A┼ča recuno┼čti primele semne ale unei endometrioze!

2 2 jpg jpeg

Endometrioza este o afec┼úiune cauzat─â de cre┼čterea anormal─â a ┼úesutului care c─âptu┼če┼čte uterul. ┼óesutul se poate extinde spre ovare sau trompele uterine, ceea ce conduce la o inflama┼úie. Dac─â aceast─â afec┼úiune trece neobservat─â, este ignorat─â ┼či netratat─â poate s─â favorizeze infertilitatea. Menstrua┼úii abundente Multe femei au menstrua┼úii care dureaz─â mai multe zile, sunt ├«n cantit─â┼úi mari ┼či cu cheaguri de s├ónge, ceea ce nu ar trebui s─â se ├«nt├ómple ├«n mod normal. Aceste simptome sunt cele care apar de la primele menstrua┼úii, ├«n primii ani, de aceea multe adolescente pot ajunge s─â le accepte ca pe ceva ce nu este ie┼čit din comun. Durere abdominal─â Un alt simptom al endometriozei este durerea pelvin─â. Unele persoane pot avea o durere cronic─â. Aceasta nu dispare, ci se intensific─â ├«nainte ┼či ├«n timpul menstrua┼úiei. C├ónd ┼úesutul endometrial s├óngereaz─â ├«n locurile ├«n care nu poate fi eliminat, apar inflama┼úia ┼či durerea. Aceasta din urm─â este mai intens─â ├«n partea de jos a abdomenului ┼či a spatelui. Uneori, durerea nu este prea intens─â, ceea ce le poate face pe unele femei s─â nu mearg─â la un control medical.

Este posibil ca endometrioza s─â provoac─â diaree, constipa┼úie care pot trece drept indicii ale unei intoleran┼úe alimentare sau a unor afec┼úiuni intestinale cu care se confund─â adesea endometrioza. Multe femei care sufer─â de endometrioz─â f─âr─â s─â ┼čtie se adreseaz─â gastroenterlogului ┼či urmeaz─â un regim alimentar, dar nu-┼úi ├«mbun─ât─â┼úesc starea de s─ân─âtate.

Un alt semn dat de prezen┼úa endometriozei este durerea ap─ârut─â ├«n timpul contactului sexual sau imediat dup─â aceea. ├Än unele cazuri, poate s─â persiste ┼či pe parcursul zilei urm─âtoare. Dac─â durerea este singurul simptom, cauzele acesteia ar putea fi altele, dar dac─â este asociat─â dureri abdominale independente de actul sexual este posibil s─â fie vorba despre endometrioz─â.