Când e indicat să-ţi faci un control ocular

1 2 jpg jpeg

Vederea în ceaţă

Dacă observi că nu-ţi mai recunoşti prietenii care trec pe lângă tine pentru că faţa lor e neclară sau dacă nu mai poţi citi dintr-o carte pentru că vezi literele în ceaţă, e posibil să ai prezbiopie, miopie sau astigmatism, aşa că e indicat să-ţi programezi un control oftalmologic. În cazul în care viziunea neclară apare brusc, mergi direct la urgenţe, pentru că ar putea fi o problemă mai complexă.

Dureri de cap

Dacă îşi dai seama că, atunci când îţi petreci mult timp la calculator sau citeşti o carte sau o revistă, începe să te doară capul, e posibil să fie o problemă oculară. Muşchii responsabili cu concentrarea lucrează mai intens, deci nu e exclus să îţi dea dureri de cap la propriu. E bine, deci, să mergi la oftalmolog pentru a afla cauza problemei.

Presiune intraoculară

Îţi simţi ochii ca şi cum o mână invizibilă ţi i-ar strânge? Există posibilitatea să ai glaucom, afecţiune caracterizată prin creşterea presiunii intraoculare, mai ales dacă ai şi dureri de cap şi simţi că ţi-e greaţă. Glaucomul se tratează, dar e bine să mergi la medic încă de la primele simptome, pentru ca tratamentul să fie mai simplu.

Sensibilitate la lumină

Dacă simţi că îţi vine să închizi ochii de câte ori ieşi în lumina zilei, acest lucru ar putea avea mai multe cauze. Poate fi vorba de o infecţie oculară sau de o afecţiune, dar numai o vizită la oftalmolog te poate lămuri. De obicei, fotofobia este însoţită şi de dureri de cap.