Obiceiuri surprinz─âtoare care cresc riscul cancerului de piele

2 jpg jpeg

O arsur─â solar─â puternic─â

Gradul de risc pentru cancer de piele cre┼čte ┼či ├«n cazul ├«n care ai suferit o arsur─â solar─â puternic─â, spun cei de la Funda┼úia de Cercetare a Cancerului de Piele din SUA. Ca s─â previi apari┼úia arsurilor solare, ai grij─â s─â folose┼čti de fiecare dat─â crem─â de protec┼úi solar─â, care s─â aib─â un factor de protec┼úie mai mare de 15. Folosirea cu regularitate a produselor de protec┼úie reduc la jum─âtatea riscul de ├«mboln─âvire, arat─â studiile.

Ochii de culoare deschis─â

Persoanele care au ochii de culoare albastr─â sau verde sunt mai predispuse la aceast─â maladie., pentru c─â au ┼či pielea mai sensibil─â. Mai predispuse sunt ┼či persoanele ro┼čcate, arat─â un studiu efectuat ├«n Boston. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â deoarece o anumit─â muta┼úie, MC1R-RHC, poate s─â activeze celulele canceroase, ├«n urma expunerii la radia┼úiile UV.

Faptul c─â tr─âie┼čti la munte

Cei care locuiesc ├«n ora┼čele sitiate la mare altitudine sunt mai predispu┼či la apari┼úia melanomului. Acest lucru se explic─â prin faptul c─â nivelul de radia┼úii cre┼čte cu 4-5% la fiecare 1.000 de metri de la nivelul m─ârii. De aceea sunt mai predispuse la afec┼úiune ┼či persoanele care lucreaz─â ca pilo┼úi sau ├«nso┼úitori de zbor.

Dacă ai mai multe aluniţe

Persoanele care au mai mult de 100 de aluni┼úe sunt ┼či ele mai predispuse la melanom, spun oameni de ┼čtiin┼ú─â. Riscul cre┼čte ┼či mai mult dac─â e┼čti fum─âtor. Fumatul reduce capacitatea de ap─ârare a pieii contr radicalilor liberi ┼či a radia┼úiilor ultraviolete.

Bolile autoimune

O predipozi┼úie mai ridicat─â o au ┼či persoanele care sunt diagnosticate cu boli autoimune, precum artrita reumatoid─â ┼či boala Crohn. Ei au sistemul imunitar mai sl─âbit, pentru c─â trebuie s─â lupte cu boala. ┼×i unele medicamente folosite la tratarea acestor afec┼úiuni pot cre┼čte gradul de risc., arat─â unele studii efectuate ├«n Statele Unite ale Americii.