ÔÇ×├Ämi ┼úiuie urechile! Ce poate fi?ÔÇť

1 2 jpg jpeg

Tinitusul, a┼ča cum este cunoscut ┼úiuitul urechilor ├«n termeni medicali, poate ascunde o serie de afec┼úiuni. Este un fenomen frecvent, 10% din popula┼úia lumii suferind m─âcar o dat─â ├«n via┼ú─â un astfel de episod.

Fenomenul este mai accentuat ┼či frecvent odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â.

Zgomotul apare ├«n lipsa unui stimul sonor ┼či este descris prin apari┼úia v├ój├óielilor, pocniturilor, fo┼čnetelor ┼či tic─âitului la nivelul urechii.

Sinuzit─â sau otit─â

Infec┼úiile, inflama┼úiile, sinuzitele ┼či otitele pot cauza ┼úiuitul urechilor. Pentru stabilirea diagnosticului este ├«ns─â necesar un examen ORL.

Un posibil atac cerebral

Pulsa┼úiile prea mari ├«n regiunea g├ótului ┼či la baza cutiei craniene provoac─â tinitus. ├Än acest caz, poate fi vorba despre arterioscleroz─â.

De asemenea, tulbur─âri ale sistemului nervos central, cauzate de anumite tumori ale creierului, scleroza mutipl─â, atac cerebral, pot s─â determine nepl─âcutele zgomote la nivelul urechii. ┼×i bolile metabolice (diabet, hiper sau hipotiroidie) sau tensiunile la nivelul vertebrelor cervicale favorizeaz─â tinitusul.

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽunele medicamente, administrate ├«n doze mari ┼či pe perioade ├«ndelungate sau prea puternice, pot duce la apari┼úia tinitusului? Este vorba despre analgezice, antibiotice puternice, citostatice ┼či unele antiinflamatoare.

Asculţi muzică la volum prea ridicat

Un studiu efectuat de Comisia European─â a reliefat faptul p├ón─â la 10 milioane de persoane din Uniunea European─â risc─â s─â-┼či piard─â auzul din cauza folosirii zilnice a playerelor audio personale la un volum ridicat, cauz─â a apari┼úiei tinitusului.

Speciali┼čtii te sf─âtuiesc s─â evi┼úi pe c├ót posibil orice expunere la zgomote puternice ┼či de lung─â durat─â.

Folose┼čti prea mult telefonul mobil

Persoanele care folosesc frecvent telefonul mobil sunt mai predispuse la tinitus. Numai zece minute de vorbit la mobil zilnic cresc cu peste 70% riscul de a suferi de tinitus. De vină pentru acest efect nedorit al folosirii intensive a mobilului sunt câmpurile electromagnetice emise de dispozitiv, care afectează cohleea din urechea internă.