Când este îngrijorătoare rana pe col

1 2 jpg jpeg

Se estimeaz─â c─â mai mult de jum─âtate din femei au o ran─â pe col ├«n decursul vie┼úii. Aceasta este o inflama┼úie la nivelul colului ┼či nu este un diagnostic ├«n sine, ci este mai degrab─â o etichet─â pe care o folosesc medicii, pentru a semnala o modificare suspect─â. R─ânile pe col sunt, ├«n general, lipsite de simptome, iar alteori pot da secre┼úii ┼či s├ónger─âri vaginale anormale sau durere ├«n timpul contactelor sexuale. Cre┼čte riscul de infec┼úie cu HPV Pentru recomandarea celui mai potrivit tratament al r─ânii pe col, este foarte important─â depistarea cauzei. O prim─â analiz─â indicat─â este examenul secre┼úiei vaginale. Cele mai multe r─âni pe col apar ├«n cadrul infec┼úiilor vaginale.

Dac─â a fost cauzat─â de o infec┼úie transmisibil─â pe cale sexual─â, este nevoie de tratament pentru ambii parteneri. Cronicizarea r─ânii pe col duce la sc─âderea imunit─â┼úii locale fa┼ú─â de virusuri precum HPV, u┼čur├ónd contractarea acestora.

În alte situaţii, rana pe col apare în urma inflamaţiilor produse de folosirea excesivă a tampoanelor vaginale sau din pricina unor metode contraceptive locale, precum diafragma.

Pentru c─â ├«n spatele r─ânii pe col se poate ascunde o leziune precanceroas─â, este nevoie de efectuarea unui test Babe┼č-Papanicolau, care verific─â starea de s─ân─âtate a colului. Dac─â se observ─â modific─âri suspecte, se recomand─â colposcopia, o examinare a colului cu ajutorul unui microscop special (colposcop) ┼či testarea HPV.

Cite┼čte ┼či: Cum te protejezi cu infec┼úia cu HPV

Se poate recurge la cauterizare numai ├«n anumite situa┼úii speciale, dup─â ce a fost exclus─â prezen┼úa unor modific─âri precanceroase la acest nivel. ├Än cazul depist─ârii existen┼úei unor tulpini leziuni precanceroase produse de tipuri oncogene de HPV, se poate recurge la rezec┼úia unei por┼úiuni din col (prin procedee precum electrorezec┼úia cu ans─â ansa diatermic─â ┼či coniza┼úia).

Rana pe col cauzat─â de infec┼úia cu HPV ┼či netratat─â poate duce la apari┼úia cancerului de col uterin.