Operaţia de apendicită la copii

1 2 jpg jpeg

Apendicita este o afecţiune a apendicelui, care se inflamează, din cauza obstrucţiei cavităţii organului sau din cauza unei proliferări limfatice care poate fi stimulată bacterian sau prin prezenţa unui mic corp străin (sâmbure, seminţe). Printre factorii bacterieni se numără germenii intestinali, stafilococul, pneumococul sau streptococul, de asemenea viermii şi parazitozele intestinale. Alţi factori care duc la inflamarea apendicelui sunt şi tulburările digestive, bolile copilăriei (pojar, varicelă, oreion) sau inflamaţia amigdalelor. Pentru această afecţiune nu există tratament medicamentos, ci se tratează doar prin operaţie. Dacă nu se intervine cât mai repede, apendicele se poate rupe şi infecţia invadează sângele sau cavitatea abdominală, ceea ce duce la complicaţiile apendicitei, peritonita. Cum vă puteţi da seama în cazul în care copilul are apendicită? Trebuie să ştiţi că atunci când acuză dureri în partea dreaptă a abdomenului (foarte posibil să îl doară şi în partea stângă, dacă inflamaţia este mai extinsă poate da dureri şi aici), dureri în capul pieptului, greaţă, vărsături, nu mănâncă, se constipă sau are diaree, oboseşte mai repede ca de obicei, este cazul să faceţi o vizită la medic urgent. Alte semne mai rare pot fi durerea genunchiului drept fără motiv şi subfebrilitate.

Pregătirea copilului pentru operaţia de apendicită

Consultul la un medic specialist chirurg trebuie efectuat atunci când copilul are dureri de burtă. Apoi se face o ecografie abdominală şi se ia sânge pentru analizele de hemoleucogramă. Dacă se constată creşterea globulelor albe peste 10.000 – 12.000/mm cub este vorba cu siguranţă despre apendicită.

Operaţia de apendicită propriu-zisă şi preţ

În momentul în care s-a stabilit clar diagnosticul de apendicită urmează operaţia. Anestezia la copii se face de obicei prin anestezie generală, deoarece anestezia rahidiană este periculoasă, întrucât copilul trebuie să stea nemişcat pe durata operaţiei şi după. Sunt adulţi care nu por sta nemişcaţi, să nu mai vorbim despre copii.

Există două variante de a opera apendicita la copii, fie laparoscopic (operaţie cu laser), fie clasic. În general, operaţia de apendicită nu durează mult, durata de timp este între 50 minute şi 1 oră jumătate.

Dacă optaţi pentru prima variantă, operaţie de apendicită laparoscopică, trebuie să ştiţi că următoarele: la nivelul abdomenului se fac trei mini incizii, apoi se introduce dioxid de carbon în abdomen pentru o vizualizare bună, după se introduc şi instrumentele de lucru – o camera video, o sursă de lumină şi laparoscopul. Apendicele inflamat se taie, se pune într-o pungă sterilă şi se extrage din cavitatea abdominală. Apoi medicul verifică zona pentru a se asigura că nu există complicaţii, se scot instrumentele, se reabsoarbe gazul şi mini inciziile sunt cusute de obicei cu fire resorbabile.

Dacă optaţi pentru varianta clasică, operaţia se realizează prin incizarea abdomenului în partea dreaptă (incizia este de câţiva cm), se pătrunde în abdomen, se taie apendicele şi se extrage. La fel ca la prima variantă, medicul verifică dacă totul este curat şi se coase cu fire resorbabile.

Operaţia de apendicită la copii - Preţul operaţiei

Recuperarea în urma operaţiei de apendicită la copil este relativ uşoară. Primele ore după operaţie, copilul este monitorizat, alimentaţia este de obicei cu ceai şi apă plată. În 12-24 de ore tranzitul intestinal îşi revine şi copilul poate începe un regim cu alimentaţie mai uşoară (iaurt, brânză de vaci) timp de o lună. Externarea se face la 24 de ore de la operaţie. Este bine să nu lăsaţi copilul să facă eforturi prea mari în prima lună după operaţie şi să reveniţi la medic urgent dacă apar inflamări în zona operaţiei sau supurări.

În funcţie de varianta pe care o alegeţi pentru operaţia de apendicită la copil, variază şi preţul. Dacă alegeţi varianta clasică într-un spital de stat nu ar trebui să vă coste prea mult, întrucât nu este o operaţie complicată. Oricum, fiţi pregătiţi cu un buget de maxim 700 lei. Medicul care operează poate fi onorat cu o sumă de până la 500 de lei, iar medicul anestezist cu maxim 200 lei. Dacă internaţi copilul la un spital privat, preţul unei operaţii de apendicită fie ea clasică sau laparoscopică variază între 1500 şi chiar 3000 lei la unele spitale private.