Aspirina poate reduce riscul de cancer mamar

2 2 jpg jpeg

├Än lume, nenum─âra┼úi oameni iau aspirin─â pentru a preveni infarctul ┼či atacul cerebral. Conform noilor descoperiri ├«n domeniu, exist─â o leg─âtur─â ├«ntre banala aspirin─â ┼či reducerea riscului de ├«mboln─âvire de cancer la nivelul s├ónilor. Dac─â iei o doz─â mic─â de aspirin─â ┼či anume 81 mg, cel pu┼úin de 3 ori pe s─âpt─âm├ón─â, ar reduce riscul de cancer cu 20%, explic─â cei de la medicalnewstoday.com. Femeile care au participat la un studiu pe aceast─â tem─â dar care se tratau cu aspirin─â pentru alte afec┼úiuni au prezentat un risc de 50% mai mic s─â moar─â din cauza cumplitului diagnostic. ├Än urma unor cercet─âri minu┼úioase s-a mai aflat c─â aspirina are un efect benefic ├«mpotriva recuren┼úei de cancer mamar.

Cancerul mamar triplu negativ

Datorit─â studiilor efectuate ├«n laborator pe ┼čoareci s-a descoperit c─â, aspirina, ├«n doze mici, practic suprim─â ├«mpr─â┼čtierea a dou─â tipuri de celule oncogene. Prin urmare, acidul acitilsalicic, spun cercet─âtorii, ├«mpiedic─â formarea celulelor canceroase ┼či reduce cre┼čterea tumorilor. Una dintre aceste tulpini cauzeaz─â cancerul mamar triplu negativ. Din p─âcate, aceast─â form─â de cancer este foarte r─âsp├óndit─â ┼či ÔÇ×atac─âÔÇť 1 din 5 pacien┼úi, fiind foarte rezistent─â la medicamente. Britanicii de la Wellcome Trust Sanger Institute sunt cei care au descoperit gena BCL11A. Aceasta, spun ei, este responsabil─â cu apari┼úia cancerului de s├ón triplu negativ, o form─â care se extinde foarte repede ┼či c─âreia nu i s-au g─âsit tratamente care s─â combat─â ┼či s─â ┼úin─â ├«n fr├óu boala.

┼×tiai c─â...

...aceast─â form─â de cancer reprezint─â 1/5 din totalul cazurilor de cancer de s├ón din lume ┼či apare, de regul─â, la femeile cu v├órste cuprinse ├«ntre 20 ┼či 30 de ani?

Rolul aspirinei

Revenind la rolul aspirinei ├«n preven┼úia de cancer mamar, oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea din Kansas spun c─â aceast─â pastil─â poten┼úeaz─â efectul tamoxifenului, care se d─â ├«n tratarea cancerului. Nu se cunoa┼čte ├«ns─â de ce acidul acetilsalicilic are aceast─â proprietate de a reduce riscul de cancer mamar, noteaz─â cei de la dailymail.co.uk. Speciali┼čtii cred c─â aspirina interfereaz─â cumva cu noua genera┼úie de celule cancerigene, foarte agresive.

Alte tipuri de cancer

Acest medicament, cred cercet─âtorii, ajut─â ┼či ├«n preven┼úia ┼či tratarea altor tipuri de cancer. Vorbim aici despre cancerul colorectal, cel de stomac ┼či de pancreas. Din nefericire unii oameni de ┼čtiin┼ú─â se pl├óng c─â nu primesc fonduri pentru a continua studiile legate de c├ót de mult ajut─â aspirina ├«n tratarea cancerului.

Atenţie! Aspirina dăunează persoanelor cu ulcer sau celor care au sângerări la nivelul gastrointestinal.