Ce să faci în cazul unui vertij

Această stare intensă de ameţeală înseamnă de asemenea şi pierderea echilibrului, inconştienţă, stări de vomă şi oboseală. Oamenii care suferă de vertij nu se pot ţine bine pe picioarele lor pentru o perioadă chiar şi după ce trece starea.
În cazuri extreme, pacientul nu este capabil să se ţină pe picioare şi trece printr-o stare de ameţeală severă timp de cel puţin o oră şi jumătate. În timp ce atacuri de vertij sunt similare ameţelilor, condiţiile în care se petrec sunt diferite. Ameaţeala este, de fapt, un simptom al vertijului.
Cauzele
Vertijul este provocat de mai multe condiţii care îl pot declanşa în mod frecvent. Cele mai întâlnite cauze ale vertijului sunt: tensiune mică sau mare, colesterol mare, rigiditatea pereţilor vaselor de sânge, tumori cerebrale, diabet, răni ale capului sau în zona gâtului sau carbonat de calciu depozitat în ureche.
Aşază-te sau întinde-te!
Ameţelile apar de obicei atunci când stai în picioare. La fel se poate întâmpla şi în cazul vertijului. Aşa că primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când ai simptomele unui vertij este să te aşezi sau să te întinzi imediat. Vei avea o stare relativă de confort şi de uşurare în timp ce iei medicaţia recomandată şi, oricum, vei preveni senzaţia de ameţeală care nu-ţi va da stabilitate pe picioare în cazul în care te ridici.
Dacă stai jos, încearcă să-ţi pui capul între picioare, ceea ce te va ajuta să creşti presiunea sângelui către creier. Şi dacă te întinzi în pat te va ajuta să direcţionezi mai mult sânge către creier. Eviţi astfel şi accidentări suplimentare, mai ales că dacă te ridici în picioare să-ţi pierzi echilibrul, să cazi şi să te răneşti.
Suc de tije de ţelină, de ajutor
Pune în blender sau în mixer mai multe tije de ţelină pentru a prepara sucul şi bagă-l la frigider. Când ai stări de ameţeală sau te simţi slăbit, bea cam jumătate de pahar de suc pentru a scăpa de senzaţia neplăcută.
Piperul calmează ameţeala
Vertijul începe cu o durere de cap şi senzaţia de greaţă. Dacă nu ai grijă, aceste simptome pot duce la un atac de vertij. Imediat ce ai simptomele acestei probleme presară puţină sare şi piper într-un pahar cu apă caldă, stoarce o lămâie şi bea.
Citeşte şi:
Cinci remedii naturale pentru durerile de cap
Ghimbirul reduce senzaţia de vomă
Ghimbirul este un excelent remediu în caz de ameţeli şi greţuri. Mai multe studii ştiinţifice au demonstrat că ghimbirul este extrm de eficient în tratarea vertijului.
Bomboanele, sucul sau chiar ghimbirul în stare crudă te ajută să scapi de starea de disconfort prin stimularea circulaţiei sângelui către creier. Dacă ai frecvent atacuri de vertij, încearcă să ai în permanenţă la tine în geantă suplimente cu ghimbir sub formă de capsule sau tablete.
Poţi să faci ceai de ghimbir pe care să-l depozitezi într-un recipient din care să bei imediat ce ţi se declanşează simptomele unui vertij. Pentru a prepara ceaiul: taie o rădăcină de ghimbir în bucăţi mici şi pune câteva din ele într-o ceaşcă de apă fiartă.
Ulei de susan, un aliat de nădejde
Încălzeşte două linguri de ulei de susan şi adaugă jumătate de linguriţă de pudră de nucşoară şi scroţişoară. Unge-te pe frunte cu această combinaţie şi stai jos timp de 10 minute.
Mixtura ajută la creşterea circulaţiei sângelui către creier şi uşurează valul de ameţeală şi greaţă asociate cu vertijul.
Pudra de migdale, ,,medicament" natural
Pentru tratarea oboselii şi a slăbiciunii fizice cauzate de vertij amestecă jumătate de linguriţă de pudră de migdale într-un pahar de lapte cald şi bea. Îţi va fi mai uşor să te pui pe picioare.
De asemenea, bea trei pahare de apă rece în timpul unui atac de vertij. Este unul din cele mai bune remedii şi ajută la controlul rapid şi eficient al unui atac, prevenind greaţa, stare de ameţeală şi extenuarea care te copleşesc.