Cum recuno┼čti adenomul de prostat─â

1 2 jpg jpeg

Studiile arată că adenomul de prostată afectează 20% dintre bărbaţii de 40 de ani, 60% dintre cei cu vârsta de 60 de ani, 90% dintre reprezentanţii sexului masculin de 80 de ani având astfel de probleme.

De┼či ├«n unele cazuri adenomul de prostat─â apare f─âr─â semne evidente, de cele mai multe ori manifest─ârile sunt destul de clare. Este important s─â acorzi aten┼úie acestor simptome, deoarece cu c├ót depistezi ┼či tratazi boala mai din timp, cu at├ót ┼čansele de a preveni complica┼úiile sunt mai mari.

Te-ar mai putea interesa ┼či:

- Adenomul de prostat─â se opereaz─â sau nu?

- Pot trata adenomul prin acupunctur─â?

- Zincul previne adenomul de prostat─â

Urin─ârile frecvente, primul semn de alarm─â

Cele mai sugestive manifestări ale ademonului de prostată sunt dificultăţile la urinare, cum ar fi:

┬Ě Urin─âri nocturne frecvente

Senzaţia impetuoasă de a urina

Mic┼úiuni frecvente ├«n timpul zilei ┼či ├«n cantit─â┼úi reduse

┬Ě

Usturimi sau dureri la urinare

Jet urinar sc─âzut

Pierdere involuntar─â de urin─â

Poate duce la insuficienţă renală

Netratat, adenomul de prostat─â poate duce la reten┼úia complet─â de urin─â, la urin─âri cu s├ónge ┼či la agravarea celorlalte simptome. De asemenea, pot ap─ârea infec┼úii la nivelul tractului uro-genital ┼či chiar insuficien┼úa renal─â.

Consultul urologic se face anual

Chiar ┼či ├«n absen┼úa simptomelor adenomului de prostat─â, este bine ca dup─â v├órsta de 35 de ani s─â faci un consult urologic anual. Acesta const─â ├«ntr-o examinare clinic─â general─â, un tu┼čeu rectal, un test de s├ónge prin care s─â fie m─âsurat nivelul plasmatic al antigenului prostatic specific ┼či o analiz─â a urinei.

Medicul ├«┼úi mai poate recomanda ┼či o ecografie abdominal─â sau rectal─â, o urografie intravenoas─â sau o tomografie computerizat─â.