Lipsa luminii solare, cauza depresiei de iarnă

1 2 jpg jpeg

Ce este depresia de iarnă? Depresia sezonieră este asociată cu lipsa oricărei iniţiative, cu sentimentul că nu mai poţi face faţă problemelor zilnice şi chiar cu gânduri de sinucidere.

Nevoia de dulce reprezintă, de asemenea, unul dintre simptomele acestui tip de depresii. Putem vorbi despre depresie sezonieră dacă simptomele se manifestă cel puţin doi ani consecutivi. Femeile sunt, în general, mai afectate de depresiile sezoniere decât bărbaţii.

Care sunt cauzele?

Depresia sezonieră reprezintă o dereglare a echilibrului hormonal, a interacţiunii dintre doi hormoni, melatonina şi serotonina. Melatonina reglează somnul. Producerea acestui hormon este stimulată de lăsarea întunericului.

Dacă lumina din timpul zilei nu este suficientă, nivelul de melatonină creşte şi înainte de apusul soarelui. Secreţia de serotonină, numită şi hormonul fericirii, este stimulată de lumina soarelui.

Cum o putem trata?

La originea depresiei sezoniere se află lipsa luminii solare. Poate fi de ajutor fototerapia. Pentru aceasta există lămpi speciale. Nu este suficient să mergeţi la solar.

Dacă această terapie nu dă rezultate, puteţi recurge la tratament medicamentos cu antidepresive.