Când este îngrijorătoare rana pe col

1 2 jpg jpeg

Se estimează că mai mult de jumătate din femei au o rană pe col în decursul vieţii. Aceasta este o inflamaţie la nivelul colului şi nu este un diagnostic în sine, ci este mai degrabă o etichetă pe care o folosesc medicii, pentru a semnala o modificare suspectă. Rănile pe col sunt, în general, lipsite de simptome, iar alteori pot da secreţii şi sângerări vaginale anormale sau durere în timpul contactelor sexuale. Creşte riscul de infecţie cu HPV Pentru recomandarea celui mai potrivit tratament al rănii pe col, este foarte importantă depistarea cauzei. O primă analiză indicată este examenul secreţiei vaginale. Cele mai multe răni pe col apar în cadrul infecţiilor vaginale.

Dacă a fost cauzată de o infecţie transmisibilă pe cale sexuală, este nevoie de tratament pentru ambii parteneri. Cronicizarea rănii pe col duce la scăderea imunităţii locale faţă de virusuri precum HPV, uşurând contractarea acestora.

În alte situaţii, rana pe col apare în urma inflamaţiilor produse de folosirea excesivă a tampoanelor vaginale sau din pricina unor metode contraceptive locale, precum diafragma.

Pentru că în spatele rănii pe col se poate ascunde o leziune precanceroasă, este nevoie de efectuarea unui test Babeş-Papanicolau, care verifică starea de sănătate a colului. Dacă se observă modificări suspecte, se recomandă colposcopia, o examinare a colului cu ajutorul unui microscop special (colposcop) şi testarea HPV.

Citeşte şi: Cum te protejezi cu infecţia cu HPV

Se poate recurge la cauterizare numai în anumite situaţii speciale, după ce a fost exclusă prezenţa unor modificări precanceroase la acest nivel. În cazul depistării existenţei unor tulpini leziuni precanceroase produse de tipuri oncogene de HPV, se poate recurge la rezecţia unei porţiuni din col (prin procedee precum electrorezecţia cu ansă ansa diatermică şi conizaţia).

Rana pe col cauzată de infecţia cu HPV şi netratată poate duce la apariţia cancerului de col uterin.