Factorii declanşatori ai bolilor autoimune

2 jpg jpeg

Doctorul Jorn Klasen, specialist în medicină antropofizică la Centrul Asklepios pentru medicină holistică din Hamburg este de părere că bolile autoimune au atât o cauză fizică cât şi psihică.

Stilul de viaţă joacă un rol extrem de important în longevitatea şi calitatea vieţii. Iată care sunt factorii care contribuie la declanşarea acestor afecţiuni:

Consumul de gluten

1 2 jpg jpeg

Din păcate, există foarte multe alimente pe piaţă care conţin gluten şi care pot să îţi activeze intoleranţa la gluten. De cele mai multe ori analizele pentru a afla dăcă prezinţi această intoleranţă ies negative mai ales dacă le faci într-o perioadă în care nu ai consumat produse ce conţin această substanţă.

Ideal ar fi să eviţi produsele de panificaţie cele care conţin făină de orez sau porumb, deoarece acestea conţin substanţe asemănătoare glutenului.

Ţine cont de faptul că glutenul este o proteină lipicioasă care face aluatul să devină fraged, pufos ţi bine crescut. Această substanţă se regăseşte în pasta de dinţi, bere, medicamente, paste, mezeluri sau maionza din comerţ.

Corpul tău nu poate face diferenţa dintre substanţe bune sau rele, iar când se confruntă cu o cantitate de gluten pe care nu o poate asimila, aceasta ajunge în intestin unde organismul începe să trimită anticorpi pentru a o anihila.

În felul acesta organismul dezvoltă o stare permanentă de alertă iar anticorpii încep să atace propriile celule, astfel avem de a face co începutul unei boli autoimune.

Intoleranţa la gluten netratată la timp poate duce la deficienţe de vitamina D, avort spontan, probleme la nivelul tiroidei sau chiar la dezvoltarea celulelor canceroase.

Află cum depistezi şi tratezi intoleranţa la gluten AICI

Consumul de quinoa

Acest tip de cereale atât de căutat în ultimul timp conţine anumite proteine cunoscute sub numele de saponine care sunt responsabile de declanşarea unorreacţii imunitare în organism.

Ideal ar fi ca înainte de a o consuma să o laşi la înmuiat, să se umfle şi să o cureţi în felul acesta de coaja ei, dar chiar şi aşa, odată ajunsă în intestin, poate declanşa anumite reacţii adverse.

Stresul, boala mileniului

Cu cât ai mai multe de făcut cu atât doza de stres creşte şi astfel în organism se declanşează tot felul de reacţii adverse care să neutralizeze efectele negative ale stresului mai ales asupra glandelor suprarenale şi asupra sistemului imunitar.

Din păcate pierderea cuiva drag, o decepţie foarte mare, o perioadă dificilă din viaţa ta poate declanşa apariţia unei boli autoimune ca răspuns al organismului de a contracara o deficienţă sau de a controla o situaţie ce perturbă nivelul hormonal şi cerebral.

Lactatele şi intoleranţa la lactoză

2 jpg jpeg

Nu tot ce este bun sau natural este sănătos pentru organismul tău. Din păcate există persoane care la fel ca în cazul glutenului prezintă reacţii adverse la lactoza din laptele din comerţ.

Cazeina este proteina principală din laptele din comerţ, ce poate fi un factor declanşator pentru anumite inflamaţii ce apar în corp iar organismul dezvoltă noi anticorpi pentru a le trata, astfel instalându-se boala autoimună.