Cea mai frecvent─â form─â de hernie de disc

1 2 jpg jpeg

Coloana vertebral─â este compus─â din mai multe vertebre care sunt legate ├«ntre ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros, rezistent ┼či un ┼úesut gelatinos elastic situat ├«n centrul lui.

Un disc intervertebral s─ân─âtos se comport─â ca un amortizor oferind coloanei vertebrale o protec┼úie la ┼čocurile produse de multiplele mi┼čc─âri pe care le faci constant, cum ar fi fuga, s─âritul sau ridicarea unor greut─â┼úi.

4 din 5 oameni vor resim┼úi pe parcursul vie┼úii o durere lombar─â. Din fericire, peste 90% dintre ace┼čtia pot beneficia de tratament conservator (terapie balnear─â, fizical kinetic─â, medicamentoas─â) ┼či doar 5-10% necesit─â interven┼úie chirurgical─â.

Te-ar mai putea interesa: Uite ce exerciţii de kinetoterapie poţi să faci la birou

Cum se prezint─â primul simptom?

În momentul în care discul intervertebral se tasează, canalul pulpos se deplasează către canalul medular unde se comprimă un nerv, atunci apare hernia de disc.

Durerea este resim┼úit─â pe traseul unei r─âd─âcini nervoase sau a unui nerv, cel mai cunoscut fiind nervul sciatic. Pe l├óng─â durerea destul de incomod─â care adesea se las─â pe picior mai apar ┼či alte simptome cum sunt sl─âbiciunea muscular─â ┼či modific─ârile de sensibilitate (amor┼úeal─â, furnic─âturi, lipsa total─â a sensibilit─â┼úii). Examenul clinic se completeaz─â cu o radiografie a coloanei vertebrale.

Cite┼čte ┼či sfatul specialistului: Cum s─â depistezi hernia de disc

Când este necesară operaţia chirurgicală?

Dac─â ├«ntr-o perioad─â de timp de 6 s─âpt─âm├óni ┼či 3-4 luni, tratamentul conservator(electroterapie, balneo, medicamente) aplicat nu se observ─â ├«mbun─ât─â┼úirea simptomelor pacientului, acesta trebuie direc┼úionat c─âtre neurochirurgie. Tratamentul chirurgical rezolv─â problema de sciatic─â, ├«ns─â este bine s─â ┼čtii ┼či faptul c─â pe termen lung nu exist─â diferen┼ú─â ├«ntre cei trata┼úi chirurgical ┼či cei trata┼úi nonchirurgical.

Ce implic─â recuperarea postoperatorie?

Dup─â interven┼úia chirurgical─â este nevoie de refacerea structurilor lezate ( mu┼čchi, ligamente, nervi ┼či uneori os). Indiferent de tipul de interven┼úiei chirurgical─â suferit─â este necesar─â realizarea unui plan individualizat de recuperare ├«n care s─â fie inclus un program personalizat de terapie fizic─â, kinetic─â, medicamentos dar ┼či instruc┼úiuni despre cum s─â ├«┼úi reiei activit─â┼úile tale treptat.