Cele mai frecvente mituri despre diabet, demontate

1 cele mai frecvente mituri despre diabet jpg jpeg

Milioane de oameni cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani sufera de diabet zaharat, se arata in studiile publicate de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Lipsa unui program de exercitii fizice sustinute si alimentatia necorespunzatoare sunt doar cativa dintre factorii care pot declansa timpuriu diabetul zaharat.

Iata cele mai frecvente mituri despre diabet, cu explicatii, si afla daca acestea sunt construite macar pe o parte de adevar sau sunt total nejustificate. 

Exista o singura forma de diabet

FALS. Diabetul zaharat e de doua tipuri: 1 si 2. Primul se mai numeste diabet juvenil si apare in momentul in care pancreasul nu mai produce insulina. In acest caz, bolnavul trebuie sa faca zilnic, pentru tot restul vietii, injectii cu insulina. Cel de tip 2 apare la adulti, de obicei, la obezi si „cere“ tratament medicamentos. In stadii avansate, e nevoie si de insulina. Diabetul de tip 2 nu da niciun simptom la inceput. Masurarea valorilor glicemice poate pune diagnosticul corect.

Tipuri de diabet diferite, simptome diferite

FALS. Atat diabetul de tip 1, cat si cel de tip 2 au simptome comune. Printre acestea se numara: nevoia in exces de a urina (in special noaptea, din cauza excesului de glucoza din organism), sete excesiva, cresterea brusca in greutate, somnolenta, schimbari bruste de dispozitie, taieturile si vanataile se vindeca tot mai greu, imunitatea scade…Daca te confrunti cu astfel de simptome, trebuie sa mergi neaparat la medic.

Cromul taie pofta de dulce

ADEVARAT. Diabeticii trec mai usor peste nevoia de dulce si peste cea de preparate din faina alba cu ajutorul suplimentelor cu crom. Acestea previn hiperglicemia, reduc starile de oboseala si cresc puterea de concentrare. In plus, cromul protejeaza pancreasul si scade colesterolul „rau“ din organism. Doza zilnica e de 0,025 sau de 0,050 mg zilnic, timp de 3 saptamani, de 4 ori pe an. Inainte de a administra suplimente cu crom, cere sfatul medicului!

Diabetul are caracter genetic

ADEVARAT. E adevarat, diabetul zaharat se poate transmite pe cale genetica. De exemplu, daca tatal are diabet de tip 1 (insulino-dependent), copilul are o sansa din 20 sa mosteneasca boala. Daca mama are diabet de tip 1 si a nascut inainte de 25 de ani, copilul are o sansa din 25 sa faca boala. In cazul in care a dat nastere dupa 25 de ani, el are 1 sansa din 100 sa faca diabet. Daca ambii parinti au diabet de tip 1, copilul are o sansa din 4 sa mosteneasca diabetul.

Diabetul impune regim alimentar 

ADEVARAT. Alimentatia corespunzatoare, saraca in glucide, tratamentul medicamentos si exercitiile fizice tin glicemia sub control (de preferat, in jurul valorii de 100, spun doctorii). Daca pacientul nu urmareste regimul alimentar poate suferi cresteri sau scaderi ale glicemiei. Aceste variatii ale glicemiei pot duce, in timp, la cronicizarea bolii: aparitia afectiunilor oculare, a bolilor vasculare si a celor renale.