Ce infecţii se pot transmite prin sărut

1 2 jpg jpeg

Gingivita

Este o infecţie care afectează gingiile şi una dintre cauzele apariţiei cariilor. Provocată de placa bacteriană care aderă de dantură şi gingii, gingivita se manifestă prin sângerări, inflamaţie şi roşeaţă în zona afectată. La primele simptome, adresează-te stomatologului pentru a evita agravarea. Un alt efect al bolii este mirosul neplăcut al gurii.

Infecţia cu citomegalovisurus

Acest virus, odată ce a fost contractat, rămâne în corp. Poate fi transmis prin contact direct cu secreţii în general, deci şi cu saliva, prin transfuzii de sânge sau prin contact sexual. Unele persoane nu ştiu că sunt purtătoare, pentru că pot avea un sistem imunitar puternic. Se depistează prin analize de sânge. În cele mai multe cazuri, nu se recomandă vreun tratament. Uneori, sunt prescrise antivirale şi se cere păstrarea unei igiene foarte bune.

Citeşte şi: Efecte benefice ale sărutului

Herpesul

Virusul herpetic se transmite foarte uşor prin sărut, pentru că provoacă o infecţie care se instalează la nivelul buzelor, gurii şi gingiilor. Primele semne, cum sunt durerea şi usturimile, apar la 7-14 zile după contractarea virusului. Printre alte simptome se numărăr şi febra, umflarea ganglionilor limfatici, durerea în gât şi ar trebui să dispară în decurs de 2 săptămâni, dar ai nevoie de un tratament antiviral.

Mononucleoza

Numită şi boala sărutului, mononucleoza este cauzată de un virus numit Epstein Barr care se transmite prin intermediul fluidelor din cavitatea bucală. Adolescenţii şi tinerii suferă adesea de această afecţiune, dar nu sunt singurii. Mulţi o confundă cu o răceala sau o gripă, deoarece simptomele acesteia sunt febra, durerea în gât, inflamarea ganglionilor limfatici (adenită). Acesta din urmă este un semn specific infecţiilor virale. O vizită la medic şi o analiză de sânge poate depista tipul virusului, pentru a primi un tratament potrivit.