Ce înseamnă să ai inima mărită

1 2 jpg jpeg

O inim─â m─ârit─â descrie situa┼úia ├«n care dimensiunea inimii este mai mare dec├ót ar trebui s─â fie ├«n mod normal. Din punct de vedere medical, este numit─â cardiomegalie ┼či este depistat─â la o radiografie de tip Roentgen. Adesea, este un semn care anun┼ú─â afec┼úiuni cardiovasculare grave.

Ce se ├«nt├ómpl─â de fapt? Fie pere┼úii inimii se ├«ngroa┼č─â, fie se dilat─â una sau toate cele 4 camere ale acestui organ. ├Än partea de sus, inima are dou─â camere numite atriul drept ┼či atriul st├óng, iar ├«n partea de jos, alte dou─â numite ventricul drept ┼či ventricul st├óng. ├Än cele mai multe cazuri, ventricului st├óng se m─âre┼čte. Alteori, cauza m─âririi ├«n volum a inimii este un defect din na┼čtere.

Cel mai des, inima este slăbită din cauza unei afecţiuni precum hipertensiunea, insuficienţa cardiac, ischemie, tulburări de ritm, pericardită.

Atenţie la hipertensiune!

Dac─â ai hipertensiune ├«nseamn─â c─â inima ta pompeaz─â s├ónge mai des dec├ót ├«n mod obi┼čnuit, ceea ce provoac─â presiune crescut─â asupra ventricului st├óng.

Musculatura pere┼úilor acestui ventricul devine mai dens─â pentru a compensa efortul depus, la fel cum se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul oric─ârei grupe de mu┼čchi din corp atunci c├ónd este suprasolicitat─â. Dac─â nu se iau m─âsuri ┼či inima depune acest efort pe o perioad─â lung─â de timp, musculatura inimii este sl─âbit─â.

Simptomele care pot ap─ârea ├«n aceast─â situa┼úie sunt reten┼úia de ap─â, o cre┼čtere ├«n greutate inexplicabil─â.

Ce factori cresc riscul m─âririi inimii?

Riscul de a suferi de cardiomegalie este mai mare ├«n cazul celor care auÔÇŽ

ÔÇŽ o tensiune arterial─â crescut─â, mai mare de 140/90,

... suferit un atac de cord în trecut.,

ÔÇŽ├«n familie pe cineva care a avut inima m─ârit─â sau cardiopatie,

ÔÇŽo boal─â congenital─â a inimii.

Cum poţi preveni cardiomegalia?

Ţine sub control tensiunea arterială, greutatea corporal, evită alcoolul, tutunul, băuturile energizante, cafeaua.

De la primele simptome ÔÇô oboseal─â ┼či apatie ÔÇô nu ezita s─â te adresezi medicului de families au medicului cardiolog, cu at├ót mai mult dac─â e┼čti hipertensiv sau ai mai avut probleme cu inima ├«n trecut.