Factorii declan┼čatori ai bolilor autoimune

2 jpg jpeg

Doctorul Jorn Klasen, specialist ├«n medicin─â antropofizic─â la Centrul Asklepios pentru medicin─â holistic─â din Hamburg este de p─ârere c─â bolile autoimune au at├ót o cauz─â fizic─â c├ót ┼či psihic─â.

Stilul de via┼ú─â joac─â un rol extrem de important ├«n longevitatea ┼či calitatea vie┼úii. Iat─â care sunt factorii care contribuie la declan┼čarea acestor afec┼úiuni:

Consumul de gluten

1 2 jpg jpeg

Din p─âcate, exist─â foarte multe alimente pe pia┼ú─â care con┼úin gluten ┼či care pot s─â ├«┼úi activeze intoleran┼úa la gluten. De cele mai multe ori analizele pentru a afla d─âc─â prezin┼úi aceast─â intoleran┼ú─â ies negative mai ales dac─â le faci ├«ntr-o perioad─â ├«n care nu ai consumat produse ce con┼úin aceast─â substan┼ú─â.

Ideal ar fi să eviţi produsele de panificaţie cele care conţin făină de orez sau porumb, deoarece acestea conţin substanţe asemănătoare glutenului.

┼óine cont de faptul c─â glutenul este o protein─â lipicioas─â care face aluatul s─â devin─â fraged, pufos ┼úi bine crescut. Aceast─â substan┼ú─â se reg─âse┼čte ├«n pasta de din┼úi, bere, medicamente, paste, mezeluri sau maionza din comer┼ú.

Corpul tău nu poate face diferenţa dintre substanţe bune sau rele, iar când se confruntă cu o cantitate de gluten pe care nu o poate asimila, aceasta ajunge în intestin unde organismul începe să trimită anticorpi pentru a o anihila.

În felul acesta organismul dezvoltă o stare permanentă de alertă iar anticorpii încep să atace propriile celule, astfel avem de a face co începutul unei boli autoimune.

Intoleranţa la gluten netratată la timp poate duce la deficienţe de vitamina D, avort spontan, probleme la nivelul tiroidei sau chiar la dezvoltarea celulelor canceroase.

Afl─â cum depistezi ┼či tratezi intoleran┼úa la gluten AICI

Consumul de quinoa

Acest tip de cereale at├ót de c─âutat ├«n ultimul timp con┼úine anumite proteine cunoscute sub numele de saponine care sunt responsabile de declan┼čarea unorreac┼úii imunitare ├«n organism.

Ideal ar fi ca ├«nainte de a o consuma s─â o la┼či la ├«nmuiat, s─â se umfle ┼či s─â o cure┼úi ├«n felul acesta de coaja ei, dar chiar ┼či a┼ča, odat─â ajuns─â ├«n intestin, poate declan┼ča anumite reac┼úii adverse.

Stresul, boala mileniului

Cu c├ót ai mai multe de f─âcut cu at├ót doza de stres cre┼čte ┼či astfel ├«n organism se declan┼čeaz─â tot felul de reac┼úii adverse care s─â neutralizeze efectele negative ale stresului mai ales asupra glandelor suprarenale ┼či asupra sistemului imunitar.

Din p─âcate pierderea cuiva drag, o decep┼úie foarte mare, o perioad─â dificil─â din via┼úa ta poate declan┼ča apari┼úia unei boli autoimune ca r─âspuns al organismului de a contracara o deficien┼ú─â sau de a controla o situa┼úie ce perturb─â nivelul hormonal ┼či cerebral.

Lactatele ┼či intoleran┼úa la lactoz─â

2 jpg jpeg

Nu tot ce este bun sau natural este sănătos pentru organismul tău. Din păcate există persoane care la fel ca în cazul glutenului prezintă reacţii adverse la lactoza din laptele din comerţ.

Cazeina este proteina principal─â din laptele din comer┼ú, ce poate fi un factor declan┼čator pentru anumite inflama┼úii ce apar ├«n corp iar organismul dezvolt─â noi anticorpi pentru a le trata, astfel instal├óndu-se boala autoimun─â.