Ce trebuie s─â ┼čtii despre cancerul de pancreas

1 2 jpg jpeg

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive boli. ├Än aproximativ 90% din cazuri, tumoarea se formeaz─â ├«n pancreasul exocrin, responsabil de producerea enzimelor indispensabile digestiei. Tumoarea malign─â mai poate ap─ârea ┼či la nivelul pancreasului endocrin, care secret─â hormoni precum insulina. Cancerul poate fi localizat la nivelul capului pancreasului, dar ┼či la cel al coadei sau corpului acestui organ.

Boala este favorizat─â de fumat

Cancerul pancreatic este mai frecvent ├«nt├ólnit la persoanele cu v├órsta peste 50 de ani, mai ales la fum─âtori, care au un risc dublu de a face aceast─â boal─â. Consumul de alcool ┼či dieta bogat─â ├«n gr─âsimi, pr─âjeli ┼či ├«n afum─âturi sunt al┼úi factori implica┼úi ├«n apari┼úia tumorii pancreatice. De asemenea, sunt mai expu┼či cei care au ├«n familie cazuri de cancer de pancreas ┼či persoanele diagnosticate cu pancreatit─â cronic─â (inflama┼úie de durat─â a pancreasului) ┼či cu diabet zaharat de tip I sau II.

Medicul Georgeta Vreme┼č atrage aten┼úia c─â sunt la risc ┼či persoanele cu anumite sindroame genetice, precum sindromul de pancreatit─â ereditar─â, cancerul de colon non-polipos ereditar ┼či cele av├ónd muta┼úii la nivelul genei BRCA 2.

Simptome care trebuie s─â alarmeze

Coloraţia galbenă a pielii (icterul) este un simptom posibil de cancer de pancreas, mai ales în cazul în care tumoarea se localizează la nivelul capului pancreasului, când se produce comprimarea căii biliare principale.

Cancerul de pancreas mai poate da simptome precum: urin─â ├«nchis─â la culoare, durere ├«n partea superioar─â a abdomenului, care se propag─â spre spate ┼či care nu cedeaz─â la administrarea de medicamente antalgice, scaune decolorate, senza┼úia de grea┼ú─â ┼či de vom─â, lipsa poftei de m├óncare, stare general─â de sl─âbiciune ┼či sc─âderea ├«n greutate. ┼×i diabetul instalat brusc poate fi semnal de alarm─â. Din p─âcate, cele mai multe dintre aceste manifest─âri apar ├«n stadiu avansat.

Cite┼čte ┼či: Alimente care te feresc de cancerul pancreatic

Tumoarea se poate vedea la ecografie

├Än cadrul ecografiei abdominale se poate observa prezen┼úa tumorii pancreatice. Pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare investiga┼úii suplimentare, precum tomografia abdominal─â cu substan┼ú─â de contrast sau imagistica prin rezonan┼ú─â magnetic─â (IRM), care arat─â ┼či dac─â boala s-a extins la organele vecine. De asemenea, prin ecoendoscopie (tehnic─â ce combin─â endoscopia ┼či ecografia) se pot depista tumori de dimensiuni foarte mici.

├Än cazul cancerului de pancreas, analizele de s├ónge arat─â, ├«n cele mai multe cazuri, niveluri crescute pentru leucocite, VSH ┼či fibrinogen, precum ┼či pentru markerii tumorali specifici (CA 19-9).

Interven┼úia chirurgical─â, radioterapia ┼či chimioterapia sunt cele trei op┼úiuni de tratament ├«n cancerul de pancreas. ├Än stadiile incipiente, tratamentul este chirurgical ├«nso┼úit sau nu de chimioterapie, iar ├«n stadiile avansate, respectiv metastatice, tratamentul este constituit din chimioterapie ┼či terapii cu scop paliativ.