Ghiozdanul greu, foarte dăunător pentru spatele copiilor! La ce boli se poate ajunge

El spune că cea mai frecvenţa scolioză este cea idiopatica (65%), care apare în special la fete, în perioada preadolescenţei.
“Scolioza este o deformare tridimensională a coloanei vertebrale. Cazurile uşoare sunt destul de frecvente, dar cazurile grave, care necesită tratament chirurgical, sunt rare. Sunt foarte mulţi copii cu deformări minore ale coloanei, dar foarte puţini dintre aceştia vor dezvoltă scolioză progresivă. Statisticile spun că între 1,5 şi 3% din copii au scolioze de 10-20 de grade, dar scolioze de peste 30 de grade, cu risc de progresie, au numai 0,2-0,3%.
Cea mai frecvenţa scolioza este cea idiopatica (65%), care apare în special la fete, în perioada preadolescenţei, şi se asociază cu puseul prepubertar de creştere”, explică medicul, conform Agerpres
“Când spun factori de mediu nu mă refer la poziţia din banca de la şcoală sau purtarea unui ghiozdan greu. Posturile vicioase nu înseamnă scolioza şi nu au tratament medical, ci educaţional. Aşa cum bunicile sau strabunicile noastre mergeau la pension unde învăţau pe lângă alte lucruri importante şi cum să-şi controleze ţinută, aşa şi copiii noştri ar trebui să fie educaţi, în familie şi la şcoală, să stea cu spatele drept.
Postura vicioasă a copilului reprezintă o problema de educaţie. Un ghiozdan mai greu de 15% din greutatea corporală poate duce la tulburări de mers şi cu siguranţă determina durere de spate, dar în niciun caz scolioza”, adaugă medicul.