o tratează, riscul de a dezvolta cataractă şi la ochiul sănătos este foarte mare. A schimba ochelarii de nenumărate ori nu este o soluţie practică, cea mai bună soluţie este operaţia cu laser. Operaţia de cataractă cu laser se face atunci când dispare confortul vizual. Până să apară laserul, pacienţii cu cataractă aşteptau ani de zile să se mărească pentru a putea fi operată. În momentul în care vederea îţi face probleme, vezi din ce în ce mai prost sau înceţoşat este momentul să mergi la un consult oftalmologic.

Pregătirea pentru operaţia de cataractă cu laser

În funcţie de ce fel de cataractă ai şi în ce stadiu este, la recomandarea medicului se pot face următoarele analize: examen câmp vizual, ecografie oculară, tomografie de nerv optic, test Shirmer, biometrie ultrasonică, tomografie retiniană, tomografie corneană.

Dacă faci tratamente medicamentoase sau suferi şi de alte boli, trebuie să îi spui medicului. Oricum, şi se vor face analize la sânge, EKG şi analiza secreţiei conjunctivale înainte de operaţie.

Cu două zile de operaţie, cel mai probabil, vei începe un tratament cu antibiotic, sub formă de picături şi pastile, pe care îl vei continua după operaţie.

Alimentaţia înainte de operaţia de cataractă cu laser trebuie să fie uşoară, să nu mănânci în exces, să nu bei prea multe lichide şi foarte important, să nu bei cafea, deoarece poate influenţa negativ anestezia.

Operaţia de cataractă cu laser şi preţ

În funcţie de numărul de dioptrii şi grosimea corneei există mai multe tipuri de tratament cu laser: Laser Excimer (PRK), LASIK sau LASEK, iar alegerea metodei de operaţie cu laser e decisă de medic, care ştie mai bine anatomia şi măsurile ochiului pacientului. În funcţie de laser se poate schimba durata operaţiei.

Oricum principiul este acelaşi, aşadar tehnica de operaţie cu laser a cataractei se face prin aplicarea spotului laser pe cornee. Acesta subţiază corneea proporţional cu numărul de dioptrii şi nu îi slăbeşte rezistenţa acesteia. Practic, laserul remodelează curbura corneei şi corectează dioptriile.

Anestezia se face cu picături, iar operaţia se face la ambii ochi în aceeaşi şedinţă, care durează 7-10 minute la fiecare ochi. La finalul operaţiei de cataractă se pune o lentilă de contact de protecţie timp de 4-5 zile, care ajută la limitarea simptomatologiei postoperatorii.

Imediat după operaţie poţi pleca, de aceea este important să fii însoţit. După operaţia de cataractă trebuie să eviţi timp de 2 săptămâni efortul fizic, activitatea sexuală, ridicarea greutăţilor mai mari de 5 kg şi evită să stai aplecat. Timp de 1 lună este bine să nu frecventezi mediile unde este mult praf.

Operaţia de cataractă cu laser. Preţ orientativ

Tratarea bolilor oculare cu ajutorul laserului a devenit o practică extrem de cunoscută, datorită ei mii de oameni au putu să renunţe la purtarea ochelarilor şi să îşi recapete vederea clară. Laserul Excimer se pare că este cel mai bun pentru operaţia de cataractă, având toate procedurile computerizate, după modele matematice specifice fiecărei afecţiuni şi adaptate ochiului fiecărui pacient în parte. Razele laser se mai numesc şi lumina rece, datorită faptului că evită supraîncălzirea corneei şi efectele neplăcute nu au cum să apară (cicatrici).

Preţul unei astfel de operaţii diferă de afecţiune, metoda de tratament şi variază între 1500 şi 5000 lei, plus analizele şi ecografiile dinaintea operaţiei.