De ce se „leneveşte“ bila?

1 2 jpg jpeg

Dischinezia biliară reprezintă alterarea mecanismului de eliminare a bilei. Există 2 tipuri dischinezie biliară: hipertonă şi hipotonă. „Cea hipertonă („fiere nervoasă“) apare când vezica se contractă des şi foarte puternic, dar, în schimb, sfincterul nu se relaxează complet. Astfel, bila nu se evacuează corespunzător şi apare durerea violentă la stimuli caracteristici urmată de diaree biliară (scaune moi, verzui).

Cea hipotonă („fiere leneşă“), mai frecventă, se manifestă prin evacuarea incompletă şi întârziată, ce duce la stază, care predispune la infecţii biliare şi la formarea calculilor“, afirmă dr. Paul Boşonea, medic specialist gastroenterologie.

De ce apare şi cum se manifestă

Probabilitatea de apariţie a dischineziei biliare este mai mare la femei, după 40 de ani, obezitatea fiind un factor de risc. Şi cei cu boli hepatice sau de pancreas sunt mai expuşi acestei tulburări. Dischinezia biliară poate semnala şi existenţa calculilor biliari, precum şi a pancreatitei acute sau cronice.

Principalele manifestări ale bilei „leneşe“ sunt: durerea în partea dreaptă sus a abdomenului, care apare mai ales după o masă bogată în grăsimi şi care durează 30 de minute sau mai mult, crampe sau disconfort sub coaste, indigestie, stări de vomă, gust amar, balonarea şi oboseala.

Regimul dietetic, parte din tratament

Pentru diagnosticarea dischineziei biliare, medicul recomandă analize care să o diferenţieze de alte boli cu manifestări asemănătoare. În principal, este nevoie de analize de sânge şi de o ecografie abdominală. Prin ecografie, se vizualizează eventualii calculi biliari sau colecistul mărit. Se poate recomanda şi o colecistografie, o radiografie a veziculei biliare, care se realizează cu ajutorul substanţei de contrast.

Una dintre măsurile necesare în dischinezia biliară este regimul igieno-dietetic. Persoana afectată trebuie să aibă mese regulate (4-5 pe zi), să evite consumul de grăsimi, dulciuri şi prăjeli, să nu fumeze şi să nu consume alcool. Pentru drenajul biliar, este bine ca, după masă, bolnavul să stea culcat pe partea dreaptă, o jumătate de oră.

Citeşte şi: Factori care obosesc bila

„Tratamentul medicamentos constă înantispastice (în dischinezia hipertonă), prokinetice (stimulează golirea) - în dischineziile hipotone; antialgice, antiinflamatare, acid ursodeoxicolic“, potrivit medicului gastroenterolog Paul Boşonea.

Când tratamentul nu este eficient, poate fi nevoie de colecistectomie (intervenţie prin care se elimină vezicula biliară).

Info

Şi stresul este o cauză dovedită a dischineziei biliare.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Paul Boşonea, medic specialist gastroenterologie, Clinica de Diagnostic Gral, Bucureşti

Dischinezia biliară este o tulburare funcţională a vezicii biliare şi a unei părţi din tractul biliar numită sfincter Oddi. Este caracterizată printr-o evacuare anormală a bilei, în absenţa unei afecţiuni organice (adică în absenţa pietrelor sau problemelor „fizice“ ale colecistului). Vezica biliară are rol de rezervor biliar şi, când e stimulată, se evacuează minimum 40% în intestin pentru digestia grăsimilor.

În anumite condiţii precum stres, tulburări neurodegenerative sau hormonale, obezitate, sex şi vârstă (frecvenţă mai mare la femei între 30-50 ani) sau malformaţii biliare – funcţia este alterată, golindu-se mai mult sau mai puţin. Principalele simptome sunt: durere/jenă subcostală dreaptă sau în epigastru (capul pieptului), greaţă şi vărsături, gust amar, balonare, cefalee.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor de mai sus, cu durere la palpare subcostal dreapta, coroborate cu analize sangvine. Ecografia arată lipsa litiazei (pietrelor) sau a sludge-ului (noroiului) biliar, evaluarea fracţiei de ejecţie a vezicii, care este sub 40%, şi a endoscopiei digestive pentru a exclude o suferinţă gastrică.

Regimul alimentarconstă în evitarea alimentelor care pot declanşa o criză dureroasă şi a exceselor alimentare: grăsimi, prăjeli, afumături, condimente, ciocolată. Este important ca mesele să fie regulate, cu porţii mici.