Oboseala, primul semn că ficatul e victima alimentaţiei greşite

1 2 jpg jpeg

Ficatul este un organ de bază al organismului având un dublu rol fiziologic: secretă bila, care are rol în digestie, şi intervine în metabolismul glucidic, lipidic sau proteic, sintetizând un număr mare de substanţe care metabolizează medicamentele şi substantele străine.

Potrivit jurnaliştilor de la Newyorktimes.com riscul de a suferi de afecţiuni hepatice este mai mare la maturitate dacă în adolescenţă ne-am confruntat cu supraponderabilitate sau chiar şi obezitate. Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm au atras atenţia asupra faptului că bolile de ficat sunt influenţate de surplusul de greutate.

„Greutatea în exces în adolescenţă este riscantă pentru adultul de mâine, mai ales din punctul de vedere al sănătăţii ficatului. Trebuie să acţionăm din timp dacă vrem să prevenim bolile hepatice severe”, spune dr. Hannes Hangstrom, cercetător la Institutul Karolinska.

Crizele dureroase provocate de ficat pot fi calmate doar cu un stil de viaţa sănătos şi un regim alimentar strict care să includă foarte multe legume crude, supe preparate în casă, fructe proaspete şi compoturi.

Citeşte şi: Leacuri pentru un ficat sănătos

Ponturi

Pentru a obţine efecte rapide în calmarea durerilor alege să consumi morcovi, salată verde, roşii, mere, lămâi, struguri, mandarine şi portocale.

Este indicat de asemenea ca dimineaţa pe stomacul gol să consumi o linguriţă de ulei de măsline şi o felie de lămâie.

Este indispensabil vieţii

După piele, ficatul este al doilea organ ca mărime, fiind vital bunei funcţionări a organismului. El purifică şi elimină toxinele acumulate din mâncare, băutură sau medicamente.

Datorită implicării lui în procesul de coagulare a sângelui, ficatul nu ne lasă să sângerăm exagerat de mult în cazul în care ne rănim.

Hepatita şi ciroza, afecţiuni frecvente ale ficatului

Hepatita este o inflamaţie a ficatului provocată de o infecţie sau abuzul de un anumit tip de alimente ingerate. Consumul de grăsimi poate favoriza apariţia afecţiunii numite „ficat gras non-alcoolic”, iar consumul excesiv de alcool poate duce la instalarea cirozei hepatice.

Celulele ficatuui sunt distruse puţin câte puţin de obiceiurile noastre alimentare greşite, iar în momentul în care aceste celule acoperă o parte mai mare din ficat, se pune diagnosticul de ciroză hepatică.

Te-ar putea interesa: Remedii naturiste pentru ficatul tău

Simptome ce anunţă problemele acestui organ

Oboseala este cel mai bun indicator în momentul în care ceva este în neregulă cu ficatul. Printre atribuţiile sale, acest organ se ocupă cu transformarea alimentelor în energia necesară bunei funcţionări de zi cu zi.

Dacă resimţi oboseala pe o perioadă mai lungă, este bine să consulţi un medic specialist.

Îngălbenirea pielii şi a ochilor

Este un alt simptom care arată că există ceva care nu funcţionează bine la acest nivel. Icterul cum mai este denumit acest simptom poate fi însoţit de dureri şi balonare abdominală, urina închisă la culoare sau dureri musculare.

Citeşte şi: Pilula de a doua zi, ineficientă la persoanele plinuţe

1 din 5 persoane care abuzează de alcool suferă de ciroză hepatică

Ficatul este responsabil cu descompunerea alcoolului, însă excesul de alcool îi poate face un rău iremediabil.

Chiar dacă este singurul organ care se poate autoreface, atunci când o parte mai mare din ficat este afectată de ciroză, este nevoie de un transplant.

Curele de detoxificare nu ajută

Singura modalitate prin care îţi poţi ajuta ficatul afectat de ciroză hepatică să funcţioneze în parametri optimi este să-ţi menţii greutatea corporală sub control şi să adopţi un stil de viaţă sănătos, să nu faci excese de niciun fel.

Studiile făcute în legătură cu curele de detoxificare nu pot să confirme că acestea ar avea vreun beneficiu în buna lui funcţionare.