Cum recunoşti adenomul de prostată

1 2 jpg jpeg

Studiile arată că adenomul de prostată afectează 20% dintre bărbaţii de 40 de ani, 60% dintre cei cu vârsta de 60 de ani, 90% dintre reprezentanţii sexului masculin de 80 de ani având astfel de probleme.

Deşi în unele cazuri adenomul de prostată apare fără semne evidente, de cele mai multe ori manifestările sunt destul de clare. Este important să acorzi atenţie acestor simptome, deoarece cu cât depistezi şi tratazi boala mai din timp, cu atât şansele de a preveni complicaţiile sunt mai mari.

Te-ar mai putea interesa şi:

- Adenomul de prostată se operează sau nu?

- Pot trata adenomul prin acupunctură?

- Zincul previne adenomul de prostată

Urinările frecvente, primul semn de alarmă

Cele mai sugestive manifestări ale ademonului de prostată sunt dificultăţile la urinare, cum ar fi:

· Urinări nocturne frecvente

Senzaţia impetuoasă de a urina

Micţiuni frecvente în timpul zilei şi în cantităţi reduse

·

Usturimi sau dureri la urinare

Jet urinar scăzut

Pierdere involuntară de urină

Poate duce la insuficienţă renală

Netratat, adenomul de prostată poate duce la retenţia completă de urină, la urinări cu sânge şi la agravarea celorlalte simptome. De asemenea, pot apărea infecţii la nivelul tractului uro-genital şi chiar insuficienţa renală.

Consultul urologic se face anual

Chiar şi în absenţa simptomelor adenomului de prostată, este bine ca după vârsta de 35 de ani să faci un consult urologic anual. Acesta constă într-o examinare clinică generală, un tuşeu rectal, un test de sânge prin care să fie măsurat nivelul plasmatic al antigenului prostatic specific şi o analiză a urinei.

Medicul îţi mai poate recomanda şi o ecografie abdominală sau rectală, o urografie intravenoasă sau o tomografie computerizată.