Cum să reduci riscul de crampe în perioada menstruaţiei

1 2 jpg jpeg

Redu consumul de grăsimi şi de zahăr

E adevărat, în acea perioadă a lunii parcă ai poftă numai de grăsimi şi de dulciuri, însă este ca şi cum ai turna benzină într-un foc pe care vrei să-l stingi. Acestea vor înrăutăţi şi mai mult dezechilibrul hormonal, făcând durerile insuportabile. Alege, în schimb, grăsimile bune (avocado, nuci, migdale, fistic) şi fructele pentru a-ţi uşura chinurile abdominale.

Consumă alimente bogate în fibre

Studiile arată că fibrele reglează nivelul de estrogen şi ajută la echilibrarea hormonală. Morcovii, sfecla, cartofii, broccoli, alături de mere, banane, portocale şi căpşuni sunt alimentele printre cele mai bogate în fibre. Nu uita să bei multă apă pentru a da o mână de ajutor procesului de digestie şi pentru a nu te deshidrata, deoarece lipsa de apă din corp duce la crampe şi mai dureroase.

Mănâncă peşte gras

Dacă lună de lună treci prin neplăcerile crampelor, introdu în alimentaţie peştii graşi. Acizii Omega-3 din compoziţia lor reduc inflamaţia şi contribuie la refacerea echilibrului hormonal. Cei mai buni peşti graşi sunt macroul, heringul, păstrăvul şi sardinele.

Bea un ceai

Unul dintre ceaiurile care te ajută să reduci disconfortul cauzat de crampele menstruale este cel de mentă. Toarnă 250 ml de apă fierbinte peste 1 linguriţă de plantă uscată. Lasă 10 minute la infuzat, apoi bea cu aproximativ o jumătate de oră înainte de masă. Dacă aroma nu e pe gustul tău, un alt ceai eficient în această problemă este cel de ghimbir. Dă pe răzătoare 3 cm de ghimbir, apoi pune la fiert răzătura cu 400 ml apă. După ce dă în clocot, lasă să fiarbă la foc mic 10 minute. Strecoară şi bea ceaiul în care mai pui 1 lunguriţă de miere şi 1 lingură de suc de lămâie.