De ce se ÔÇ×leneve┼čteÔÇť bila?

1 2 jpg jpeg

Dischinezia biliar─â reprezint─â alterarea mecanismului de eliminare a bilei. Exist─â 2 tipuri dischinezie biliar─â: hiperton─â ┼či hipoton─â. ÔÇ×Cea hiperton─â (ÔÇ×fiere nervoas─âÔÇť) apare c├ónd vezica se contract─â des ┼či foarte puternic, dar, ├«n schimb, sfincterul nu se relaxeaz─â complet. Astfel, bila nu se evacueaz─â corespunz─âtor ┼či apare durerea violent─â la stimuli caracteristici urmat─â de diaree biliar─â (scaune moi, verzui).

Cea hipoton─â (ÔÇ×fiere lene┼č─âÔÇť), mai frecvent─â, se manifest─â prin evacuarea incomplet─â ┼či ├«nt├órziat─â, ce duce la staz─â, care predispune la infec┼úii biliare ┼či la formarea calculilorÔÇť, afirm─â dr. Paul Bo┼čonea, medic specialist gastroenterologie.

De ce apare ┼či cum se manifest─â

Probabilitatea de apari┼úie a dischineziei biliare este mai mare la femei, dup─â 40 de ani, obezitatea fiind un factor de risc. ┼×i cei cu boli hepatice sau de pancreas sunt mai expu┼či acestei tulbur─âri. Dischinezia biliar─â poate semnala ┼či existen┼úa calculilor biliari, precum ┼či a pancreatitei acute sau cronice.

Principalele manifest─âri ale bilei ÔÇ×lene┼čeÔÇť sunt: durerea ├«n partea dreapt─â sus a abdomenului, care apare mai ales dup─â o mas─â bogat─â ├«n gr─âsimi ┼či care dureaz─â 30 de minute sau mai mult, crampe sau disconfort sub coaste, indigestie, st─âri de vom─â, gust amar, balonarea ┼či oboseala.

Regimul dietetic, parte din tratament

Pentru diagnosticarea dischineziei biliare, medicul recomand─â analize care s─â o diferen┼úieze de alte boli cu manifest─âri asem─ân─âtoare. ├Än principal, este nevoie de analize de s├ónge ┼či de o ecografie abdominal─â. Prin ecografie, se vizualizeaz─â eventualii calculi biliari sau colecistul m─ârit. Se poate recomanda ┼či o colecistografie, o radiografie a veziculei biliare, care se realizeaz─â cu ajutorul substan┼úei de contrast.

Una dintre m─âsurile necesare ├«n dischinezia biliar─â este regimul igieno-dietetic. Persoana afectat─â trebuie s─â aib─â mese regulate (4-5 pe zi), s─â evite consumul de gr─âsimi, dulciuri ┼či pr─âjeli, s─â nu fumeze ┼či s─â nu consume alcool. Pentru drenajul biliar, este bine ca, dup─â mas─â, bolnavul s─â stea culcat pe partea dreapt─â, o jum─âtate de or─â.

Cite┼čte ┼či: Factori care obosesc bila

ÔÇ×Tratamentul medicamentos const─â ├«nantispastice (├«n dischinezia hiperton─â), prokinetice (stimuleaz─â golirea) - ├«n dischineziile hipotone; antialgice, antiinflamatare, acid ursodeoxicolicÔÇť, potrivit medicului gastroenterolog Paul Bo┼čonea.

Când tratamentul nu este eficient, poate fi nevoie de colecistectomie (intervenţie prin care se elimină vezicula biliară).

Info

┼×i stresul este o cauz─â dovedit─â a dischineziei biliare.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Paul Bo┼čonea, medic specialist gastroenterologie, Clinica de Diagnostic Gral, Bucure┼čti

Dischinezia biliar─â este o tulburare func┼úional─â a vezicii biliare ┼či a unei p─âr┼úi din tractul biliar numit─â sfincter Oddi. Este caracterizat─â printr-o evacuare anormal─â a bilei, ├«n absen┼úa unei afec┼úiuni organice (adic─â ├«n absen┼úa pietrelor sau problemelor ÔÇ×fiziceÔÇť ale colecistului). Vezica biliar─â are rol de rezervor biliar ┼či, c├ónd e stimulat─â, se evacueaz─â minimum 40% ├«n intestin pentru digestia gr─âsimilor.

├Än anumite condi┼úii precum stres, tulbur─âri neurodegenerative sau hormonale, obezitate, sex ┼či v├órst─â (frecven┼ú─â mai mare la femei ├«ntre 30-50 ani) sau malforma┼úii biliare ÔÇô func┼úia este alterat─â, golindu-se mai mult sau mai pu┼úin. Principalele simptome sunt: durere/jen─â subcostal─â dreapt─â sau ├«n epigastru (capul pieptului), grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi, gust amar, balonare, cefalee.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor de mai sus, cu durere la palpare subcostal dreapta, coroborate cu analize sangvine. Ecografia arat─â lipsa litiazei (pietrelor) sau a sludge-ului (noroiului) biliar, evaluarea frac┼úiei de ejec┼úie a vezicii, care este sub 40%, ┼či a endoscopiei digestive pentru a exclude o suferin┼ú─â gastric─â.

Regimul alimentarconst─â ├«n evitarea alimentelor care pot declan┼ča o criz─â dureroas─â ┼či a exceselor alimentare: gr─âsimi, pr─âjeli, afum─âturi, condimente, ciocolat─â. Este important ca mesele s─â fie regulate, cu por┼úii mici.