M─âsuri de urmat dac─â ai sciatic─â

2 jpg jpeg

ÔÇ×Sciatica este termenul medical folosit pentru a descrie durerea lombar─â care iradiaz─â c─âtre fese, partea posterioar─â a coapsei, gambei, piciorului ┼či care urm─âre┼čte traseul nervului sciatic. De obicei, este unilateral─â ┼či apare din cauza irita┼úiei nervului, ├«n caz de herniere a unui disc, stenoz─â de canal lombar, prezen┼úa unui osteofit, iar mai rar, a unei tumori ┼či a diabetului zaharatÔÇť, explic─â medicul neurolog Ana Maria Ghi┼úoiu.

Cea mai frecvent─â cauz─â a durerilor sciatice este hernia de disc. Ele pot fi declan┼čate ┼či de: tumori care se afl─â de-a lungul m─âduvei spin─ârii sau a nervului sciatic, infec┼úii, leziuni (fracturi).

Poate produce dureri insuportabile

Afec┼úiunea poate varia de la forme cu dureri suportabile, p├ón─â la severe, c├ónd scade for┼úa muscular─â ├«n membrul afectat ┼či apar tulbur─âri sfincteriene (reten┼úie de urin─â ┼či materii fecale, incontinen┼ú─â prin prea plin). Uneori, disconfortul poate fi resim┼úit ca un curent electric care merge pe partea posterioar─â a piciorului sau ca senza┼úie de amor┼úeal─â, furnic─âturi ori arsuri. Durerile pot fi agravate de: tuse, str─ânut, statul mult pe scaun sau picior peste picior, ├«ndoirea trunchiului, mersul mult pe jos. Unele persoane se pot confrunta cu disconfort ├«n anumite p─âr┼úi ale piciorului ┼či ├«n alt─â parte cu senza┼úia de amor┼úeal─â sau furnic─âturi.

Ce opţiuni de tratament există

1. Medicamente

Chiar dac─â durerea se poate dovedi uneori a fi foarte puternic─â, cele mai multe cazuri de sciatic─â se rezolv─â ├«n 2-3 s─âpt─âm├óni. Pe termen scurt, durerile pot fi ameliorate cu analgezice. De ajutor sunt ┼či antiinflamatoarele nesteriodiene, cum sunt aspirina, ibuprofen ┼či naproxen. ├Än cazuri severe, medicul poate prescrie injectarea de steroizi.

2. Ce poţi face acasă

Exist─â mai multe m─âsuri pe care le po┼úi lua acas─â pentru a sc─âpa de dureri. Aplic─â pe zona afectat─â fie o sticl─â cu ap─â cald─â, fie o pung─â cu ghea┼ú─â. Las-o s─â ac┼úioneze 20 de minute, dup─â care repet─â procedeul la 2 ore. Totodat─â, anumite ├«ntinderi u┼čoare, efectuate la recomandarea unui fizioterapeut, pot reduce inflama┼úia ┼či disconfortul resim┼úit.

Pe l├óng─â aceste terapii, este foarte important─â ÔÇ×modificarea stilului de via┼ú─â (pierdere ├«n greutate, alimenta┼úie s─ân─âtoas─â, sc─âderea timpului de stat pe scaun). Totodat─â, nu se recomand─â imobilizarea la pat ├«n cazul durerii, deoarece aceasta poate produce atrofia musculaturii lombareÔÇť, explic─â medicul neurolog Ana Maria Ghi┼úoiu.

3. Pentru durerile sciatice persistente, se pot încerca, la recomandarea medicului:

┬Ě Acupunctura. Cei care apeleaz─â la aceast─â metod─â de tratament vor resim┼úi de la primele ┼čedin┼úe o ameliorare a durerilor lombare ┼či a contrac┼úiilor musculare. Totodat─â, ├«n urma acestei metode de tratament se regenereaz─â ┼úesuturile afectate de boal─â.

┬Ě Gimnastica medical─â (kinetoterapia). Pentru ca terapia s─â aib─â efectul scontat, este important ca masajul s─â fie f─âcut de o persoan─â specializat─â, care s─â ┼čtie exact ce zone trebuie masate.

┬Ě Hidroterapia. Datorit─â propiet─â┼úilor fizice ┼či chimice ale apelor minerale, mu┼čchii ┼či tendoanele relaxeaz─â, situa┼úie care combate durerea de sciatic─â.

┬Ě Reflexoterapia. Metoda presupune ap─âsarea de un specialist a unor puncte specifice din zona lombar─â.

Sfatul specialistului

Dr. Ana Maria Ghiţoiu

neurolog, Centrul Medical ProVita, Diagnostic ┼či Tratament, Bucure┼čti

├Än cazul ├«n care simptomele sciaticii persist─â timp ├«ndelungat ┼či nu cedeaz─â la tratament conservator sau apar sc─âdere important─â a for┼úei musculare ├«n membru ┼či tulbur─âri sfincteriene, trebuie s─â v─â prezenta┼úi la medicul specialist (neurolog). Acesta, ├«n func┼úie de examenul clinic ┼či de investiga┼úiile paraclinice (RMN coloan─â lombo-sacrat─â, radiografie etc.), va decide conduita terapeutic─â.