Iată care sunt simptomele circulației proaste!

Inima ta pompează sânge bogat în nutrienți și oxigen în tot corpul. Acest lucru te ajută să te mențineți sănătos.

Dar circulația se poate deteriora din mai multe motive, inclusiv de la afecțiuni precum tromboza venoasă profundă,  boala arterelor periferice sau creșterea în greutate și chiar de la înaintarea în vârstă.

picioare reci_shutterstock 674389267 jpg

Picioarele reci pot fi semnul circulației deficitare. Foto: Shuttertock

Când circulația nu funcționează așa cum ar trebui, este posibil ca unele părți ale corpului să nu primească nutrienții de care au nevoie, scrie WebMd.

Semnele posibile de circulație deficitară includ

Varice. Acest lucru se întâmplă atunci când venele se umflă cu sânge, deoarece valvele nu funcționează corect. Rezultatul sunt linii de păianjen de albastru-violet pe piele, cel mai adesea la nivelul picioarelor. Prea mult stat la birou sau în picioare avgravează problema. Simptomele pot include durere, greutate în picioare, durere, umflare, uscăciune a pielii, senzație de mâncărime, iritație și crampe musculare. Purtarea ciorapilor compresivi te poate ajuta, dar medicul poate recomanda și alte opțiuni de tratament dacă venele nu arată și nu sunt în cea mai bună formă.

Crampe musculare. Adesea la nivelul picioarelor, aceste crampe se agravează atunci când mergi, deoarece corpul tău nu poate furniza suficient sânge oxigenat. De obicei simți în gambe, dar poate și în coapsă sau fese. Circulația deficitară ar putea fi din cauza „claudicației”, în cazul în care arterele tale se îngustează din cauza acumulării de placă de-a lungul pereților vaselor.

Claudicația este crampa dureroasă apărută la nivelul gambei, de obicei în timpul mersului și ameliorată la repaus, determinată de o irigare insuficientă a mușchilor gambei. Este determinată de ateroscleroza arterelor membrelor inferioare.

Discută cu medicul despre cel mai bun mod de a trata această afecțiune gravă.

Umflături. Circulația deficitară poate provoca cheaguri de sânge. Sângele se poate acumula în spatele unui cheag care blochează un vas, chiar și doar parțial. Se întâmplă adesea în partea inferioară a piciorului, dar și în brațe sau burtă. Chiar și după ce cheagul a dispărut, o treime până la jumătate dintre oameni continuă să aibă umflături și uneori durere din cauza leziunilor vaselor de sânge.

Răni. Fără suficientă alimentare cu sânge, puteți avea răni sau ulcere pe piele. Ele tind să dureze mult timp pentru a se vindeca și se pot infecta. Aceasta poate fi o problemă mai gravă care necesită tratament cu antibiotice sau alte tratamente.

Edem. Aceasta este acumularea de lichid, de obicei la nivelul brațelor și picioarelor. Un membru poate părea umflat și se poate simți strâns și greu de mișcat. Edemul în sine nu este de obicei o problemă serioasă. Medicamentele numite diuretice sau pastile de apă pot ajuta să scapi de ea, dacă nu se îmbunătățește de la sine.

Colaborează cu medicul pentru a diagnostica și gestiona cauza de bază, cum ar fi bolile de rinichi, ficat și plămâni, care sunt grave și necesită tratament.

Amorțeală și furnicături. Acestea sunt simptome comune ale circulației deficitare, în special la nivelul mâinilor și picioarelor. O boală numită fenomenul Raynaud provoacă atacuri care limitează alimentarea cu sânge. Acest lucru face ca acele zone din corp să amorțeze până când sângele începe să revină. De aici zenzația de furnicături.

Mâinile și picioarele reci. S-ar putea să observi că sunt reci la atingere când le compari cu temperatura trunchiului, în special degetele de la mâini și de la picioare. Acesta ar putea fi un semn că este timpul să consulți medicul.

Mâinile și picioarele decolorate. Pielea ar putea prezenta pete de diferite culori. La cei cu fenomenul Raynaud și alte afecțiuni, pielea poate apărea palidă, albăstruie sau chiar roșiatică.

Disfuncția erectilă. Fluxul sanguin mai mic poate face mai dificil pentru un bărbat să mențină o erecție suficient de fermă pentru a face sex. Acest lucru este mai frecvent la bărbații cu diabet. Circulația deficitară este un simptom comun la persoanele cu diabet.

Citește și Care este scopul părului pubian?