Ghiozdanul greu, foarte d─âun─âtor pentru spatele copiilor! La ce boli se poate ajunge

1 2 jpg jpeg

El spune că cea mai frecvenţa scolioză este cea idiopatica (65%), care apare în special la fete, în perioada preadolescenţei.

ÔÇťScolioza este o deformare tridimensional─â a coloanei vertebrale. Cazurile u┼čoare sunt destul de frecvente, dar cazurile grave, care necesit─â tratament chirurgical, sunt rare. Sunt foarte mul┼úi copii cu deform─âri minore ale coloanei, dar foarte pu┼úini dintre ace┼čtia vor dezvolt─â scolioz─â progresiv─â. Statisticile spun c─â ├«ntre 1,5 ┼či 3% din copii au scolioze de 10-20 de grade, dar scolioze de peste 30 de grade, cu risc de progresie, au numai 0,2-0,3%.

Cea mai frecven┼úa scolioza este cea idiopatica (65%), care apare ├«n special la fete, ├«n perioada preadolescen┼úei, ┼či se asociaz─â cu puseul prepubertar de cre┼čtereÔÇŁ, explic─â medicul, conform Agerpres

ÔÇťC├ónd spun factori de mediu nu m─â refer la pozi┼úia din banca de la ┼čcoal─â sau purtarea unui ghiozdan greu. Posturile vicioase nu ├«nseamn─â scolioza ┼či nu au tratament medical, ci educa┼úional. A┼ča cum bunicile sau strabunicile noastre mergeau la pension unde ├«nv─â┼úau pe l├óng─â alte lucruri importante ┼či cum s─â-┼či controleze ┼úinut─â, a┼ča ┼či copiii no┼čtri ar trebui s─â fie educa┼úi, ├«n familie ┼či la ┼čcoal─â, s─â stea cu spatele drept.

Postura vicioas─â a copilului reprezint─â o problema de educa┼úie. Un ghiozdan mai greu de 15% din greutatea corporal─â poate duce la tulbur─âri de mers ┼či cu siguran┼ú─â determina durere de spate, dar ├«n niciun caz scoliozaÔÇŁ, adaug─â medicul.