Ce se ascunde în spatele febrei

1 2 jpg jpeg

Temperatura corpului nostru variaz─â de-a lungul zilei ├«n func┼úie de ritmul circardian. Ea este mai sc─âzut─â diminea┼úa ┼či mai crescut─â dup─â-amiaza t├órziu ┼či seara. Temperatura este influen┼úat─â, de asemenea, de exerci┼úiile fizice ┼či de ciclul menstrual. Trebuie s─â ┼čtii c─â temperatura normal─â nu este de 37┬║C, ci variaz─â de la o persoan─â la alta ├«ntre 36,1┬║C ┼či 37,2┬║C. Exist─â patru grade de febr─â: - starea subfebril─â: 37-38┬║C - febra moderat─â: 38-39┬║C - febra ridicata: 39-41┬║C - febra foarte ridicat─â: mai mult de 41┬║C (hipertermie)

Trebuie s─â ┼čtii ├«ns─â c─â gradul de febr─â nu este direct propor┼úional cu gravitatea problemei de s─ân─âtate pe care o ascunde. Boli banale precum r─âceala pot s─â provoace febr─â ridicat─â ┼či boli grave, precum cancerul, dau o stare subfebril─â sau o febr─â moderat─â. De aceea, indiferent de temperatura pe care ┼úi-o arat─â termometrul, trebuie s─â mergi la medic dac─â febra persist─â 7 zile.

Atenţie la febra copiilor!

Copiii fac deseori febr─â, iar aceasta pentru c─â la ei sunt mai frecvente infec┼úiile bronho-pulmonare, cele ORL, gripa ┼či r─âcelile. Dac─â bebelu┼čul este mai mic de 3 luni, trebuie s─â consul┼úi un medic de cum apare o febr─â mai mare de 38,3┬║C ┼či nu-i administra niciun fel de tratament ori comprese f─âr─â recomandarea pediatrului. La bebelu┼čii ├«ntre 3 luni ┼či doi ani, alarmant─â este febra care persist─â mai mult de o zi, iar la cei mai mari de doi ani trebuiie s─â chemi medicul dac─â febra persist─â trei zile. ├Än cazul ├«n care copilul refuz─â s─â m─ân├ónce ┼či s─â bea, este agitat, pl├ónge c├ónd ├«i schimbi scutecul ┼či ori de c├óte ori ├«i modifici pozi┼úia ┼či dac─â este letargic, cheam─â c├ót mai repede medicul, pentru c─â toate acestea sunt semne de meningit─â - o infec┼úie a membranelor ┼či lichidului care ├«nconjoar─â creierul ┼či m─âduva spin─ârii. Alarmant─â este ┼či situa┼úia ├«n care un nou-n─âscut are o temperatur─â mai mic─â de 36,1┬║C. ├Än primele luni de via┼ú─â, corpul bebelu┼čului nu regleaz─â eficient temperatura. C├ónd este bolnav, temperatura lui poate fi mai mic─â dec├ót cea normal─â.

┼×i cancerul cre┼čte temperatura corpului

┼×i la adul┼úi, ca ┼či la copii, temperatura corpului cre┼čte, ├«n cele mai multe cazuri, ca urmare a contract─ârii unor boli infec┼úioase, virale ori bacteriene, cum sunt r─âceala, gripa, pneumonia, tuberculoza, HIV, endocardita (care afecteaz─â inima), toxiinfec┼úiile alimentare, ÔÇťboala s─ârutuluiÔÇŁ (mononucleoza infec┼úioas─â), gastroenterita, infec┼úiile urinare, r─ânile infectate. Trebuie s─â ┼čtii ├«ns─â c─â febra apare ┼či ├«n alte boli, cum ar fi cancerul, insola┼úia sau bolile inflamatorii de tipul artritei reumatoide. Dintre toate tipurile de cancer, leucemia, limfomul ┼či cancerul renal au mai des ca simptom febra, care se ├«ntinde pe o perioad─â ├«ndelungat─â.

Embolismul pulmonar, o alt─â cauz─â

Chiar ┼či medicamente precum cele care trateaz─â hipertensiunea arterial─â sau convulsiile, chimioterapicele, iar uneori ┼či antibioticele pot cre┼čte temperatura corpului. Obstruc┼úia unei artere pulmonare cu cheaguri de s├ónge, problem─â numit─â embolism pulmonar ┼či care poate duce la infarct pulmonar, la accident vascular cerebral ori la moarte subit─â, se manifest─â deseori prin febr─â. La aceasta se adaug─â ┼či alte simptome: senza┼úia de lips─â de aer, frecven┼ú─â respiratorie crescut─â, junghi toracic, transpira┼úie ┼či palpita┼úii.

Te-ar mai putea interesa:

Inamicii sistemului imunitar

Răcim de 200 de ori de-a lungul vieţii!

Ce pot ascunde transpiraţiile din timpul nopţii