Mâinile curate ţin bolile la distanţă

1 2 jpg jpeg

Majoritatea bolilor infecţioase pot fi prevenite într-un mod foarte simplu: spălându-ne pe mâini corect şi des. Un minut de igienă te poate scuti de săptămâni de tratament şi de suferinţă.

Statisticile au arătat că numai unul din trei adulţi se spală pe mâini după ce strănută sau tuşeşte şi doar jumătate dintre persoane se spală după ce au folosit toaleta sau au pus mâna pe un animal. De aici până la îmbolnăviri nu mai e decât un pas.

Mâinile murdare au „lipici” la boli

Microbi, bacterii, viruşi... Sunt peste tot: pe telefonul mobil sunt nu mai puţin de 20000 de microbi pe centimetru pătrat! Ca să nu mai vorbim de locurile publice: transportul în comun, cărucioarele din supermarket, butoanele liftului, toalete. Odată ajunşi în organism, aceşti inamici microscopici pot declaşa o serie de boli: infecţiile digestive, cum e cea cu Helicobacter pylory, care produce ulcerul, hepatita A - cunoscută şi sub numele de „boala mâinilor murdare”, parazitoza intestinală.

Ce boli aduc mâinile nespălate?

afectează ficatul, dar nu este la fel de gravă

ca hepatita B sau C. Se vindecă în totalitate, fără sechele. Mai grav este că

deseori bolnavul nu prezintă simptome (scăderea poftei de mâncare, stări de

slăbiciune, greţuri, vărsături, urina foarte închisă la culoare, scaune

decolorate) şi-i poate îmbolnăvi şi pe cei din jur, boala fiind foarte

contagioasă.

Infecţiile digestive debutează cu crampe violente, diaree, greaţă şi vărsături. Organismul încearcă, în felul acesta, să elimine factorul care a declanşat infecţia, deci nu te grăbi să iei antidiareice, ci hidratează organismul cât poţi de bine.

Parazitozele sunt frecvente în comunităţile de copii, infecţiile cele mai des întâlnite fiind cu giardia, oxiuri sau limbrici. Balonarea, greaţa, lipsa poftei de mâncare şi pruritul (mâncărime) anal sunt câteva dintre simptome.

Atenţie la copii!

Plini de energie şi cu chef de joacă, transformă în jucării aproape orice. Probabil că ai fost servită cu prăjituri preparate din noroi şi te-a răsfăţat cu bijuterii făcute din pietricelele de pe stradă. Ce să mai vorbim depsre pasiunea celor mici pentru animale, cu stăpân sau fără, care nu scapă nemângâiate. Nu întâmplător, numărul copiilor infestaţi cu paraziţi interni este foarte mare. Nu le poţi interzice să se joace, dar trebuie trimişi să se spele pe mâini ori de câte ori este cazul, mai ales înainte de masă. În felul acesta, cu timpul, cu timpul, acest lucru le va intra în obişnuinţă.

Cum te speli corect pe mâini

Foloseşte apă caldă şi săpun, insistând la zona dintre degete şi sub unghii. Dacă este nevoie, foloseşte şi o periuţă de unghii. Nu uita de încheietura mâinii! Clăteşte mâinile bine şi şterge-le cu un prosop curat sau cu prosoape de hârtie. Folosirea uscătoarelor de mâini nu este cea mai bună variantă, pentru că mulţi germeni îşi găsesc „adăpost” pe fanta de evacuare a aerului, de unde apoi se împrăştie. Ţine minte că dacă te ştergi pe un prosop murdar sau umed e ca şi cum nu te-ai fi spălat pe mâini.

Obişnuieşte-te să ai la tine şerveţele umede sau gel antibacterian, vei fi „cu mâinile curate” chiar dacă nu ai o baie la îndemână.