Endometrioza, o boală mai puţin cunoscută

1 2 jpg jpeg

Endometrioza, boal─â mai pu┼úin cunoscut─â ├«n r├óndul femeilor, dar ┼či a unor medici, este depistat─â adesea c├ónd se caut─â cauzele infertilit─â┼úii, de pild─â. Totodat─â, endometrioza este ┼či o boal─â mai greu de depistat, ├«ntruc├ót este complex─â, cu forme variate.

Uneori nu are simptome

Caracteristic─â bolii este prezen┼úa ┼úesutului intern al uterului (endometru) ├«n afara cavit─â┼úii uterine, la nivelul ovarelor, trompelor uterine sau intestinelor. Astfel de aderen┼úe afecteaz─â func┼úia normal─â a ovarelor ┼či a trompelor uterine, ├«mpiedic├ónd astfel instalarea sarcinii. Mai rar, ┼úesutul endometrial poate ap─ârea la nivelul ficatului, al vezicii urinare sau al pl─âm├ónilor.

Boala poate fi însoţită de dureri la menstruaţie sau în timpul contactelor sexuale. Alte femei cu endometrioză nu au însă simptome.

Info

Cea mai folosit─â metod─â de diagnosticare este laparoscopia, ├«n cadrul c─âreia se recolteaz─â ┼či ┼úesut pentru biopsie. Se trateaz─â medicamentos sau/┼či chirurgical ├Än func┼úie de forma endometriozei (u┼čoar─â, moderat─â, sever─â), medicul stabile┼čte planul de tratament, care poate fi medicamentos, chirurgical sau asociat. Printre medicamentele recomandate, se num─âr─â antiestrogenicele, contraceptivele orale ┼či progestativele. C├ónd terapia medicamentoas─â nu are efect sau c├ónd simptomele sunt severe, se recomand─â tratamentul chirurgical, care poate fi conservator (se p─âstreaz─â uterul ┼či ┼úesutul ovarian) sau definitiv (histerectomie, adic─â scoaterea total─â sau par┼úial─â a uterului). CIFR─é

40% din femeile cu endometrioz─â sunt infertile.