Lipsa luminii solare, cauza depresiei de iarn─â

1 2 jpg jpeg

Ce este depresia de iarn─â? Depresia sezonier─â este asociat─â cu lipsa oric─ârei ini┼úiative, cu sentimentul c─â nu mai po┼úi face fa┼ú─â problemelor zilnice ┼či chiar cu g├ónduri de sinucidere.

Nevoia de dulce reprezintă, de asemenea, unul dintre simptomele acestui tip de depresii. Putem vorbi despre depresie sezonieră dacă simptomele se manifestă cel puţin doi ani consecutivi. Femeile sunt, în general, mai afectate de depresiile sezoniere decât bărbaţii.

Care sunt cauzele?

Depresia sezonier─â reprezint─â o dereglare a echilibrului hormonal, a interac┼úiunii dintre doi hormoni, melatonina ┼či serotonina. Melatonina regleaz─â somnul. Producerea acestui hormon este stimulat─â de l─âsarea ├«ntunericului.

Dac─â lumina din timpul zilei nu este suficient─â, nivelul de melatonin─â cre┼čte ┼či ├«nainte de apusul soarelui. Secre┼úia de serotonin─â, numit─â ┼či hormonul fericirii, este stimulat─â de lumina soarelui.

Cum o putem trata?

La originea depresiei sezoniere se află lipsa luminii solare. Poate fi de ajutor fototerapia. Pentru aceasta există lămpi speciale. Nu este suficient să mergeţi la solar.

Dacă această terapie nu dă rezultate, puteţi recurge la tratament medicamentos cu antidepresive.