Ce infecţii se pot transmite prin sărut

1 2 jpg jpeg

Gingivita

Este o infec┼úie care afecteaz─â gingiile ┼či una dintre cauzele apari┼úiei cariilor. Provocat─â de placa bacterian─â care ader─â de dantur─â ┼či gingii, gingivita se manifest─â prin s├ónger─âri, inflama┼úie ┼či ro┼čea┼ú─â ├«n zona afectat─â. La primele simptome, adreseaz─â-te stomatologului pentru a evita agravarea. Un alt efect al bolii este mirosul nepl─âcut al gurii.

Infecţia cu citomegalovisurus

Acest virus, odat─â ce a fost contractat, r─âm├óne ├«n corp. Poate fi transmis prin contact direct cu secre┼úii ├«n general, deci ┼či cu saliva, prin transfuzii de s├ónge sau prin contact sexual. Unele persoane nu ┼čtiu c─â sunt purt─âtoare, pentru c─â pot avea un sistem imunitar puternic. Se depisteaz─â prin analize de s├ónge. ├Än cele mai multe cazuri, nu se recomand─â vreun tratament. Uneori, sunt prescrise antivirale ┼či se cere p─âstrarea unei igiene foarte bune.

Cite┼čte ┼či: Efecte benefice ale s─ârutului

Herpesul

Virusul herpetic se transmite foarte u┼čor prin s─ârut, pentru c─â provoac─â o infec┼úie care se instaleaz─â la nivelul buzelor, gurii ┼či gingiilor. Primele semne, cum sunt durerea ┼či usturimile, apar la 7-14 zile dup─â contractarea virusului. Printre alte simptome se num─âr─âr ┼či febra, umflarea ganglionilor limfatici, durerea ├«n g├ót ┼či ar trebui s─â dispar─â ├«n decurs de 2 s─âpt─âm├óni, dar ai nevoie de un tratament antiviral.

Mononucleoza

Numit─â ┼či boala s─ârutului, mononucleoza este cauzat─â de un virus numit Epstein Barr care se transmite prin intermediul fluidelor din cavitatea bucal─â. Adolescen┼úii ┼či tinerii sufer─â adesea de aceast─â afec┼úiune, dar nu sunt singurii. Mul┼úi o confund─â cu o r─âceala sau o grip─â, deoarece simptomele acesteia sunt febra, durerea ├«n g├ót, inflamarea ganglionilor limfatici (adenit─â). Acesta din urm─â este un semn specific infec┼úiilor virale. O vizit─â la medic ┼či o analiz─â de s├ónge poate depista tipul virusului, pentru a primi un tratament potrivit.