Operaţia de apendicită la copii

1 2 jpg jpeg

Apendicita este o afec┼úiune a apendicelui, care se inflameaz─â, din cauza obstruc┼úiei cavit─â┼úii organului sau din cauza unei prolifer─âri limfatice care poate fi stimulat─â bacterian sau prin prezen┼úa unui mic corp str─âin (s├ómbure, semin┼úe). Printre factorii bacterieni se num─âr─â germenii intestinali, stafilococul, pneumococul sau streptococul, de asemenea viermii ┼či parazitozele intestinale. Al┼úi factori care duc la inflamarea apendicelui sunt ┼či tulbur─ârile digestive, bolile copil─âriei (pojar, varicel─â, oreion) sau inflama┼úia amigdalelor. Pentru aceast─â afec┼úiune nu exist─â tratament medicamentos, ci se trateaz─â doar prin opera┼úie. Dac─â nu se intervine c├ót mai repede, apendicele se poate rupe ┼či infec┼úia invadeaz─â s├óngele sau cavitatea abdominal─â, ceea ce duce la complica┼úiile apendicitei, peritonita. Cum v─â pute┼úi da seama ├«n cazul ├«n care copilul are apendicit─â? Trebuie s─â ┼čti┼úi c─â atunci c├ónd acuz─â dureri ├«n partea dreapt─â a abdomenului (foarte posibil s─â ├«l doar─â ┼či ├«n partea st├óng─â, dac─â inflama┼úia este mai extins─â poate da dureri ┼či aici), dureri ├«n capul pieptului, grea┼ú─â, v─ârs─âturi, nu m─ân├ónc─â, se constip─â sau are diaree, obose┼čte mai repede ca de obicei, este cazul s─â face┼úi o vizit─â la medic urgent. Alte semne mai rare pot fi durerea genunchiului drept f─âr─â motiv ┼či subfebrilitate.

Pregătirea copilului pentru operaţia de apendicită

Consultul la un medic specialist chirurg trebuie efectuat atunci c├ónd copilul are dureri de burt─â. Apoi se face o ecografie abdominal─â ┼či se ia s├ónge pentru analizele de hemoleucogram─â. Dac─â se constat─â cre┼čterea globulelor albe peste 10.000 ÔÇô 12.000/mm cub este vorba cu siguran┼ú─â despre apendicit─â.

Opera┼úia de apendicit─â propriu-zis─â ┼či pre┼ú

├Än momentul ├«n care s-a stabilit clar diagnosticul de apendicit─â urmeaz─â opera┼úia. Anestezia la copii se face de obicei prin anestezie general─â, deoarece anestezia rahidian─â este periculoas─â, ├«ntruc├ót copilul trebuie s─â stea nemi┼čcat pe durata opera┼úiei ┼či dup─â. Sunt adul┼úi care nu por sta nemi┼čca┼úi, s─â nu mai vorbim despre copii.

Exist─â dou─â variante de a opera apendicita la copii, fie laparoscopic (opera┼úie cu laser), fie clasic. ├Än general, opera┼úia de apendicit─â nu dureaz─â mult, durata de timp este ├«ntre 50 minute ┼či 1 or─â jum─âtate.

Dac─â opta┼úi pentru prima variant─â, opera┼úie de apendicit─â laparoscopic─â, trebuie s─â ┼čti┼úi c─â urm─âtoarele: la nivelul abdomenului se fac trei mini incizii, apoi se introduce dioxid de carbon ├«n abdomen pentru o vizualizare bun─â, dup─â se introduc ┼či instrumentele de lucru ÔÇô o camera video, o surs─â de lumin─â ┼či laparoscopul. Apendicele inflamat se taie, se pune ├«ntr-o pung─â steril─â ┼či se extrage din cavitatea abdominal─â. Apoi medicul verific─â zona pentru a se asigura c─â nu exist─â complica┼úii, se scot instrumentele, se reabsoarbe gazul ┼či mini inciziile sunt cusute de obicei cu fire resorbabile.

Dac─â opta┼úi pentru varianta clasic─â, opera┼úia se realizeaz─â prin incizarea abdomenului ├«n partea dreapt─â (incizia este de c├ó┼úiva cm), se p─âtrunde ├«n abdomen, se taie apendicele ┼či se extrage. La fel ca la prima variant─â, medicul verific─â dac─â totul este curat ┼či se coase cu fire resorbabile.

Operaţia de apendicită la copii - Preţul operaţiei

Recuperarea ├«n urma opera┼úiei de apendicit─â la copil este relativ u┼čoar─â. Primele ore dup─â opera┼úie, copilul este monitorizat, alimenta┼úia este de obicei cu ceai ┼či ap─â plat─â. ├Än 12-24 de ore tranzitul intestinal ├«┼či revine ┼či copilul poate ├«ncepe un regim cu alimenta┼úie mai u┼čoar─â (iaurt, br├ónz─â de vaci) timp de o lun─â. Externarea se face la 24 de ore de la opera┼úie. Este bine s─â nu l─âsa┼úi copilul s─â fac─â eforturi prea mari ├«n prima lun─â dup─â opera┼úie ┼či s─â reveni┼úi la medic urgent dac─â apar inflam─âri ├«n zona opera┼úiei sau supur─âri.

├Än func┼úie de varianta pe care o alege┼úi pentru opera┼úia de apendicit─â la copil, variaz─â ┼či pre┼úul. Dac─â alege┼úi varianta clasic─â ├«ntr-un spital de stat nu ar trebui s─â v─â coste prea mult, ├«ntruc├ót nu este o opera┼úie complicat─â. Oricum, fi┼úi preg─âti┼úi cu un buget de maxim 700 lei. Medicul care opereaz─â poate fi onorat cu o sum─â de p├ón─â la 500 de lei, iar medicul anestezist cu maxim 200 lei. Dac─â interna┼úi copilul la un spital privat, pre┼úul unei opera┼úii de apendicit─â fie ea clasic─â sau laparoscopic─â variaz─â ├«ntre 1500 ┼či chiar 3000 lei la unele spitale private.