Boli care nu permit obţinerea permisului auto

1 2 jpg jpeg

Boli care nu permit obţinerea permisului de conducere: tulburările ritmului cardiac

Afecţiunile oculare te pot împiedica să intri în rândul şoferilor. De exemplu, dacă ai mai mult de opt la dioptri nu mai poţi obţine permisul auto. În schimb, dacă o persoană a pierdut un ochi, poate să încerce să obţină carnetul de conducere după jumătate de an de la accident. Însă, ca acest lucru să se poată întâmpla trebuie să aibă avizul specialistului oftalmolog.

Pe de altă parte, persoanele care au tulburări ale ritmului cardiac au nevoie de investigaţii suplimentare, la fel şi cei care au suferit un infarct miocardic.

De asemenea, şi persoanele care suferă de scăderea glicemiei, au două crize în decursul unui an, nu vor intra în posesia permisului auto.

Bolnavii de diabet care sunt în tratament cu insulină sau antidiabetice orale vor putea obţine permisul auto doar dacă în ultimul an nu au mai avut nicio criză. În plus, aceştia trebuie să nu mai suferă de vreo altă boală care să le afecteze capacitatea de a şofa.

Tulburările mintale grave – boli care nu permit obţinerea permisului auto

Nici cei care au afecţiuni neurologice grave nu pot da de permis. Epilepticii, spre exemplu, nu pot să mai susţină examenul auto, din cauza crizelor care pot apărea în timpul şofatului. În cazul în care au trecut zece ani fără ca o persoană să facă crize de epilepsie şi fără să i se administreze tratament medicamentos antiepileptic pot opta pentru un permis auto de categoria 1.

Persoanele cu tulburările mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecţiuni, traume ori intervenţii neurochirurgicale, retard psihic sever sau problemele comportamentale grave datorate vârstei, dar şi tulburările grave ale capacităţii de judecată, comportament ori adaptabilitate nu pot obţine permisul de conducere.

De asemenea, persoanelor care consumă în mod regulat alcool nu li se eliberează permisul de conducere şi nici consumatorilor de droguri.

Totuşi, cei care au fost dependenţi de alcool pot avea dreptul de a conduce după o abstinenţă dovedită şi numai cu condiţia existenţei unui aviz medical autorizat, precum şi a unor controale medicale regulate.

Din păcate, există şoferi cărora sănătatea nu le permite să urce la volan, dar totuşi o fac. Potrivit legii, medicii specialişti sunt cei care au obligaţia să sesizeze poliţia în momentul în care un pacient, care are calitatea de şofer, este descoperit cu afecţiuni incompatibile cu capacitatea de a conduce autovehicule. Practica demonstrează însă că foarte puţini medici raportează poliţiştilor astfel de situaţii.