Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

1 2 jpg jpeg

Statisticile arat─â c─â, ├«n fiecare zi, 9 rom├ónce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, jum─âtate din ele av├ónd v├órste cuprinse ├«ntre 35 ┼či 55 de ani. Principalul factor de risc ├«n apari┼úia bolii este infec┼úia cu virusurile papiloma umane (HPV).

Sunt mai expuse probabilităţii de a face boala femeile care fumează (riscul în cazul lor fiind de 2 ori mai mare), cele cu imunitate slăbită, care au diverse boli cu transmitere sexuală. Descoperită în stadiu incipient, boala este 100% vindecabilă. Cele mai multe cazuri (80-90%) sunt carcinoame scuamoase (spinocelulare) invazive, restul fiind reprezentat de adenocarcinomul invaziv.

Ce simptome trebuie s─â alarmeze

Cancerul de col uterin poate evolua adesea f─âr─â simptome specifice, mai ales ├«n primele stadii. Alteori, boala se manifest─â prin s├ónger─âri vaginale anormale, ├«n special dup─â contactul sexual. Medicii atrag aten┼úia c─â orice s├óngerare ap─ârut─â ├«n afara perioadei menstruale nu este normal─â ┼či necesit─â un control medical.

Durerile ap─ârute ├«n timpul actului intim ┼či ├«n momentul urin─ârii sunt alte simptome de alarm─â. Pe m─âsur─â ce boala evolueaz─â, pot surveni: sc─âdere ├«n greutate, dureri de oase, apari┼úia s├óngelui ├«n urin─â ┼či incontinen┼úa urinar─â.

În ce constă tratamentul

Ini┼úierea tratamentului de cancer de col uterin se face ├«n func┼úie de stadiul bolii ┼či de dorin┼úa pacientei de p─âstrare sau nu a fertilit─â┼úii. ├Än stadiile I ┼či II (carcinoame in situ ┼či cele preinvazive) este indicat─â opera┼úia chirurgical─â. Se recurge adesea la extirparea uterului ┼či a unei p─âr┼úi din vagin (histerectomie).

├Än cazul pacientelor care ├«┼či doresc copii, o op┼úiune de tratament este coniza┼úia, care const─â ├«n extragerea unei por┼úiuni ├«n form─â de con din colul uterin. ├Än stadiile avansate se recurge la radioterapie ┼či chimioterapie.

Vaccinarea, soluţie preventivă

Una dintre puţinele forme de cancer care se pot preveni prin vaccinare este cea de col uterin. S-a constatat că răspunsul imun al organismului este mai crescut dacă vaccinul e administrat în intervalul 9 - 15 ani.

Cei mai mul┼úi speciali┼čti sus┼úin c─â este bine ca fetele s─â fie vaccinate ├«n jurul v├órstei de 12 ani, ca s─â capete protec┼úie ├«nainte de a-┼či ├«ncepe via┼úa sexual─â. Feti┼úelor li se fi injecteaz─â ├«n bra┼ú 3 doze de vaccin, ├«ntr-o perioad─â de 6 luni: dup─â prima doz─â, urm─âtoarele vor fi f─âcute la 2 luni, respectiv la 6 luni. Vaccinul se administreaz─â numai pe baza unei prescrip┼úii medicale, la recomandarea medicului de familie sau ginecolog.

Cite┼čte ┼či: A fost lansat un vaccin care protejeaz─â ├«mpotriva a patru tipuri de cancer

Studiile au ar─âtat o eficacitate foarte bun─â a vaccin─ârii, fiind asigurat─â o protec┼úie total─â ├«mpotriva leziunilor precanceroase cauzate de HPV de tip 16 ┼či 18, care cauzeaz─â aproximativ 70% din cancerele de col uterin. Vaccinarea se face doar ├«n scop profilactic. Dup─â efectuarea injec┼úiei, pot ap─ârea ro┼čea┼ú─â sau durere local─â.

De ce este important testul Babe┼č-Papanicolau

Existen┼úa celulelor maligne la nivelul colului uterin, ├«nainte ca acestea s─â se transforme ├«n cancer, este pus─â ├«n eviden┼ú─â prin testul Babe┼č-Papanicolau. Examenul const─â ├«n recoltarea cu ajutorul unei spatule a celulelor de pe suprafa┼úa colului uterin. Proba prelevat─â se analizeaz─â la microscop.

Dac─â apar modific─âri suspecte ale celulelor, se efectueaz─â colposcopia (examinare a colului cu ajutorul unui aparat special, dotat cu lup─â ┼či cu o surs─â de lumin─â). Diagnosticul clar se pune numai dup─â realizarea biopsiei. Medicii recomand─â tuturor femeilor active sexual efectuarea anual─â a testului Babe┼č-Papanicolau.