Cum putem s─â prevenim hepatita A

1 2 jpg jpeg

Din cauza faptului c─â aceasta se transmite de cele mai multe ori pe cale oral─â prin contaminarea cu fecale a alimentelor sau a apei, copiii sunt cei mai predispu┼či la aceast─â afec┼úiune, hepatita A mai fiind numit─â ┼či ÔÇ×boala m├óinilor murdareÔÇŁ. ┼ói-am perg─âtiti un minighid cu cele mai bune m─âsuri care ne ajut─â s─â prevenim apari┼úia acestui tip de hepatit─â!

Spală-te pe mâini de câte ori este nevoie

Igiena personal─â strict─â ┼či sp─âlatul m├óinilor cu ap─â ┼či s─âpun dup─â folosirea toaletei, dup─â schimbarea scutecului la copii, precum si ├«nainte de prepararea m├ónc─ârii sau de luarea meselor ├«mpiedic─â transmiterii infec┼úiei.

Cum ne spălăm pe mâini corect?

├Äntotdeauna trebuie s─â ne sp─âl─âm con┼čtiincios pe m├óini ├«nainte de a m├ónca, pe ambele fe┼úe ale palmelor, f─âr─â a uita de spa┼úiul dintre degete ┼či zona unghiilor. Dac─â nu avem la ├«ndeman─â apa ┼či s─âpun, putem folosi geluri antibacteriene sau serve┼úele umede.

Evit─â consumul de fructe ┼či legume nesp─âlate

Una dintre regulile importante prin care putem preveni transmiterea hepatitei A este legat─â de sp─âlarea alimentelor ├«nainte de cosum. Nu uita s─â speli bine ├«nainte de a m├ónca sau de a folosi la prepararea m├ónc─ârurilor fructele ┼či legumele.

Cite┼čte ┼či:

VIDEO: Cele mai bune leacuri pentru hepatit─â

VIDEO: Hepatita B, o boal─â f─âr─â simptome

Hepatită: Ce schimbări e bine să faci în dietă

Vaccineaz─â-te contra hepatitei A

Infectarea poate fi prevenit─â prin vaccinare. Vaccinul nu con┼úine virusuri vii ┼či este foarte sigur. Nu au fost raportate reac┼úii adverse semnificative, cu excep┼úia ├«nro┼čirii locului (pentru c├óteva zile) unde a fost f─âcut─â injec┼úie.

Vaccinul se administrează în două etape, cea de-a doua la 6-18 luni după prima, iar pacienţii vaccinaţi sunt protejaţi de infecţie la 2-4 săptămâni de la prima administrare (cea de-a doua doză este necesară pentru asigurarea protecţiei pe termen lung, de până la 20 de ani). Vaccinul trebuie administrat înainte de expunerea la virus, nu mai are efect dupa expunere.

Dac─â nu a┼úi mai avut hepatita A ┼či sunte┼úi expus la virus, pute┼úi beneficia de un tratament care s─â ├«mpiedice declan┼čarea bolii, cu imunoglobuline. Acestea se administreaz─â sub form─â injectabil─â ├«n intervalul de 2 s─âpt─âm├óni de la contactul cu persoana infectat─â ┼či poate oferi protec┼úie ├«mpotriva infec┼úiei timp de maximum 3 luni.

O persoana cu hepatita A confirmată prin teste de sânge nu mai poate face infecţia a doua oară.