Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

1 2 jpg jpeg

Statisticile arată că, în fiecare zi, 9 românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, jumătate din ele având vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani. Principalul factor de risc în apariţia bolii este infecţia cu virusurile papiloma umane (HPV).

Sunt mai expuse probabilităţii de a face boala femeile care fumează (riscul în cazul lor fiind de 2 ori mai mare), cele cu imunitate slăbită, care au diverse boli cu transmitere sexuală. Descoperită în stadiu incipient, boala este 100% vindecabilă. Cele mai multe cazuri (80-90%) sunt carcinoame scuamoase (spinocelulare) invazive, restul fiind reprezentat de adenocarcinomul invaziv.

Ce simptome trebuie să alarmeze

Cancerul de col uterin poate evolua adesea fără simptome specifice, mai ales în primele stadii. Alteori, boala se manifestă prin sângerări vaginale anormale, în special după contactul sexual. Medicii atrag atenţia că orice sângerare apărută în afara perioadei menstruale nu este normală şi necesită un control medical.

Durerile apărute în timpul actului intim şi în momentul urinării sunt alte simptome de alarmă. Pe măsură ce boala evoluează, pot surveni: scădere în greutate, dureri de oase, apariţia sângelui în urină şi incontinenţa urinară.

În ce constă tratamentul

Iniţierea tratamentului de cancer de col uterin se face în funcţie de stadiul bolii şi de dorinţa pacientei de păstrare sau nu a fertilităţii. În stadiile I şi II (carcinoame in situ şi cele preinvazive) este indicată operaţia chirurgicală. Se recurge adesea la extirparea uterului şi a unei părţi din vagin (histerectomie).

În cazul pacientelor care îşi doresc copii, o opţiune de tratament este conizaţia, care constă în extragerea unei porţiuni în formă de con din colul uterin. În stadiile avansate se recurge la radioterapie şi chimioterapie.

Vaccinarea, soluţie preventivă

Una dintre puţinele forme de cancer care se pot preveni prin vaccinare este cea de col uterin. S-a constatat că răspunsul imun al organismului este mai crescut dacă vaccinul e administrat în intervalul 9 - 15 ani.

Cei mai mulţi specialişti susţin că este bine ca fetele să fie vaccinate în jurul vârstei de 12 ani, ca să capete protecţie înainte de a-şi începe viaţa sexuală. Fetiţelor li se fi injectează în braţ 3 doze de vaccin, într-o perioadă de 6 luni: după prima doză, următoarele vor fi făcute la 2 luni, respectiv la 6 luni. Vaccinul se administrează numai pe baza unei prescripţii medicale, la recomandarea medicului de familie sau ginecolog.

Citeşte şi: A fost lansat un vaccin care protejează împotriva a patru tipuri de cancer

Studiile au arătat o eficacitate foarte bună a vaccinării, fiind asigurată o protecţie totală împotriva leziunilor precanceroase cauzate de HPV de tip 16 şi 18, care cauzează aproximativ 70% din cancerele de col uterin. Vaccinarea se face doar în scop profilactic. După efectuarea injecţiei, pot apărea roşeaţă sau durere locală.

De ce este important testul Babeş-Papanicolau

Existenţa celulelor maligne la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în cancer, este pusă în evidenţă prin testul Babeş-Papanicolau. Examenul constă în recoltarea cu ajutorul unei spatule a celulelor de pe suprafaţa colului uterin. Proba prelevată se analizează la microscop.

Dacă apar modificări suspecte ale celulelor, se efectuează colposcopia (examinare a colului cu ajutorul unui aparat special, dotat cu lupă şi cu o sursă de lumină). Diagnosticul clar se pune numai după realizarea biopsiei. Medicii recomandă tuturor femeilor active sexual efectuarea anuală a testului Babeş-Papanicolau.