Oboseala, primul semn c─â ficatul e victima alimenta┼úiei gre┼čite

1 2 jpg jpeg

Ficatul este un organ de baz─â al organismului av├ónd un dublu rol fiziologic: secret─â bila, care are rol ├«n digestie, ┼či intervine ├«n metabolismul glucidic, lipidic sau proteic, sintetiz├ónd un num─âr mare de substan┼úe care metabolizeaz─â medicamentele ┼či substantele str─âine.

Potrivit jurnali┼čtilor de la Newyorktimes.com riscul de a suferi de afec┼úiuni hepatice este mai mare la maturitate dac─â ├«n adolescen┼ú─â ne-am confruntat cu supraponderabilitate sau chiar ┼či obezitate. Cercet─âtorii suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm au atras aten┼úia asupra faptului c─â bolile de ficat sunt influen┼úate de surplusul de greutate.

ÔÇ×Greutatea ├«n exces ├«n adolescen┼ú─â este riscant─â pentru adultul de m├óine, mai ales din punctul de vedere al s─ân─ât─â┼úii ficatului. Trebuie s─â ac┼úion─âm din timp dac─â vrem s─â prevenim bolile hepatice severeÔÇŁ, spune dr. Hannes Hangstrom, cercet─âtor la Institutul Karolinska.

Crizele dureroase provocate de ficat pot fi calmate doar cu un stil de via┼úa s─ân─âtos ┼či un regim alimentar strict care s─â includ─â foarte multe legume crude, supe preparate ├«n cas─â, fructe proaspete ┼či compoturi.

Cite┼čte ┼či: Leacuri pentru un ficat s─ân─âtos

Ponturi

Pentru a ob┼úine efecte rapide ├«n calmarea durerilor alege s─â consumi morcovi, salat─â verde, ro┼čii, mere, l─âm├ói, struguri, mandarine ┼či portocale.

Este indicat de asemenea ca diminea┼úa pe stomacul gol s─â consumi o linguri┼ú─â de ulei de m─âsline ┼či o felie de l─âm├óie.

Este indispensabil vieţii

Dup─â piele, ficatul este al doilea organ ca m─ârime, fiind vital bunei func┼úion─âri a organismului. El purific─â ┼či elimin─â toxinele acumulate din m├óncare, b─âutur─â sau medicamente.

Datorită implicării lui în procesul de coagulare a sângelui, ficatul nu ne lasă să sângerăm exagerat de mult în cazul în care ne rănim.

Hepatita ┼či ciroza, afec┼úiuni frecvente ale ficatului

Hepatita este o inflama┼úie a ficatului provocat─â de o infec┼úie sau abuzul de un anumit tip de alimente ingerate. Consumul de gr─âsimi poate favoriza apari┼úia afec┼úiunii numite ÔÇ×ficat gras non-alcoolicÔÇŁ, iar consumul excesiv de alcool poate duce la instalarea cirozei hepatice.

Celulele ficatuui sunt distruse pu┼úin c├óte pu┼úin de obiceiurile noastre alimentare gre┼čite, iar ├«n momentul ├«n care aceste celule acoper─â o parte mai mare din ficat, se pune diagnosticul de ciroz─â hepatic─â.

Te-ar putea interesa: Remedii naturiste pentru ficatul t─âu

Simptome ce anunţă problemele acestui organ

Oboseala este cel mai bun indicator în momentul în care ceva este în neregulă cu ficatul. Printre atribuţiile sale, acest organ se ocupă cu transformarea alimentelor în energia necesară bunei funcţionări de zi cu zi.

Dacă resimţi oboseala pe o perioadă mai lungă, este bine să consulţi un medic specialist.

├Äng─âlbenirea pielii ┼či a ochilor

Este un alt simptom care arat─â c─â exist─â ceva care nu func┼úioneaz─â bine la acest nivel. Icterul cum mai este denumit acest simptom poate fi ├«nso┼úit de dureri ┼či balonare abdominal─â, urina ├«nchis─â la culoare sau dureri musculare.

Cite┼čte ┼či: Pilula de a doua zi, ineficient─â la persoanele plinu┼úe

1 din 5 persoane care abuzeaz─â de alcool sufer─â de ciroz─â hepatic─â

Ficatul este responsabil cu descompunerea alcoolului, însă excesul de alcool îi poate face un rău iremediabil.

Chiar dacă este singurul organ care se poate autoreface, atunci când o parte mai mare din ficat este afectată de ciroză, este nevoie de un transplant.

Curele de detoxificare nu ajut─â

Singura modalitate prin care ├«┼úi po┼úi ajuta ficatul afectat de ciroz─â hepatic─â s─â func┼úioneze ├«n parametri optimi este s─â-┼úi men┼úii greutatea corporal─â sub control ┼či s─â adop┼úi un stil de via┼ú─â s─ân─âtos, s─â nu faci excese de niciun fel.

Studiile făcute în legătură cu curele de detoxificare nu pot să confirme că acestea ar avea vreun beneficiu în buna lui funcţionare.