Beneficiile colagenului pentru sănătate

Colagenul este o proteină responsabilă pentru articulațiile sănătoase și elasticitatea pielii.

Se află în oase, mușchi și sânge, în trei sferturi din piele și o treime din proteinele din organism.

Pe măsură ce îmbătrânești, colagenul tău existent se descompune și devine mai greu pentru corp să producă mai mult. Drept urmare, mulți oameni apelează la pudră de colagen sau alte tipuri de suplimente de colagen, cum ar fi capsule, gume și lichide.

Pulberea de colagen și alte suplimente de colagen pot ajuta la menținerea pielii hidratate și la ameliorarea durerilor de osteoartrita.

Colagenul este, de asemenea, produs în mod natural în organism prin combinarea aminoacizilor, elementele de bază ale proteinelor găsite în alimente.

image

Colagenul crește și hidratarea țesuturilor. Foto: Shutterstock

Pentru a produce colagen, corpul are nevoie de:

Prolină: se găsește în albușuri, lactate, varză, ciuperci și sparanghel

Glicină: se găsește în pielea de porc, pielea de pui și gelatină și o varietate de alte alimente bogate în proteine

Vitamina C: se gaseste in citrice si ardei gras

Zinc: găsit în carnea de vită, miel, porc, crustacee, năut, linte, fasole, lapte, brânză și diverse nuci și semințe

Cupru: găsit în carne de organe, pudră de cacao, caju, semințe de susan și linte

Tipuri de colagen

Corpul tău conține multe tipuri de colagen. Oamenii de știință au identificat un total de 29 de tipuri, dintre care, 5 tipuri principale

Tipul I, care conferă rezistență pielii, oaselor, ligamentelor și tendoanelor

Tipul II, care alcătuiește cartilajul flexibil care ajută la susținerea articulațiilor

Tipul III, găsit în organele interne, vasele de sânge și mușchii

Tipul IV, în unele straturi ale pielii

Tipul V, care este prezent în cornee, precum și în unele straturi de piele și păr

Majoritatea suplimentelor de colagen conțin tipurile I, II și III, care reprezintă cea mai mare parte a colagenului găsit în corpul tău. Ele sunt formate dintr-o variantă digerabilă de colagen numită peptide de colagen sau colagen hidrolizat.

Aceste suplimente sunt făcute din țesuturi de vaci, porci, găini sau pești. De asemenea, poții cumpăra pulberi vegane de colagen făcute din bacterii și drojdie. Dar oamenii de știință nu știu dacă au aceleași beneficii posibile ca și colagenul din surse animale.

Capsulele, lichidele și gumele de colagen conțin aceleași ingrediente active ca și pudra de colagen. Dar dozele vor varia în funcție de forma pe care o utilizezi.

Unii oameni consideră că este mai ușor să adauge pudră de colagen în băuturi sau alimente decât să înghită mai multe capsule.

De exemplu, 14 grame de pulbere de peptide de colagen conțin:

Calorii: 50

Proteine: 12 grame

Grăsime: 0 grame

Carbohidrați: 0 grame

Fibre: 0 grame

Zahăr: 0 grame

Aceeași cantitate de peptidă de colagen conține, de asemenea, 29 de miligrame de calciu, 44,9 miligrame de sodiu și 0,98 miligrame de potasiu.

Beneficiile pudrei de colagen

Deoarece formează atât de multe părți critice ale corpului nostru, colagenul este nu numai benefic, ci și esențial pentru menținerea sănătății.

Dar oamenii de știință încă dezbat beneficiile pudrei de colagen și ale altor suplimente pe bază de colagen. Deși există dovezi rezonabile că ajută la menținerea pielii hidratate și la ameliorarea durerii din osteoartrita, avem nevoie de mai multe studii asupra beneficiilor cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.

Iată câteva beneficii citate frecvent ale suplimentelor de colagen:

Oasele mai puternice. Pe măsură ce îmbătrânești, oasele tale devin mai puțin dense și mai fragile, rupându-se mai ușor. Unele cercetări au descoperit că administrarea zilnică a pudrei de colagen ar putea ajuta la densarea oaselor tale, încetinind procesul de îmbătrânire care le face fragile și ajutând corpul să producă oase noi.

Elasticitatea și hidratarea pielii. S-a demonstrat că suplimentele de colagen îmbunătățesc hidratarea și elasticitatea pielii pentru persoanele în vârstă. Ele ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea ridurilor.

Păr mai des. În timp ce mai mulți bărbați chelesc, multe femei experimentează subțierea părului pe măsură ce îmbătrânesc. Într-un studiu, un grup de femei cu păr subțire a văzut creșteri semnificative ale cantității părului, acoperirii scalpului și grosimii în timp ce au luat zilnic suplimente de colagen.

Unghii mai sănătoase. Unghiile unor oameni se rup mai ușor și nu cresc la fel de repede. Un studiu efectuat pe un grup de femei a arătat o creștere mai rapidă a unghiilor și mai puține unghii rupte sau ciobite după doar 4 săptămâni de suplimente zilnice de colagen.

Reducerea durerii în osteoartrită. Pentru persoanele cu osteoartrita la genunchi, suplimentele cu colagen pot acționa ca un calmant și pot să îmbunătățească funcția articulațiilor. Poate dura aproximativ 3-5 luni de tratament zilnic înainte de a observa aceste îmbunătățiri.

Creșterea masei musculare. Un mic studiu a constatat că bărbații care au luat suplimente de peptide de colagen în timpul unui program de antrenament de forță de 12 săptămâni au avut o creștere a masei musculare și a forței mai mare comparative cu cei care nu au luat.

Îmbunătățirea sănătății inimii. Colagenul ajută la păstrarea formei arterelor și vaselor de sânge. Când lipsește colagenul, arterele se pot slăbi. Vasele de sânge fragile cresc riscul de ateroscleroză, care poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Un mic studiu efectuat pe oameni sănătoși a constatat că pulberea de colagen a menținut arterele mai sănătoase și a ajutat la reducerea riscului de ateroscleroză.

Reține că, după ce iei un supliment de colagen, sistemul digestiv îl descompune în aminoacizi. Corpul tău pune apoi acești aminoacizi împreună pentru a forma noi proteine. Este posibil să nu conțină aceiași aminoacizi care erau în suplimentul pe care l-ai luat. Deci, indiferent de ce spune eticheta, nu poți direcționa beneficiile către anumite zone precum pielea, părul sau articulațiile.

Riscuri potențiale ale pulberii de colagen

Efectele secundare ale pulberii de colagen, capsulelor, lichidelor sau gumatelor sunt rare. Deoarece pulberile de colagen și alte suplimente de colagen sunt de obicei făcute din animale, acestea pot conține metale grele sau alte toxine care se pot acumula în oasele animalelor.

Alternative mai sănătoase la pudra de colagen

Efectele pudrei de colagen și ale altor suplimente de colagen continuă să fie cercetate și dezbătute. În loc să cumpărați aceste suplimente, vă puteți ajuta întotdeauna corpul să producă mai mult colagen în mod natural, asigurându-vă că dieta dumneavoastră este plină de alimente sănătoase.

Pentru a produce colagen, corpul dumneavoastră pune aminoacizii glicină și prolină împreună cu alți aminoacizi, inclusiv vitamina C, zinc și cupru. Poți ajuta corpul să producă mai mult colagen mâncând multe alimente bogate în glicină și prolină, cum ar fi pui, carne de vită, pește, lactate, ouă și fasole. Pentru vitamina C, zinc și cupru, ar trebui să te asiguri că mănânci alimente precum citrice, roșii, legume cu frunze verzi, crustacee, nuci și cereale integrale.

Cât de mult colagen ar trebui să iau?

Cercetările au arătat că adulții pot consuma în siguranță între 2,5 și 15 grame de colagen pe zi.

Mulți oameni iau 1-2 linguri de pudră de colagen pe zi. Pudra se poate amesteca în smoothie-uri, shake-uri, produse de patiserie, supe sau chiar cafea sau ceai.

Deoarece colagenul este în esență, o proteină, nu puteți face supradoză, dar proteinele în exces pot afecta în cele din urmă sănătatea rinichilor Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebui să spuni medicului că vrei să iei un astfel de supliment.

Citește și Cum prepari cafeaua turcească?