Mituri despre răceală şi gripă - "Nu sta în curent că răceşti”

O gripă serioasă poate ţine şi câteva săptămâni. Raceala comuna sau guturaiul poate avea drept cauza unul dintre cele peste 200 de virusuri. Mulţi dintre noi folosim diferite trucuri din bătrâni pentru a trece peste boală sau credem în mituri spuse de pe vremea bunicilor. Mai jos dezvoltăm câteva dintre ele şi explicaţiile aferente.
1. Nu te vaccina - rişti să te îmbolnăveşti din cauza vaccinului antigripal
Îmbolnăvirea poate avea loc. Vaccinul antigripal te protejează numai împotriva virusurilor gripale, nu împotriva răcelilor sau a infecţiilor din anotimpul rece. Pot apărea anumite reacţii adverse, ca stările de vomă, cefalee, ameţeli, dureri musculare, febră şi frisoane, însă toate aceste reacţii sunt de intensitate mică.
2. Gripa este o răceala mai serioasă
"Cele două afecţiuni sunt frecvent confundate, o răceală serioasă fiind denumită gripă sau invers", explica dr. Alin Popescu, medic în cadrul clinicii Medlife. Cele două afecţiuni sunt diferite, şi nu doar două etape ale aceleiaşi boli.
3. Dacă eşti răcit sau ai gripă, ia antibiotice
Tratamentele pentru răceală şi gripă urmăresc ameliorarea simptomelor mai degrabă decât distrugerea virusului. Sunt recomandate imediat ce se observă instalarea bolii. În cazul răcelii, consultaţi medicul dacă simptomele severe durează mai mult de 10 zile, dacă prezentaţi dureri la nivelul urechilor şi a sinusurilor sau aveţi febră ridicată. Pentru gripă, apelaţi la medic atunci când aveţi dificultăţi de respiraţie, vă doare pieptul sau în urma tusei, eliminaţi flegmă de culoare verde deschis ori cu sânge, explica dr. Popescu.
4. Răceşti dacă stai în curent, te prinde ploaia ori ieşi în frig îmbrăcat subţire
Atât răceala cât şi gripa pot fi contractate doar prin expunerea la unul dintre virusurile care le cauzează. Cercetătorii au testat totuşi ipoteza îmbolnăvirii cauzate de frig pentru a vedea dacă răcirea corpului poate încuraja apariţia răcelii, fără a veni cu rezultate care să o confirme sau să o infirme.
5. Nu poţi lua gripa ori răceala decât dacă ai contact cu cineva bolnav
"Concentraţia virusului se atenuează, asta înseamnă că puterea lui este din ce în ce mai mică pe măsura ce timpul trece. Însă nu este nevoie decât de câteva particule virale pentru a cauza infecţia. Chiar dacă rămâne puţin pe o clanţă ori pe o cană de cafea pe care le atingi, virusul poate apoi supravieţui pe mâinile tale pentru destul de mult timp. Apoi mai rămâne doar să iţi ştergi nasul sau ochii şi virusul este în corp. Are un sistem de multiplicare foarte eficient", explică dr. Richard Rosenfeld, profesor şi sef al catedrei de Otolaringologie al Long Island College Hospital, New York.