Diabetolog: Semnalul de alarmă că starea ta s-a agravat

Simptomele diabetului pot fi uneori greu de detectat, dar există unul care se manifestă mai ales noaptea, când este mai puțin probabil să ne mișcăm.

Un specialist a împărtășit câteva dintre semnalele  de avertizare în privința diabnetului de tip II, pe care trebuie să le urmărești și care, sub nicio formă, nu poate fi ignorat.

Foarte multe persoane cu diabet de tip II ajung să fie diagnosticate tarziu, după ce boala a progrsat lent, timp de ani de zile.

De aceea, este important să știi toate simptomele pentru a le raporta medicului de familie.

Efectele diabetului asupra organismului, cum ar fi senzația de oboseală sau pierderea în greutate, pot trece adesea neobservate sau pot fi puse pe seama altor probleme de sănătate.

picior diabet jpg

În rutina controalelor legate de diabet trebuie inclus și controlul picioarelor. Foto: Shutterstock

Dar, exista și o complicație specială a afecțiunii care se poate agrava noaptea, când avem mai multe riscuri să fim inactivi: neuropatia diabetică.

Diana Bytyqi, asistent medical specializat în boli endocrine și diabet, de la „The Voice of Diabetes online” arată într-un videoclip recent de TikTok, că a avea „durere ca o arsură, amorțeală sau o senzație de furnicături” în picioare sau degetele de la picioare ar putea fi un semn al neuropatiei diabetic, semn că afecțiunea dăunează deja nervilor.

Ea spune că acest lucru începe în mod normal în degetele de la picioare și se poate deplasa treptat până în zona gambei. De asemenea, poate afecta mâinile odată ce afecțiunea a progresat și poate provoca „dureri chinuitoare” pacientului prin simpla atingere a zonei.

„Acest simptom se agravează când te odihnești”, a adăugat Bytyqi. „Așadar, somnul este de obicei o problemă pentru neurologia diabetică, deoarece nu te miști”. Ea spune că exercițiile fizice ajută de obicei la atenuarea disconfortului.

Organizația de caritate Diabetes UK spune că neuropatia diabetică nu poate fi vindecată și, odată ce nervii au fost deteriorați, nu se pot repara singuri. Cu toate acestea, simptomele de arsură și amorțeală pot fi tratate cu medicamente, iar menținerea colesterolului și a tensiunii arteriale la un nivel sănătos poate reduce, de asemenea, nivelul de disconfort.

Un alt simptom al diabetului care apare mai des noaptea este „urinatul mai des decât de obicei”. Dacă te confrunți cu acest simptom, sau oricare dintre următoarele simptome, ar trebui să mergi la medicul de familie entru ajutor:

·     Senzație de sete puternică

·     Oboseala continuă

·     Pierzi în greutate și volum muscular

·     Mâncărime în jurul penisului sau vaginului

·     Episoade frecvente de afte

·     Vedere neclara

Sursa: Mirror